Eurooppa kriisiytyy

Kansainvälinen Punainen Risti varoittaa vakavissaan, että Euroopassa maiden talous on kriisin myötä mennyt niin huonoon jamaan, että siitä voi seurata ruokamellakoita.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/kansainvalinen-punainen-risti-varoittaa-vakivaltaisia-kansannousuja-nahdaan-pian-euroopassa

EU:n kansalaisilla on vapaa liikkumisoikeus ja jonain aamuna ehkä nähdään nälkäisiä nuorisomassoja Eteläsatamassa. Mutta sitä ennen on jo Suomenkin talous ihan pohjamudissa ja se sukellus on jo alkanut ja luisu kiihtyy.

 

Äärimuslimit tappavat arabikevään jäljiltä Libyassa, Tunisiassa ja Egyptissä, puhumattakaan Syyriasta ja Irakista, jossa sota on ollut arkea jo vuosia. Mutta nyt on alkanut pelottava kehitys, joka osoittaa, että demokratia ja islam eivät pelaa yhteen. Se voisi olla mahdollista jos demokratiaa olisi harjoiteltu jo vuosikymmeniä, mutta kun ei ole. Se on nimenomaan oppimisprosessi, joka on nähty monessa maassa jo muutaman vuosisadan ajan. Ranskan vallankumous ”söi lapsensa” hyvin nopesti, koska ei ollut valmiita menetelmiä tai malleja miten demokratiaan voidaan siirtyä diktatuurista tai harvainvallasta.

 

Muslimeilla kun käskyt ja elämänohjeet tulevat ylhäältä, opetuksina ja lain tulkintoina, ei systeemiin edes sisälly ajatusta kansan kuulemisesta. Asiantuntijain ennusteet ovat kovia, jopa yksi arvio sanoo Egyptillä olevan vain päiviä tai viikkoja löytää ulospääsy nykyisestä pattitilanteesta. Kun armeija syrjäytti Mursin, se otti suuren harppauksen taaksepäin yhteiskunnan demokratiakehityksessä. Äänestyksellä paikkansa saaneen pomon syrjäyttäminen on vakava paikka, olkoonkin että tämä teki kaikkensa estääkseen maan kehitystä todelliseksi demokratiaksi ja halusi kääntää maan syvään islamiin ja sharia-lain piiriin.

 

Nyt on väitetty että MB olisi itse mielenosoittajien ampumisen takana ja sen voisi uskoakin, kun sen toimintavat ovat olleet kovin raakoja ennenkin. Voisiko olla niin että kun saadaan tarpeeksi ”marttyyreitä” tulee siitä lisävoimaa mb:n kamppailuun. Poliisi ja armeija väittää kivenkovaan että se ei ole ampunut ja se että uhreja on osuttu päähän, voisikin vahvistaa väitettä, että ampuja onkin ollut sala-ampuja jossakin katolla armeijan takana. Useampi tietolähde käyttää sanaa sniper eli tarkka-ampuja. Normaalitilanteessa olisi helppoa selvittää ampumisen suunta ja jopa etäisyys kohteesta, aseen kaliberi ja luodit, jotka selvittäisivät väitteet. Tarvittaisiin jenkkilän tv-sarjojen poliisivoimat tutkijoiksi.

 

Tosin armeijaa tukee osa kansaa, mutta nuoriso joka Muban kaatoi ei siihen pitkään voi tyytyä, vaan armeijan on pian siirryttävä normaalitilaan ja demokratiaan, tai sitten valtio sortuu todella pahaan jamaan. Taustalla kummittelee koko ajan se että MB on niin vahva liike oppimattoman maalaisväestön keskuudessa joka äänestää sitä kuitenkin kun paremmasta ei ole käsitystä. Kun kansa ei osaa lukea eikä katso tv:stä kuin kevyttä saippuaoopperaa ja pelihömppää, ei siihen pure edes valistus. Varmuuden vuoksi Mursin jengi on kampittanut koko ajan Aljazeeraa ja sen toimittajia.

 

Egypti kärvistelee

Se kovin vähäinen käsitys, mitä olen tähän asti ehtinyt hankkia arabin ja muslimin käsityksistä yhteiskunnan oloihin ja mahdolliseen kehitykseen, panee epäilemään Egyptin kehitystä hyvään suuntaan. Vuoden-pari aikaisemmin kumouksen tehneet ja sotansa käyneet naapurimaat, ovat yhtä ymmällä ja sekasortoisia. Egyptissä ei todellakaan ole kovin pitkää aikaa siitä kun jyrkän linjan islamistit kävivät sissisotaa sotilashallitusta vastaan ja toteuttivat terroritekoja myös turistiryhmiä tappaen. Ja salamurhaten pari presidenttiäkin eli perinteitä riittää.

Hämmentävä tilanne ja sen kiteytti eräs tarkkailija: ”pitäisikö hurrata kansan puolesta vai itkeä demokratian vuoksi”.