Tänään on 11.12.13, huomaa numerosarja!

Muutamia hajahuomioitu reissusta, jonka käytännön junailu oli Ullan ja poikansa ”Kipriksen” hanskassa ja ihan hyvin olikin. Tämä pikku firma on erikoistunut Baltiaan, kts www.pamag.fi. Taidan lähteä heidän kanssaan Puolaan kesällä.

 

Aamusella lähdimme köröttelemään Pärnun kautta kohti Rigaa. Haikaroiden pesiä tolppien nokissa, vanhoja kauniita huviloita, joiden väreissä on mukavaa kirjavuutta, mutta ei punamultaa. Ulla tiesi kertoa että maaperästä puuttuu rautaoksidi, joten punaisia tupia ei näy, mutta sitäkin reilummin rohkeita vihreitä ja sinisiä, keltaisia sävyjä ja osittain vastapainona synkkiä ja haaleita neuvostovärejä ja värin puutetta.

 

Rajamuodollisuuksia ei ole tälläkään EU-maiden rajalla, edes mitään virkaporukkaa ei ollut näkyvissä. Mukavasti hinnoitteleva rajakahvila tarjosi hyviä soppia ja muuta murkinaa todella edullisesti, josta päättelimme että se on Viron valtion hoitama. Ei yksityinen pysty myymään borsskeittoa 1,20€ tai lohivoileipää 1,40€!

 

Latviassa on kuulemma heijastinpakko, joka on hyvä asia ja niitä näkyikin runsaasti. Rajaseudulla esiintyy vielä villeinä liikuskelevia SINISIÄ lehmiä, joista näimme kuvan, ei itse ammuja. Ulla kehuskeli kerran nähneensä. Jostakin syystä iltahämärissä ei taloissa näkynyt valoja. Oliko kyse sähkökatkosta vai onko täälläkin tapana viettää hämäränhyssyä?

 

RIIKA

on hieno kaupunki, jossa piisaa nähtävää vaikka synkimmällä kelillä. Nytkin tuli lunta ja rakeita kovasti ja yöllä jopa salamoi ja jyrisi. Latvia saa € käyttöönsä 1.1.14 ja jopa torilla jo kelpasi euro. Tori onkin hirmu iso, laadukas ja monipuolinen. Ostin ensin puisen pähkinän särkijän ja sitten tuli ajatus, mitä teen särkijällä ilman pähkinöitä. Niinpa sitten niitäkin ja sopuhintaan. Majoituimme Islande-hotelliin, jossa respan seinällä oli vitsinä kellot näyttäen Riikan, Reykjavikin ja Montevideon tms kaukaisen paikan aikoja. Paikassa oli tolkuttoman hidas nettiyhteys, etten yrittänytkään päivittää blogia sieltä.

 

Sen sijaan katsoin BBC-CNN-ALJ-RT kanavia, joiden kaikkien uutiset kertoivat samaa, Mandelaa, Ukrainaa ja Thaimaata. Mulle uusi kanava oli Bloomberg, joka ennen välitti vain talousuutisia, mutta lienee nyt tv-toimintaansa laajentanut muihinkin uutisiin. RT on venäjän englanninkielinen lähetys, jossa sujuvasti puhuvat, ilmeisesti lännestä haalitut tyypit selostavat maailman tapahtumia aika venäläisin painotuksin. Kun politiikan sanojen väritys ja sävyt ei mulle aukea, oli kuitenkin asioiden valinta ja näkökulmat aika propagandistisia. Samaa toki sanotaan jenkkilän joistakin ”ABCD” kanavista, joissa politiikkaa jauhetaan vääristellen.

 

Näitä kanavia selatessa näin useammankin tunnarin, joissa oli paljon samaa kuin uudessa MTV3:n uutistunnarissa. Punaisista paloista kasaantuu lohkottu ympyrä. Ovat siis mtv:n graafikot katsoneet samoja kanavia ja tunnareita. Olisivat edes vaihtaneet väriä! Myös Riikan katukuvassa oli myymälän logossa samoja muotoja. Toki logon tekemisessä aina vaikuttaa muualla nähty alitajuisesti, mutta tuo maikkarin tunnus on kiusallisen kopsattu.