Texti sitten löytyi Päivin opeilla, kiitos...

Pahoja

Oltiin Abdyn kanssa kaupassa, jonka edessä on kaksikaistainen päätie, kaistojen välissä pensasaitakin. Jostakin kumman syystä väärää puolta ajeli liikennevirtaa vastaan pikku lava-auto. Vastaan tuleva henkilöauto vilkutti valoja, että ”pysähdy”, mutta ei, auto vain jatkoi. Vastaantulevat jarruttivat, mutta täkätavan mukaan yksi mp yritti puikahtaa välistä ja pamautti lava-autoon ja edessä ajavan henkilöauton kylkeen. MP:n palaset vain lenteli ja molempien autojen lasit helisivät tielle ja pellit rutisi.

Ryntäsimme katsomaan miten kävi mopopojan, mutta tämä selvisi mustelmilla. Henkilöauton kuski sen sijaan pltti päreensä täydellisesti ja rynräsi sättimään syyllistä törkimystä. Pulina oli kova ja varmasti olisi nyrkki puhunut, mutta sivulliset menivät väliin ja yrittivät rauhoitella tosi kiihtynyttä, hyvin pukeutunutta vanhempaa herraa, jonka uusi auto sai pahat naarmut ja rypistyi kulmasta. Olisin itse siinä tilanteessa varmasti myös yrittänyt lyödä, sillä tämä syyllinen pässinpää olisi sen ansainnut. Nyt hän kai pääsi livahtamaan vastuusta, ellei jälkiselvittelyssä sitten löytänyt jostakin korvausrahaa. Mopo poika keräsi irronneita romuja ja lähti pois, sillä korvausta on turha vaatia. Poliisia ei kolaripaikalle kannata vaivata, tuskin saisikaan ja vakuutusturva on todella kurja.

Viikonlopun aikana on tuttu vihreä kauppa ryöstetty. Abdy tiesi kertoa että sisään oli mennyt mies naama peitettynä, särkenyt ensimmäiseksi valvontakameran ja pakottanut avaamaan kassalippaat. Kahakassa oli kai myös ammuttu, mutta uhreista ei ole kerrottu. Poliisi lienee aika avuton tässä, kun Suomessa ryöstöt selvitetään lähes aina. Kävimme juuri ostoksilla siellä eikä mitään jälkiä ollut näkyvissä, uusi kamera kuvasi meitäkin, mutta kassajärjestelmä oli jumissa.

Retken tarkoitus oli käydä pankissa johon Abdy avasi tilin. Se toimitus oli kuin hidastetusta filmistä, sillä pankin tietojärjestelmä tökki ja kaikki kesti pitkään. Toinen syy oli katsastaa Carrieren jäähdytykoneiden kaupassa esillä ollutta aurinkokeräintä. Sellaista ei nyt esillä ollut ja tuttuun tapaan myyjät kiistivät tietävänsä koko asiasta, vaikka olin laitetta katsellut viime keväänä.

Lautalla katselin vehkeen kulkuvaloja, joille on lautan yläkannen kulmissa puna+vihreä kiinteä lampun paikka, mutta ei lamppuja, johdot repsotti. Eihän tällä vajaan 200m matkalla joen yli mitään kulkuvaloja kukaan kaipaa, mutta jokin pykälä on ne pakottanut aluksi laittamaan, vuosia sitten. Risteilyaluksilla valot yleensä ottaen palaa.

Lautalla kerjää jatkuvasti nainen pikku lapsi olkapäällä nukkuen. Olen muutaman kerran antanut ja aina hän tunnistaa minut ja joudun taskua kaivamaan jos satun käytävän reunaan. Kun olen häntä seurannut ja juuri ruuhka-aikoihin hän liikkuu, on lapsi aina nukkunut ja se ei ole luonnollista, sillä lapsille järjestetään nukkumiset aikaisemmin ja ne ovat kovinkin virkeitä iltahämärässä. Liekö antanut kersalle jotakin? Hän pääsee vaihtamaan lautalta toiselle maksamatta, kun lippukassan ohi pääsee lautan viertä.