luxor 64.2009 ostoksilla

Kämpän huopa on liian lämmin ja kylmänä yönä taas lakana on liian ohut. Siksi katselin isoja pyyhkeitä peitoksi tai siten ihan kevyttä sängynpeitettä. Hinnat hyvin lähellä toisiaan, 120-150 LE eli 14-18 euron luokkaa. En vielä ostanut, koska pärjään näinkin. Saa vaimo osallistua päätöksentekoon. Ilmeisesti iso pyyhe on käyttökelpoisempi ratkaisu.

Katselin valmiiksi myös puurokattilaa, kun kämpän varustus on vähän kyseenalainen. Hintahaarukka sama, odotellaan siinäkin kun vielä ei ole puuroryynejäkään. Toin mukana pellavarouhetta, jota sekoittelen jugurttiin. Pitää huolta mahan kuitutasapainosta, näin kun ei ole puuroa tarjolla. Maustamattomaan juggeen lisään rouhetta, hunajaa, banaania ja rusinoita, nam.

Ruokaostoksilla taas mietin tätä hintojen suurta eroa. Kilon verran pussissa tavaraa, 3 tomaattia, 4 banaania, 2 kurkkua (15 cm), hinta 5 LE eli noin 70 eurosenttiä. Makkaran ja juuston kilohinta on laadusta riippuen 42-48 LE, 5 euroa. On eroa ostovoimassa. Egyptissä pienet palkat ja hinnat, meillä korkeat luvut. Siis ottamalla kotimaasta eläke tällaiseen maahan eläisi loistavasti. Niin näyttää aika moni eurooppalainen tekevän. Kaupoissa, kadulla ja ravintoloissa tapaa ihmisiä, jotka ilmiselvästi asuvat pitkiä jaksoja täällä. Mökki Suomessa kesäkautena, talvi etelässä voisi olla resepti. Mutta yksin ei oikein viihdy, kun kielitaito ei riitä. Siksi kai nämä muuttolinnut ovat enimmäkseen brittein saarilta, kun engelskalla selviää kaikesta hyvin.

Minun taloustieteen opintoni eivät koskaan päässeet alkamaankaan, joten en teoriatasolla pysty analysoimaan, mikä vaikutus tällä kaikella on Egyptille, Turkille, Kyprokselle, Kreikalle, joissa maissa näitä pitkäaikaisturisteja paljon liikkuu ja elää. Kun maan kansantulosta turismi tuo jättiosan, ei kai tässä suurta syntiä tehdä, me länsimaiset kapitalististen maiden asukkaat. Ainakin meikäläisille on varustettu suuri infra ja lisää rakennetaan. Me rahoinemme tuemme tällaisten maiden elintasoa, golfatenkin. Sen varaan laskee kiinteistösijoittaja ja golfkentän rakentaja. Onko tämä nyt sellainen win-win tilanne? Eihän tämä eläminen täällä ole myöskään pois kotimaan taloudesta, vai onko mun kulutuksella jokin merkitys siellä? Ei kai sentään. Tietysti on jostakin pois se, että omistaa ison asunnon joka jää kuukausiksi tyhjäksi. Toisaalta ei ole lämmitystarvetta siellä ja päästötkin vastaavasti pienemmät. Ainakin keskimäärin kansanterveys on tällä ratkaisulla parempi, kun masennuspotilaat hoitavat itsensä luonnonmenetelmällä.

Kävin syömässä Broodje Holland:issa, hyvä indonesialainen annos, testattava kun naiset saapuu.

Etsin vielä yhtä pelikaveria, Heikkiä Isiksestä. Yhteys häneltä minullepäin ei kai toimi. Joskus jotkin puhelimet ei saa viestiä perille, jos kotimaan operaattori on joku erikoisempi. Ei soi eikä tekstari kulje. Matti ja Iiris olivat pelaamassa, mutta ei huomenna, joten Heikkiä tarvittaisiin.

Matkalla törmäsin aktiiviseen kauppiaaseen, joka pyysi kirjoittamaan lapulle hänelle suomenkielen sanoja joilla houkutella ostajia. Kirjoitinkin nipun termejä sekä hintoja suomeksi. Hän kertoi että kovin monet suomituristit eivät osaa englantia. Mutta kiinnostavinta oli, kun heppu Asab kertoi että hän vuokraa myös kämppiä. Kun selvitin mitä maksan nyt, hän kehui vuokraavansa selvästi halvemmalla. Täytyy mennä katsomaan hänenkin tarjouksiaan ensi viikkolla. Nyt saadaan aikaan kunnon hintakilpailut. Puh 002 010 5582 693. Järjestää myös kuljetuksia ja opastuksia yksityisautolla.