Oluella vanhan Luxorhotellin puutarhassa, siinä temppelin lähellä istui myös reilusti 70v naishenkilö seuranaan max 50v kalabeijamies. Pöydässä oli 3 tyhjää Stellapulloa ja miehen edessä iso vesipullo. Mietin onko täti täällä ympäri vuoden asumassa, kun näytti elo niin rutiinilta heillä.

Kävelin tärkelle kioskille Mahatta-(asema)kadulle onnistuneelle ostokselle. Paluumatkalla oli tarkoitus ottaa taksi ja poimia A matkalta mukaan lautalle. Mutta kesken kaiken temppeliaukiolle oli kertynyt miekkari. Porukka huusi jotakin josta vaan ymmärsi Mursin nimen. Arvasin jo ennen tarkistusta että nuoret miehet tukivat pressaansa, joka oli aikaisemmin yrittänyt erottaa yhden vanhan vallan vaikutusvaltaisen miehen eli valtion syyttäjän. Tämä Muban nimittämä vanha roisto jätti syyttämättä kaverinsa, jotka olivat syyllisiä siihen sikailuun, jota edusti kamelihyökkäys Tahrirille. Eihän siinä ollenkaan edes yritetty syyttää niitä hommaan pakotettuja vossikka- ja kamelikuskeja, jotka siellä miekkarissa saivat jo turpiinsa. Joukon siihen hyökkäykseen komensi toki korkea johto, jota nyt muka ei saatu tuomituksi todistusten puutteessa. Hirveetä potaskaa sillä komentoketju oli toki suora tässä byrokratian mallimaassa, jossa aina odotetaan käskyjä ylempää. Valtiokalenteri kertoisi syylliset ihan helposti, jos sellainen olisi painettu.

Tuli ihan vanhat neukkuajat mieleen, kun Mursi yritti kiertää säännöksen, että hän ei voi roistoa erottaa virasta. Hän nimitti Moban kätyrin lähettilääksi Vatikaaniin, jossa ei voi saada aikaan suurta haittaa teki sitten mitä tahansa. Neukussa kun iso pamppu joutui epäsuosioon oli tiedossa suurlähettilään jobi Ulan Batorissa.

Siitä sitten otettiin vossikka, kun ensin oli sovittu että hän ei matkan lopuksi pyydä rahaa hepan rehuihin. Vitosella tultiin reilu kilsa ja komensin hepan kävelytahtiin. Joen yli pitää usein ottaa vene ja se tarkoittaa yksityiskyytiä 5LE. Syynä on se että lautan vastarannan kiviportaat on niin vaikeat nousta että on paljon helpompi mennä venelaiturin portaita. Itärannalla lautan portaat on kunnostettu ja venttaan vaan milloin WB:llä.

* * *

Risuhuonekalujen pajalla juttelin tilauksen jälkeen teelasin ääressä. Kavereiden kanssa turistiin myös uskonnosta, joka täällä on luonnollinen jutunaihe. Totesin että he eivät mene perjantaisin rukoukseen joka on viikon tärkein ja oli juuri kutsuttu moskeijaan. Pojat vaan paiskivat töitä ja selittivät että heillä on allah sydämessä ja se on siellä vahvasti. Toinen vesseli siinä pyysi puristamaan käteni nyrkkiin ja hän luki siitä kämmenselästäni arabimerkein allahin nimen ja piirsi sitten verisuonien mukaisen koukeron paperilleni ja tottavie, mullakin on sitten verenkierrossa allah! Lienee perinnevitsi täällä.

Vitsailu jatkui, kun heppu tarjosi röökiä. Sanoin etten polta mutta dokailen. Hän teki heti symbolieleen, jossa vasemman käden sormilla viitataan ja painetaan ne oikean käden kyynärpäähän. Sanoi jatkoksi että wiskiä. Poika ei puhu englantia mutta tulkitsin toistetun eleen niin, että tuo juomia ja dokataan ne yhdessä. Vanhastaan tiedän että muslimi saa juoda mutta ei tulla humalaan! Mikä hiton idea siinä sitten olisi?

Aamulla herätessä kurkkasin verhon raosta ja siellä leijaili 2 ilmapalloa. Ei siis lasten vaan aikuisten kannatellen gondolia joissa tusinan verran väkeä. Parhaimmillaan olen laskenut yli 20 palloa ilmassa samalla kertaa useampi vuosi sitten. On mennyt turismi tosi kurjaksi täällä. Yhden pallon ilmaan saattaminen ja taas vastaanotto kun työllistää toistakymmentä heppua ja pari autoa. Jää monelta leipä ostettavaksi köyhien leipomosta jota valtio tukee hinnassa. Se leipä muuten on mun suussa paljon paremman makuista ja arvaten terveellisempää kuin turistille tuputettu valkoinen.

TV näyttää typerää riehuntaa Kairosta, jossa oli sytytetty tulee muutama bussi ja heitelty palopommeja ja kiviä. Liikkeellä olivat nuoret kovan sarjan muslimit jotka muka tällaisilla tempauksilla tukevat Mursia. Miten ihmeessä joku kuvittelee riehunnan edistävän politiikkaa. Taitaa taas olla osuva esimerkki siitä, että työttömät nuoret kaipaavat toimintaa, mitä tahansa että saadaan kiksejä. ”Oman”pressan puolesta melskaaminen on muka jotenkin hyväksyttävämpää? Mutta vain yhteiskunnan omaisuutta pannaan mäsäksi, mitä järkee?

Pellolle pumpattu vesimäärä on sen verran reilu että sen imeytyminen vie kolme päivää. Osa tietysti haihtuu tässä säässä, jota viereinen papyruskauppias sanoo poikkeuksellinsen kuumaksi. (Tämä hotellinomistajan nuorempi veli tuntuu fiksulta, koska hän on oivaltanut globaalin ilmaston muutoksen). Kolmantena päivänä on jo noussut sentin mittaista kasvua, kaksi sirkkalehteä näkyvissä. Myös valkoiset jalohaikarat päivystävät peltosaralla jotakin nokkaanpantavaa etsien. Ei ole tiedossa onko maassa matoja, mutta jotakin elävää siellä taatusti on. Kun peltoja ei tämän jälkeen kastella, on aika ihme että täällä täysin sateettomalla alueella ne yleensä kasvavat ja tuottavat rehevää satoa. Kasvien täytyy olla syväjuurisia.

Kovin pieninä ovat haikarat kuvassa, vaikka lintu on palokärjen kokoaluokkaa ja pitkät jalat kahlaajalla.

Haukat liitelevät peltojen yllä ja täälläkin varikset yrittävät niitä häätää.

On hurjaa huomata että tälläkin vilkkaalla kadulla, jossa autot hurjastelevat 80-100km/h pikkumuksut saavat yksinään kulkea. Saparöpäiset tytöt kysyivät turistilta suklaata, kuten tapa on. Ronskeimmat ja kai köyhimmät on opetettu pyytämään suoraan rahaa ja 2-3v. osaa jo englanniksi ”mani”, money. Ihmettelen mulle uutta ilmiötä, että palmun runkoja on poltettu ihan ylös asti. Silti latva viheriöi normaalisti. Mikä on idea?

Tutkijaporukan auto kurvasi rennosti portin suuntaan ja kolautti valopylvääseen vilkun rikki. Hotellin isäntä tuli paikalle rytinän hälyttämänä ja oli huolissaan sainko minä tällin. Hän korosti tässäkin että se on vaan tavaraa, ihminen on tärkeintä. Sama heijastui siinä kun rikoin pöydän lasin. Siitä ei veloitettu, koska hän sanoo että sehän oli vahinko.

Naapurin talossa juhlitaan tyttären häitä. Menin ottamaan kuvan leipien paistosta.

 

Isäntä Hejeg Kamel tuli kertomaan asiasta ja maistatti makeaa hääleipää. Kertoi että häät tulevat kalliiksi, sillä hän joutuu maksamaan kaikenlaista hankittavaa nuorenparin kotiin. Sulhanen ostaa 10000LE edestä kultakoruja, jotka jäävät myös eron sattuessa vaimolle. Miehen suku rakentaa myös talon. Kaikesta on sovittu sukujen kesken, siksi hän niitä osasi luetella. Toisen kerran ohi kävellessä morsiota meikattiin pihalla. Meikkari ja kaunistettava seisoivat pihalla ja ryhmä naisia mustissaan pajatti ryhmänä. Kun otin kadulla kameran esille, kuului heti estely. Olisko heijastumaa morsion piilottelusta joka kuuluu rituaaliin, koska leipojat sallivat kuvauksen. Tosin pyytäen siitä juomarahaa. Lapsilauma oli iso, koska vaatimattomassa talossa asuu kai monta sukupolvea ja suurperhettä. Ja ne saparopäät naapurista ainakin pyörivät mukana, joten muksuista ei kai kukaan pidä lukua häävalmistelun tiimellyksessä. Kysyin tuoreista tiilistä ja isäntä Hejeg kertoi polttavansa ne ennen muurausta. Hän aikoo laajentaa epämääräistä taloaan johonkin suuntaan. Nyt ”lyödyt” tiilet eivät vielä riitä edes yhteen huoneeseen, joten koulupoika joutuu ahertamaan vielä kauan tiilenteossa.