Ylen Arteenalta katselin  http://areena.yle.fi/tv/1628683

10min historiapätkää, joka kertoo nykyisen Jordanian alueelle joskus 600-luvun loppupuolella rakennetuista linnoista ja palatseista. Useat ovat Unescon suojelemia muinaismuistoja ja nyt raunioina. Kuvat kertovat rennosta elämäntyylistä, huvituksista ja sensuelleista palatsien sisustuksista. Selostaja mainitseekin että tämän aikakauden hallitsijat ottivat islamin käskyt kovin eri lailla kuin nykyislamin harjoittajat. Wikipedia kertoo, http://fi.wikipedia.org/wiki/Umaijadit että umaijadit olivat alunperin Muhamedin vastustajia, jotka sitten jossakin vaiheessa pääsivät niskan päälle ja valloittivat lisää maita. Dynastia hallitsi suurena maailmanvaltana vv 661750 ja rakenteli suuria palatseja, joista eteneminen muualle sai tukea.

Muslimien oma historiankirjoitus on antanut umaijidien edeltäjille nimityksen oikeaanjohdetut, joka hyvin kertoo asenteista tätä historian vaihetta kohtaan, sillä tätä jengiä pidetään nyt ”vääräänjohdettuina”. Historia todistaa että he kuitenkin valloittivat mm Espanjan ja ison osan pohjoista Afrikkaa sinä sadan vuoden jaksona jolla valtaa pitivät. Tästä oppiriidasta osittain johtuu että minullekin vaihe oli uusi, koska sitä on hyssytelty ja salailtu. Etsiessäni lisäinfoa törmäsin hauskaan blogiin, joka sivuaa aihetta, holvikaaria ja muhamediakin.

http://poco-bolognese.blogspot.fi/2009/03/kaariholvit-ja-muhis-helvetissa.html

Sillä läksin etsimään holvikaarirakenteen keksijää. Muistin hatarasti että koulussa olisi kerrottu mullistavan keksinnön tekijäksi roomalaisia, mutta nyt kävi selväksi että arabit/muslimit ovat olleet sen kehittäjinä. Asian kertoo http://www.europalehti.fi/2010/03/mita-muslimit-ovat-ikina-tehneet-hyvaksemme/ joten sitä lie uskominen. Linkin takaa paljastuu hauska tarina ja uskomaton luettelo asioista, joista saamme kiittää arabeja ja muslimikulttuuria. (eron tekeminen nimikkeisiin on minulle mahdotonta kun ei tieto riitä. Pitäs kysyä Hämeen-Anttilalta)