Golfkentällä katselimme rottia joita vilisti hiekalla pensaiden alla. Oli pieniä ja iso. Panee pohtimaan rotan kykyä sopeutua, sillä ravinnon on pakko olla aika niukkaa.

Tänään oli taas taivaanranta "sumussa", jonka arvelen olevan hiekkaa ilmassa. Johtuisikohan siitä, että rannikolla tuulee usein ja jos tuuli sieltä tulee tähän suuntaan, tuo mukanaan hienoa hiekkaa. Muuten oli aika pilvistä, aurinko vain välillä pilkisti. Silti oli ip aika kuuma, vaikka aamulla paleli.

Pohdimme, miksi itärannalla on vähän koiria, kun taas länsirannalla niitä näkee usein. Tuntuvat olevan villejä, ainakin kuljeksivat sen oloisina. Pantoja ei näy yhdelläkään. Kissoja on itärannalla ihan kiusaksi asti, roskapöntöillä iltaöisin ja tappeluääniä ja naukumista kuulee paljon.

Kurjet lensivät illansuussa noin satapäisenä aurana kohti etelää. Olen nähnyt vielä suurempia auroja maaliskuussa Tunisiassa matkalla pohjoiseen. Viimeaikaiset satelliittiseurannat ovat todistaneet tutkijoitakin hämmästyttäneen seikan, että kurjet tekevät omituisen kolmiovaelluksen. Ne lentävät Suomesta Viron kautta ja Romanian-Kreikan yli Egyptiin. (Ihan kuin me turistitkin) Jotkut tosin ovat talvehtineet Välimeren pohjoispuolellakin, siis linnut. Egyptistä ne jatkavat Saharan pohjoisreunaa myötäillen Tunisiaan. Sieltä linnut lentävät Espanjaan josta edelleen Ranskan yli pohjolaan. Lintuporukka lentää kaamosta pakoon. Ovat fiksuja!

Eilen oli pieni lauma villikoiria golfkentällä. Neljä vaaleaa, aika isoa hauvaa. Vähän haukahtivat, mutta häntä heiluen tulivat katsomaan pelaajia. Jäivät kymmenien metrien päähän makoilemaan ja katsomaan pelin kulkua. Siitä sitten kentän poikki, rauhallisesti, räyhäämättä. Onkohan luonnon valinta hoitanut räyhääjät pois? Oli meilläkin valmius tarttua mailaan jos päälle olisivat tulleet.