ke 26.1.2011 miekkarit

Aamulla ensimmäiseksi tv auki ja siellähän kerrottiin, että mielenosoitukset olivat jatkuneet myöhään iltaan Cairossa. Mietin mitä täällä tuee tapahtumaan ja kun muutoinkin piti mennä apteekkiin, jututin tohtoria aiheesta. Hänelle oli sana "demonstration" outo, mutta kun näyttelin mielenosoittajaa (nyrkki pystyssä, "Mobarak Out") hän ymmärsi kysymyksen. Nauroi vaan ja sanoo ettei ainakaan tänne tule hälinää. Vakuutti myös, että mielenosoitukset eivät hetkauta Mubarakia, hän pysyy ja muut pannaan putkaan. Olen toista mieltä.

Sekin selvisi, että jos Luxorissa jokin suurempi juttu olisi, se tapahtuisi Luxor-temppelin aukiolla, niinkuin itsekin arvasin. Mutta eräs toinenkin paikallinen, katolinen nainen M, epäili tänne mitään hälinää syntyvänkään. Kertoi siitä, kun Alexandriassa oli tämä pommiattentaatti ja täällä haluttiin järjestää sen vuoksi surumielenosoitus, poliisi salli vain kulkueen kirkolta sille aukiolle ja ilmoitti, että sitten kotiin.

Kyllä on keinot muuttuneet näiden asioiden tiimoilta. Al Jazeera näyttää nettisivuja, joilla innostetaan kapinaan. Ne julkaistiin eilen heti kun mielenosoitus alkoi eli niitä oli valmisteltu päiviä etukäteen. "Vihan päivä" on yksi teema, toinen 25.1 2011 vallankumous, kolmas toteaa "tämän jälkeen ei hiljaisuutta". Kaikki oli mietitty grafiikka myöten ja vaikuttaa varmasti, vaikka Twitter onkin suljettu. M kertoi, että poliisilla on urkkijoita joka puolella, ja jos vain saavat vihiä että kokoontumisia suunnitellaan, aktivistit pidätetään. Mutta jos yhteydet pidetään kännyköillä, tekstareilla, ei poliisi voi mitään. Paitsi jos urkkijat ovat soluttautuneet kaveriporukoihin, tihkuu tietysti tällainenkin poliisille, mutta varsinaisia toimijoita on vaikeampi osoittaa. Nyt sitten tulee käyttöä näille poliisin pidätys-koppiautoille. TV-kuvissa niitä näkyikin paljon Cairon kaduilla.

Olen nyt saanut monenlaista näkemystä tämän maan alueiden eroista ja ihmisten mentaliteettien eroista. Paikallisetkin puhuvat, että Alexandria on ihan eri asia kuin alueet täällä Ylä-Egyptissä eli etelässä. Kairo on sitten kai jotakin siltä väliltä, mutta pääkaupungissa on aina uusimmat ajatusten virtaukset. Minya vaikutti kovin vanhanaikaiselta monella tavalla. Siellä ei ole turismia, joka taas vaikuttaa voimakkaasti rannikolla ja Luxorissa, myös kai Assuanissa. Mutta nämä turismipaikat eivät ole niin herkkiä protestoimaan, sillä näissä paikoissa, missä raha liikkuu ja turismia voidaan lypsää, on jotakin toivoa. Mutta ei ole helppoa täälläkään, köyhyys näkyy. Äsken oli jalkakäytävälle perustanut liinan päälle "myymälänsä" nainen mustissaan, kaupitellen suitsukkeita. Varaston investointi ei ole ollut kovin suuri mutta eipä ole katekaan merkittävä. Kyllä saa myydä monta suitsukerasiaa (hinta lienee muutama punta) että saa perheelle sapuskaa. Jossakin oli juuri tieto, että Egyptissä yli puolet kansasta joutuu tulemaan toimeen alle 2 US$ päivä.