Tarjosin jutun "Vihreä Lanka" lehteen 10.6 sekä version kuntalehteen

Suomen hallitus on antanut eduskunnalle esityksen ilmastolaista. Siinä on tavoitteena vähentää koko maan päästöistä 80% vuoteen 2050 mennessä. Siihen on siis aikaa 36v. (Kuka muistaa milloin Beatlesit lopettivat levyttämisen ja bändi hajosi? Siitä on aikaa 44v. ) Aikaa on todella vähän, jos tuo ilmastolain päämäärä aiotaan toteuttaa.

Kunnat ovat avainasemassa, sillä asumisen energiankäyttö on noin 40% kaikesta käytetystä. Asuntokanta ei ehdi kovasti uusiutua 36 vuodessa. Siksi on toimenpiteisiin ryhdyttävä nyt, välittömästi. Kuntien tulisi uusia alueita kaavoittaessaan ja tontinmyyntiehtoihin sisällyttää valmis ratkaisu siitä, millä uusiutuvalla energialla alueen talot lämpiävät.

Tonttien yhteyteen voidaan kytkeä osuus maalämmöstä tai pellettilaitoksesta, sillä kumpaakaan ei nykytasoisilla rakentamisen menetelmillä kannata rakentaa yksittäiseen taloon. Maalämpö on liian kallis yhdelle mökille, mutta on suurina kokonaisuuksina hankittuna edullinen korttelille. Sama koskee pellettilaitosta, joka suurempana yksikkönä on paremmin automatisoitavissa ja edullisempi. Hiukkaspäästöjen takia sitä ei voi edes suositella yksittäiseen taloon. Mutta kaavoituksessa isommalle laitokselle voidaan etsiä sopiva paikka ja sellaiseen voi hankkia tyydyttävän savukäsittelyn.

Näitä asioita pitää ratkoa yhdessä kunnallistekniikan kanssa ja huomioida myös kaavoissa, koska yksittäinen tontin ostaja ei voi niitä hankkia. Lämpöä pitää olla tarjolla kun ensimmäiset talot nousevat ja siksi yhteishankinta pitää ensin rahoittaa kunnan toimesta ja myydä asukkaille osana tonttia. Näin toimien kunta nostaa tonttien arvoa ja helpottaa ok-rakentajan pohdintoja, sillä nykytilanteessa rakentaja on ihmeessä energiavalintojensa kanssa.

Vihreät toimijat voisivat tehdä aloitteita kunnissa.

* * *

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69085-helsingin-vaistamaton-tulevaisuus-merenpinta-kohoaa-keskustan-kaduille