Tiedemiehet ja -naiset eivät voi näin sanoa, mutta minä maallikkona voin. Säätiedotus kertoi, että nyt on lämpötila Algeriassa ja Tunisiassa +4, odotettavissa lumisadetta. Nähdään taas kuvia missä palmut on lumipeitteisiä. 160 ihmistä on kuollut kylmyyteen Euroopassa, lähinnä itäisissä maissa. Kuolleet ovat olleet kodittomia ja jäätyneet maakuuksilleen. Samanlaisia lumimyrskyjä, mitä on ollut Balkanilla, on ollut Kiinassa, Japanissa ja monissa maissa. Ongelmat tulevat siitä, että kun lunta tulee harvoin, ei ole kalustoa eikä menetelmiä. Ja kun lunta tulee, sitä tulee paljon. Japanissa oli lumivyöry, jossa kuoli 3 turistia. Meilläkin on Suomessa ollut ennätyspakkasia. Ristiriitaista vanhaan verraten on se, että viime syksy oli kaikkien aikojen lämpiminpiä, samoin koko 2000-luku.

Ilmastonmuutos vaikuttaa täälläkin. Tämä talvi on ollut kovin kylmä Luxorissa ja kylmyyttä on jatkunut pitempään kuin aikaisemmin. Nytkin taivas on pilvessä, mikä on minunkin muutaman vuoden kokemuksissa poikeuksellista.

Ilmastonmuutos Afrikassa on jo todistettu tieteellisesti ja fakta. Muutos on aiheuttanut vuosien kuivuuden Keniassa ja Afrikan sarven alueella, myös Sudanissa. Sahara leviää ja sitä vastaan on taisteltu istuttamalla puita. Tästä toiminnasta YK palkitsi naisen, joka muistaakseni kuoli juuri. Ruohonjuuritasolta onkin ratkaisut  etsittävä, sillä kaikkien ihmisten köyhissäkin maissa pitää ymmärtää vaarat. Täällä vain kaikki valistus menee hukkaan tai toimii heikosti, kun ihmisillä on muita kiireisempiä tarpeita. Myöskään kansan kyky omaksua tämän laatuisia asioita ei ole kovin kehuttava, sillä tv syöttää  kevyttä roskaa, brasilialaista telefavelaa (vai mikä se termi olikaan) ja kaikki katsovat tv:tä todella paljon. Mutta harvemmin näkee kahviloissa muuta kuin fudista tai hömppää. Valista siinä sitten.

Yhden kerran olen onnistunut muovikassihullutuksen torjunnassa. Sattui S-Marketin kassalla olemaan nuori rouva, mukana tyttö joka veti pyöräkassia. Silti hän pakkasi, tai paremminkin kassapoika tunki, monta kassia ruokakääreeksi. Kun olin samassa puuhassa, vedin suurieleisesti repusta käytetyn kassin ja aloitin jututtaa perhettä. Kävikin niin, että äiti purki yhden kasseista ja yhdisti tavaroita samaan. Kiitin häntä ja sanoin tytölle, että nyt opit sen että muovi on pahasta ja tuhoaa maapallon.

Pharmasiassa ja alakerran kioskissa ovat jo oppineet, etten huoli muovikassia, vaan mukana on usein reppu, josta kaivan kassin jos on tarpeen lisätila kamoille. Myös S-marketin kassalla jotkut jo muistavat, että tämä hassu ukko vihaa muovikasseja eivätkä ylipakkaa. Saman ovat oppineet myös viinikioskin ukot ja hyvmyilevät ystävällisesti kun pakkaan pullot reppuun. 4 pulloa kulkee kevyesti.