Nippeleitä radiosta

 

Radio on paahtanut jo monessa uutislähetyksessä tätä mammuttimaista hallinnon uudistusta. Kehysriihi asetti tavoitteeksi leikata 0,5% hallinnon menoja. Valtiolla on 85000 palkollista, suuri joukko isoa liksaa nauttivia. Uskon kyllä että vanhat rakenteet ovat tarjonneet suojatyöpaikkoja, mutta nyt niitä varmaan saadaan hävitettyä. Mutta tavoite hoitaa homma komiteatyönä ja työryhmien voimin vuoden loppuun mennessä lienee utopiaa.

 

Mitähän siitä seuraa poliittisille urille ja siis niihin hommiin pyrkimisen kiinnostavuudelle. Kun kansanedustajan uraa ei voi enää kruunata ministerin postilla, niin mikä sitten pitää mukana politiikassa. Vaikka kyllähän se oli kiinnostavaa aikaa olla valtuutettuna. Vaikka jälkeenpäin arvioiden eihän siinä hommassa paljoa voi saada aikaan, ellei ole valtapuolueen kärkenä.

 

Niin että kyllä nämä virkojen hohteet ovat vähenemässä, jos ministerit ja kansliapäälliköt karsitaan. Enää ei ole maaherrojakaan. Onneksi nämä ervat tuovat kymmeniä pomonpaikkoja, mutta kun niihin pitää olla sekä alan- että hallinnon kokemusta, tavallinen rivikansanedustaja ei niihin yllä. Maakuntaliittojen määriäkin on vähennetty, joten Kanervoille ei ole niin helppo enää löytää palkintoasemia. Fyrkkaa niistäkin saa nihkeästi, vain vuosi- ja kokouspalkkioita.

 

Muistan asioineeni joskus 1970 luvulla Maalaiskuntien Liitossa, joka sitten yhdistyi Kaupunkiliittoon, ja yhtymästä tuli Kuntaliitto. Joten sielläkin näkyvät luottamuspaikat ovat vähentyneet. Nekin jaetaan puolueiden kiintiöinä ja ”isotpojat” poimivat herkut. Kummallinen juttu, että sinne otettiin palkollisten joukosta Jyväskylän kj. Andersson, ohi poliitikkojen. Ammattitaito painoi, hyvä!

 

Turkissa on kai kovempi pyrky paikallispolitiikkaan, koska siellä on ammuskeltu ehdokkaiden perheiden välillä. Jopa ruumiita on tullut, kun suvut kamppailevat. Johtunee siitä, että politiikka noissa ”kehittyvissä” maissa tarjoaa hyviä paikkoja lahjusten haalimiseen. Italian ja Kreikan politiikasta on kertomuksia, joissa pormestariksi päässyt on törkeästi vetänyt hankkeita lahjusten voimalla. Espanjassa se oli huipputörkeää sillä turismin varaan rakennettiin suuria lomakaupunkeja rannikolle. Siinä oikaistiin monia lakikiemuroita joka oli helppoa, koska kaikki halusivat päästä turistien taskuille, joko myydä taloja tai päästä töihin hotelleihin ja turistien talkkareiksi. Kuplahan siitä syntyi ja oli kaataa koko maan talouden. Siellä oli soppaa hämmentämässä mm Venäjän mafia. Turismin ympyröissä ja kiinteistökaupoissa kun on helpompi pestä rahaa.

 

Korruptiosta useaan kertaan kärynnyt Turkin pääministerikin yrittää peitellä tekosiaan kieltämällä somen välineitä, mutta eipä taida onnistua. Mutta korruptio ei meillä onneksi ole juurikaan mahdollista kunnallishallinnossa. Mitä nyt joissakin kunnissa ennen vanhaan pystyivät roistot pelaamaan maanomistajina ja hankkimaan poliittisin keinoin hyviä kaavoja niille. Jokunen sora- tai muu keisari pääsi aina eduskuntaankin asti. Nyt ei taida enää onnistua, toivon.