luxor 148.2010 mitä jäi käteen?

Brysselissä varhain aamulla: Jakeluauto herätti ja kun uni ei enää tullut, kirjoitan vähän.

Ehkä jotain yhteenvedon tapaista, vaikka sen aika ei vielä lienekään tullut. Tarvitaan vähän sulattelua ja syvempää analyysiä. Tätä kappaletta voin sitten jatkaa...

Terveys ja hyvinvointi. Yleisesti hyvä, minulla ei edes "kunnon" ripulia kertaakaan. A-C-D vitamiinit loppuivat kesken ja otin tilalle monivitamiineja, koska auringon hyvä vaikutus ei tehoa ilman D:tä. Viisaammat voivat oikaista ja täydentää... Vegeruokaa on aina saatavailla, ihan maukkaita juttuja. Vihanneksia ja hedelmiä tarjolla hyvin ja edullisesti, exotiikkaa löytyy. Mansikoita voi osataa kunhan pesee monta kertaa. Jäi ostamatta kumminkin, kun sattui aina kohdalle silloin, kun oli muuta mielessä ja kantaminen olisi ollut hankalaa. Aurinkoa saa hakematta, aina ja altaalle pääsee moneen hotelliin pikku maksulla. Suositus-Joseps. ( Sen baarin nimi on Joes, eli jeesuksen mukaan) Apteekkeja (pharmacy) on joka kulmalla, apteekkarit puhuvat englantia, ovat lääkäreitä. Aina voi kysyä ja saa hyviä neuvoja. Kaiken (kemppari)tavaran saa halvemmalla. Parturi/kampaaja on edullinen, samoin jalka- ja käsihoidot ja hieronta. Hennatatuointia voi kokeilla tai hennaa hiuksiin.

Luonto, eläimet, säät. Niilissä ja kanavissa elää varaani, joka on vaaraton. Näin 40 senttisen ja 1,5 metrisen, molemmat pirun nopeita. Kuulemma isompia elää virrassa ja olen väreilystä nähnyt niitä uivan pinnan alla, vaikka kukaan ei silloin uskonut. Täytyy perehtyä joskus. Sama kokemus on Ceylonilta (nyt Sri Lanka) Ota kiikarit mukaan, on paljonkin käyttöä jos luonto ja maisemat kiinnostaa. Teleobjekiivikamera olisi poikaa. Lintuja on paljon, osa muuttolajeja ja kotoa tuttuja.

Tavarat, vaatteet. Tammikuussa on kylmät yöt, myös sisällä. Kotitossut ovat tarpeen laattalattioiden ja hienon hiekan vuoksi. Lämpömittareita on harvassa, ota mukaan. Pitkiä hihoja tarvitaan myös auringolta suojaamaan. Päiväretkiä varten reppu on ehdoton, olkalaukku käy myös. Kangaskassin voi ostaa joka paikasta, minulla oli pari mukana. Toisen varustin ripuli-hätäpakkauksella ja pidin mukana repussa golfkentällä ja päiväretkillä. Paperia, lääke ja kalsarit - oli hyvä taikakalu, tepsi. Aurinkolaseista, lieri- tai lippahatusta ja shortseista tunnistaa turistin jo kaukaa. Käsipaperipyyhettä voi ostaa useista kaupoista. Kaupat ovat hyvät ja monipuoliset, päivittäistavarapuodit ovat Medinakadulla ja muualla, ei basaarissa eikä turistikadulla. Pois niiltä!

Ota jo kotona netistä karttoja paikoista, Google Map esim toimii. Kalenterit saa halvalla, ovat vain takaa-eteen mallia.

Liikkuminen, hinnat, tippi. Taxi on halpa, 10 LE pääsee aina lyhyet matkat, Luxorissa 20 on paljon. WB reissu sillan kautta, esim Medinet Habuun 50-60. Pikkubussit ajaa kaikki aseman kautta ja kartta auttaa hahmottamaan reittejä. Televisiokatu on hyvin keskeinen asiointikatu, kauppakatu, ravintolakatu. Bussi pysähtyy minne vain kättä heilauttamalla ja joku aina osaa tarvittavat sanat. Isot hotellit ovat osoitteita, opettele niiden nimiä. ISIKsen edestä bussi ajaa aina tv-kadun pään kautta Emiliolle ja SOUKin takaportille. Medinakadulta ajavat yleensä sairaalakadun kautta tv-kadulle, siitä Emilion suuntaan.Vossikkakyytiä pitää toki kokeilla, tasaraha mukaan, 5-10 LE. Karnak-ISIS välillä tarjoa 20. Emilio-Isis 10. Tyhjä pikkubussi muuttuu taksiksi tarvittaessa. Jos on esim 4-6-10 h menossa jonnekin, kannattaa kysyä. Eivät saa ajaa rantakatua, Garnishia, vaan kiertävät. Jos menette ryhmänä välin ISIS-Museo tai Karnak, kiertää reitti asemakadun/Emilion kautta.

Golfkentällä. Bägin voi jättää säilytykseen, mailat saatetaan pestä ja kengät hoitaa, ja silloin odotetaan tippiä. (10LE/viikko/hlö on minimi) Eniten on pelaaja tekemisissä Pron/mailojenhoitajan Mahmoudin eli Mudin kanssa. Hänelle olen maksanut reilummin. Toinen, jonka kanssa "lähtöajat", pallot, autot ja maksut sovitaan, on viiksekäs rillipää Muhamed, jolle olen myös maksanut enemmän. Baarimikolla, vessapojalle/lankkarille riittää "peruskymppi". Pariskunta voi maksaa yhdessä vähän joustavammin, tilanteen mukaan, 15-20-30 per viikko. Taxi kentälle kannattaa sopia kuskin kanssa pakettina heti alussa, vaikka tinkiminen hirvittäisikin. Älä maksa yli 100LE/pv, joka kuskille tarkoittaa 4 ajoa, meno-paluu. Varmistu, että osaa riittäväst englantia, jotta voi sopia asioita puhelimitse.

Nähtävyydet. Jos oma e-kielitaito riittää, kannattaa hintasyistä museokohteet tutkia omin päin. Voit ostaa auto-opas-paketin Kheops matkatoimistosta Saadilta, jolla on reilu hinnoittelu. Oppaaksi on usein tarjolla historiantuntijoita, jotka luennoivat sujuvasti faaraoista. Itse kävimme ensin kuningatarten laaksossa, joka on vaatimattomampi. Sitten vasta kuninkaiden laaksoon, niin haudat paranevat. (Toisin päin voi olla pettymys). Päiväksi voisi riittää ensin retkeily Medinet Habu-Hapsutset-Ylhäisöhaudat. Toiselle päivälle vaikka se koptiluostari Medinet Habussa ja kiertelyä muutamassa isossa rauniossa ja toinen laaksoista. Karnakin temppelillä kannattaa käydä päivällä ja myöhemmin, jonain iltana katsoa valoshow, jonne voi hyvin mennä omin nokkinensa. Hotellit tietävät ajat, joilloin eri kielisiä esityksiä pyörii. Joka ilta on 3 näytöstä. Luxorin temppelin voi katsoa päivällä, oppaita on tarjolla joka paikassa. Luxorin museo on tasokas, samoin Muumio-museo. Ilmapallolentoa suosittelen, on kokemus.

Assuaniin jos tekee retken, suosittelen yöpymistä. Meno autolla ja matkalla 2 temppeliä. Assuanissa aloita museosta, siellä on hyvät selostukset Abu Simbelin ja Philaen tempelien siirroista altaan tieltä. Toisena päivänä sitten kiertoajelu, käynti Philaessa ja padolla sekä puulajipuistossa saaressa. Iltajunalla takaisin Luxoriin. Vakiokuski noutaa junalta. Assuanissa on hyvä kalaravintola basaarikadun päässä aseman suunnassa, toinen kerros. Saad järjestää kaiken edullisesti. Toimisto on Winter Palacen sokkelissa, portaiden vasemmalla puolella. Iltapäivätauko muistaakseni 13-17, puh (+2) 010 234 2020.

Hedelmiä voi ostaa Medinakadun kauppiailta. Jos tunnistaa numerot, ne ovat kilohintoja, 2 viimeistä numeroa ovat piastereita. Omanat ovat kalliita (15-20LE), muu hyvin edullista. Banaanikilo 2-4 LE. Mansikat pitää aina pestä. Kiertävät kauppiaat, pyörällä tai aasilla liikkuvat, pitävät kalliita hintoja. Lyhytmatkalaisen on helpointa mennä Al Attar-kauppaan. Al Marwa st 19, Medinalta Valentino kaupan kulmasta (oikealle) 100m, kiinteät hinnat meikäläisin numeroin.