Kun ajelin mikrobussilla (valtaosa niistä on Toyotan pakettimallia) istuin kuskin viereen. Oli jo kerran kuskina ja siksi pitää minua kaupunkilaisena, sillä antoi punnasta puolet takaisin. Seurasin ukon ajotapaa ja huomasin, että täkäläiseen tyyliin ajetaan kovilla kierroksilla ja bensaa kuluu paljon. Bussille sen ymmärtää, kun pitää pysähdellä usein. Mutta samoin vedättää yksityiskuski ja taximieskin. Olisi sijaa taloudellisen ajotavan kurssille, mutta taitaisi jäädä vajaaksi se kurssi, kun bensa on niin halpaa. Tähän liittyen kuulun tyypillisen huhun. Sen mukaan tankkiauto olisi jossakin päin maata laskenut tankillisen bensaa Niiliin. Juttu on niin päätön, että se on helppo päätellä saduksi. Kun tekee kysymyksen MIKSI JA KUKA MAKSOI, huomaa pupun.

Ostin jädetuutin kioskista Gaddisin alakerrassa. Äijä kinusi 5LE, kun muualla olen maksanut 2,5 tai kolme. Annoin miekkoselle 3 ja sanoin että se on hinta muualla. Taisi tajuta etten ole viikkoturisti ja suostui mutisten. Tässä ISIS-Gaddis kuviossa on voinut aina pyytää valkonaamalta tuplan.Saman ilmiön toinen versio tuli sitten hetken kuluttua.

Menin tutulle parturille jalkahoitoon ja siinä jutellessa kerroin, että olen päättänyt ruveta taas pitämään posket ja leuanalusen karvattomana, silti luopumatta viiksistä ja leukaparrasta. Kyselin koneen hintaa, mutta hän ei tiennyt. Vertailimme vain tukanleikkuukoneiden hintoja ja totesimme, että sen saa täältä puoleen hintaan ja hän korosti että se on saksalainen, ei kiinalainen. Jalkahoidon jälkeen hän sitten lähti ostamaan partakonetta ja sovimme hinnaksi 300LE. Malak selitti että hän saa sen halvemmalla kuin minä. Kone tuli vartissa ja avaamme pakettia. Kokeilinkin heti ja hyvältä PHILIPS tuntui. Siinä oli kuitenkin pieni etiketti ”made in china” ja kun kysyin että mikäs se tämä on, hän hätäisesti yritti jotakin selittää. No totesin vaan että kaikki tällaiset kamat tehdään Kiinassa, vaikka nimi onkin tuttu merkki, johon vanhastaan luotetaan.

Siinä odotellessa kirjasin hauskoja juttuja parturin vastaanotolta. Seinällä roikkuu lukuisia, pienin värieroin olevia naisten hiuslisäkkeitä, jopa yksi ihan vaaleakin. Naisille on kohdistettu monenlaista mallia. Seinillä on useita julisteita, kuvia kauniista nuorista laulajatähdistä. Vasta kun kysyin, miksi niin monta samaa tähtöstä, hän huomautti, että heillä on eri väriset hiukset, jossakin kikkarat, usein suorat. Nyt vasta vanha mies sen tajusi kun toinen sanoi. 3 julistetta Shakiraa, 2X Avril Lavigne, 2X Hannah Montana. Vain Shakira on minulle tuttu, onkohan muut suomalaisille? Vai ovatko tähtösiä jotka tunnetaan vain tällä suunnalla?

Tuttu naama, joka ei ollut partamallina, vaan ihan itsenään, oli tämä äsken kuollut Koptipiispa Shenouda III. Malakin parturissa on myös 2 kalenteria joista sukeutui keskustelu miksi hänellä on myös muslimien ajanlasku esillä. Sitä kuulemma tarvitsee bisneksen takia, koska pitää olla selvillä ramadanista ja muslimien juhlista yms jolla on vaikutusta bisnekseen.

Seinällä on myös yksi muovinen naiivi pienoispatsas. Niissä kaikissa esiintyy tämä kumma juttu, Pyhä Yrjö tappamassa lohikäärmettä. Sama kuva oli isona siellä St Georgen luostarissa, jossa kävimme viime talvena. Olen aikaisemminkin miettinyt, miten tämä partiolaistenkin symboliikkaan kuuluva tarina on kiedottu koptilaisuuteen. Kun kirkon sanoma on kuitenkin kristitty, onhan se vanhin alkuperäisenä säilynyt kristinuskon haara. Siihen sopii mielestäni huonosti tällainen tarina, jossa selvästi sankarina esiintyy metallihaarniskainen sankari. Tyyppihän on ollut olemassa vasta noilla 1000v sitten tehdyillä ristiretkillä. Itse uskonto on kuitenkin n 2000v vanha, joten tämä aines siihen on ympätty kovin myöhään. Miksi ja kuka hyötyi?

Voisiko olla niin, että kun niinä levottomina aikoina ristiritarit ja islamisulttaanit kamppailivat vallasta Palestiinassa ja Jerusalemista, kopteille olisi ollut poliittista hyötyä ottaa uskontonsa osaksi juuri haarniskaritari, joka taisteli islamia vastaan. Siinä on sitten pahan islamin symboliksi saatu pelottava peto! Ovela valtapolitiikkaa, johon varmaan joku uskontotutkija on jo ratkaisun selittänyt. Olisin kiitollinen lisätiedoista.

Parturissa on myös näitä, muualtakin tuttuja fantasiamaisemia, joista heti näkyy kuvankäsittelyn tekniikka, mutta samalla huono ymmärrys luonnonlaeista. Täällä niitä suositaan, varsinkin vesiaiheita, mikä on luonnollista kuivassa maassa. Malakin syyksi voi sitten panna sen, että puolet julisteista on vinossa. Sattuu kovasti vanhan somistajan silmään.

Kadulla tuuli siirtelee vanhoja joulukoristeita, pörröisiä muovinauhoja joita meillä käytetään joulukuusissa muun roskan seassa. Kaikenlaiset valonauhat, vilkkuvat pienoistähdet pistää silmään monissa paikoissa. Sukulaisilmiö ovat minusta mauttomat kulta- hopea ym krumeluurit sisustuksissa ja asusteissa. Parturin asiakastuolit on päällystetty hopeanvärisellä kankaalla. Malak kertoi myös, että hän hoitaa täällä hotellin alakerrassa vain tänne tulevat, yleisemmin miehet. Hyvä osa bisnestä on myös hääkampausten tekeminen kun perheen naiset koristautuvat juhlaan. Niitä tehdään sitten muualla, kai kodeissa.

Hän oli tehnyt keikan laivalle, jolla oli kuitenkin asiakkaina vain puolalaisia. Eivät halunneet parturointia tai muita palveluja, eivätkä puhuneet englantia. Oli niin huono keikka että hän palasi kahden päivän päästä autolla pois risteilijältä, puolivälistä matkalla Assuaniin. Nyt kun tulee kuumemmat kelit ja turismi joka tapauksessa harvenee, hän menee hommiin muualle. Kertoi hymyillen kaupungin olevan se, josta minäkin olen kertonut, jossa hiljattain ammuttiin 6 ihmistä.

Hotelleissa ja kodeissakin seinillä olevat valokuvat tai koristeiksi hankitut kuvataulut ovat kovin korkealla. Niitä pitää katsoa ihan niska kenossa, erikoista. Niiden kaverina tai sijalla voi nähdä myös koristeellisia koraanin lauseita. On useita kauppoja jotka myyvät sisustuselementeiksi kullan- ja hopeanvärisiä tauluja joissa on kaunista koukerotekstiä ja samaa väriä kehys.

Monessa yhteydessä, autoissa ja parturissa on melkein aina päällä jokin ääni. Joudun usein pyytämään hiljaisuutta taxiin. Se laululta kuulostava ei aina ole iskelmää, vaan koraanin resitointia, laulun kaltaista. Ahmed kertoi, että koraania kauniilla äänellä laulava mies, on myös suosittu iskelmälaulaja. Tämä kaveri on kuwaitilainen Mishari Racid el Alfasi, jolla on myös käytössään 2 tv-kanavaa. Siis kauniilla äänellä tekee bisnestä myös lausumalla koraania. Niitä kasetteja ja levykkeitä näkee musiikkikaupoissa ja katukaupassa.

Mainitsin jossakin jutussa, että Theba olisi kylä. Se onkin vain jonkinlainen iso viihtymisalue, leikkipuisto ja ravintola. Siellä pitänee joskus pistäytyä. On noin puolivälissä sillalle ajettaessa, joesta poispäin.

Jostakin tuli mieleen asia, joka on hyvin tyypillinen. Katujen asvaltti on usein poikki puolen metrin verran. Siihen on kaivettu jokin kaapeli tai vesijohto. Olen nähnyt miten rakentamalla pieniä nuotioita asvaltille, se saadaan lämpimäksi, jolloin sitä pystyy louhimaan käsityönä. Lupia ei haeta eikä kysytä. Jos joku sattuisi kysymään, pikku maksulla kysyjä saadaan hiljaiseksi. Kaikki autoilijat ovat niin tottuneita asiaan, että sitä vaan katsotaan hiljaisina ja jarrutetaan töyssyn kohdalla, jos sitä ei voi väistää.

Se partakonejuttu sai jatkoa. Menin Heinille ja Tjetskalle näyttämään edullista ostostani. Vasta kun se oli purettu paketistaan, satuin lukemaan pakkauksesta tuotenimen PIHILLIPS. Hein ei aluksi myöskään hoksannut eroa ja kyllä meille sitten nauru maittoi. Olivat kiinalaiset tehneet aito egyptiläisen nimen väännöksen. Hein oli sitä mieltä että maksoin liikaa. Mutta toisaalta jos kopio toimii yhtä hyvin kuin Philipsille samalla tehtaalla alihankintana tehnyt, miksi ei? Olisin voinut mennä rähjäämään ja saanut rahani takaisin, mutta miksi vaivautua. Kaikki nämä pienet sähkö/paristolaitteet tehdään kuitenkin Kiinassa, merkistä viis. Ja sain laitteen reilusti halvemmalla kuin Suomesta ja Malak sai pikku palkkion vielä välistä, ok.