Elämän laatua mittaamassa

Kopsattu Tilastokeskuksen sivuilta. Meillä on sentään herätty ihan virallisesti siihen, että kansantalouden mittarina pelkkä BKT ei ole hyvä. Siitä heräämisestä on jo 5-6 vuotta, mutta uutta ei ole saatu aikaan.

 

Julkaistu: 12.11.2008

GPI laskettu ensimmäistä kertaa Suomelle
Aito kehitys kääntyi laskuun 20 vuotta sitten

Talouskasvu ei ole enää 1980-luvun lopun jälkeen lisännyt ihmisten kokemaa hyvinvointia, kun huomioidaan elämänlaatuun liittyvät tekijät, aiheutuneet ympäristöhaitat ja kestämättömän kehityksen vaikutukset. Juuri valmistuneiden laskelmien mukaan Suomessa hyvinvointia laskevat etenkin kasvavat tuloerot ja talouden elämänlaatua heikentävien vaikutusten sekä ympäristövaikutusten lisääntyminen.

Kun siis tilastonikkarit ovat todenneet että aito hyvinvoinnin kasvu on pysähtynyt aikoja sitten, on hiukan hämmentävää että SAK ja etelärannan pomot eivät ole sitä huomanneet.

 

En ole yksinäni sitä mieltä että suomalaisten elämän ehdot ovat huononemassa ja laskussa monella tavalla. Jos nyt isot pojat perääntyisivät lainlaadinnassaan siihen tilanteeseen jossa oltiin 1990. Perumalla kaikki lisäkuluja aiheuttaneet lait vuodesta 2005, päästäisiin kunnissa helposti karsimaan se tarvittava miljardi, eikä sitä juuri arjessaan moni huomaisi.

 

Tuon ylläolevan tilastotiedon mukaan voitaisiin mennä vielä kauemmas taapäin ja silti oltaisiin elämään tyytyväisiä. Minulla ei ole harmainta aavistusta kaikesta siitä mitä eduskunnassa on päätetty vuoden 1989 jälkeen, mutta jo silloin oltiin huipulla elämänoloissa ja onnellisuudessa, miksi ei vaan palattaisi vanhaan?