Memnonklaani

Tämän sukuhaaran päämies on Muhammed Ali. Nimi on tuttu historiastakin ja sitten tämän Cassiuksen käännynnäisnimenä. Hänen isänsä oli tämän muista jutuista tutun Abu Nagan veli. Poikia hänellä on ainakin Hassan, Muhammed ja Abdu, jotka kaikki olen tavannut. Abu Nagan poika Ahmed esitellään heidän serkkunaan, mutta meillä se ei olisi ihan niin. Kun täällä on monessa perheessä useampia vaimoja ja kovin eri ikäisiä veljeksiä, voi syntyä erikoisia ikäeroja suvun sisälle. Saman ikäiset miehet voivat olla keskenään eno ja siskonpoika. Eri sukulaissuhteet esitellään helpoiten serkkuina, vaikka se ei meikälaskujen mukaan ihan niin olisikaan. Mitä välii? sanoo nuoret.

Pojilla on henkinen perintö tältä matkailussa vankan osaamisen ja tunnustetun aseman ja hyvän maineen hankkineen Abu Nagan jäljiltä. He tajuavat sen merkityksen ja yrittävät nyt serkkuporukalla jotenkin koota sen vanhan osaamisen piiriin uutta matkailubisnestä. Voipi olla vaikeaa, jos ei pojat ole paljonkaan olleet mukana safareilla. Abu Naga oli yksi varhaisia erämaaretkien kehittäjiä. Deserttiä tässä maassa riittää ja vaikka sinne on kätketty miljoonia miinoja, sen esittelyyn löytyy jo reittejä ja mielenkiintoisia kohteita.

Tämä suvun päämies on töissä työnjohtajana läheisellä Amenhotep III museon työmaalla. Museoalueen porttina ovat nämä tunnetut kolossit, joita nyt nimitetään Memnonin nimiin. Se on historiallisesti ihan väärin, sillä memnon liittyy kreikkalaisuuden kauteen. Päämies on vielä ihan työkuntoinen, minua nuorempi ukko. Hän osaa näitä historiallisia entistämishommia ja on poikien mukaan pidetty. Nyt kuulemma projekti taas päättyy ja sen vetäjä, ulkomainen naisarkeologi/egyptologi on lähdössä pois kuumaksi ajaksi. Mutta hanke jatkuu taas syksyllä ja MA halutaan johtamaan hommia. Töissä on jopa 300 ukkoa, eli nokkamies on tärkeä homma.

Hänen poikansa Abdy on opiskellut arkeologiksi ja tekee hommia valtion yhtiölle, jonka nimeä en kirjannut. Hänen erityisosaamistaan on rakennusten entisöinti vanhoin menetelmin. Hän tekee hommia laajasti näissä historiallisissa kohteissa. Veli Hassanin koulutus on minulle epäselvä, mutta hän touhuaa matkailun parissa. Veli Muhammed on koulutukseltaan egyptologi ja toimii ryhmien oppaana. Hänen kanssaan tavailimme ”Kelopatran” nimeä Edfun temppelin seinästä viime talvena. Egyptiläisen suussa tahtoo usein tulla vokaali johonkin väliin, kun nimessä on kaksi tai kolme konsonanttia. Siten Cleosta tulee kelo. Tuttu ilmiö monesta kielestä ja sen vuoksi monessa kielessä jätetään kirjoituksesta pois vokaalit kokonaan.

Annukka tuntee porukan vanhastaan ja ehkä täydentää.