Ylläri WB talossa

 

Pyysin etukäteen Abdya varaamaan putki-Ahmedilta aikaa vaihtaa vanha suihku modernimpaan ja lupasin maksaa muutoksen. Abdy kyllä kommentoi lyhyesti meilissä, että vuokraemäntä on tehnyt isoja muutoksia ja siistinyt kämppää. Mutta yllätys oli suuri, kun avasin kämpän oven matkasta väsyneenä. Kello näyttää nyt yli kolmea, mutta uskoakseni Suomenkello edistää tässä kohtaa. Nyt saa Ahmed vielä hommia, sillä ala- ja yleispesusuihku valuttaa vettä joka lorisee jalanjälki-vessassa häiritsevästi ja kastelee koko kylppärin lattian.

 

Keittiön lattian oli reilusti vinossa viime talvena ja se on saanut ryhtiä ja on nyt ihan suora. Koko kämpän laatoitukset on uusittu eteiskäytävää myöten. Räväkkä ruskea ja valkoinen laatta muodostavat shakkiruudukon ja se on hyvä jos sellaisesta pitää. Minä olisin valinnut paljon miedommat laattaparit, jossa ruudutus olisi ollut hennompi väreiltään.

lokakuu%2014%20012-normal.jpg

Ovet ja ikkunanpuitteet on maalattu lattian laatan väriin. Minun makuuni liian raju ruudutus

Olohuoneen kovin kuluneet sohvat oli hävitetty ja hankittu uudet 3 kpl. Tämä ”vastaanottohuone” on ehkä kalustukseltaan juuri eniten paikallistyyliä, jossa oletetaan monia yhtäaikaisia teenjuojia ryystämässä makeaa juomaa ja juoruamassa olkkarissa. Saliin oli hankittu uusi ja uljas kaappikomuutti, jossa pönöttää telkkari keskiössä. Verhot ja tangot oli uusittu, ikkunanpokat ja ovet maalattu, samoin seinät. Tauluille oli etsitty uudet paikat. Niistä olen kovin kiinnostunut sillä ne liittyvät historiaan ja kaivauksiin. Ne ovat vedoksia kivipiirroksista ja toisessa on tarkka ja tutkimukseen perustuva kuva Karnakin temppelialueesta noin 2500 vuotta sitten.

Kämpän pohjakaava on parannettu ja luovuttu alkuperäisestä paikallishengestä ja -tavoista. Ennen oli piikojen ja naisten ovi käytävään ja nyt ovi ja käytävä on hävitetty. Se on ollut uljas päätös, kuka lie kehitellyt ratkaisun. Uusi kaariaukko johtaa suoraan olohuoneesta keittiöön, joka on laajentunut puolitoista metriä. Vesipisteeseen on asennettu laaja kivitaso, joka antaa kokkaajalle laskupintaa, jota kovasti kaipasin ennen. Keittiöön oli tuotu ruokapöytä neljälle. Sillä tätä naputtelen vahakankaan päällä.

lokakuu%2014%20014-normal.jpg

Kaasulieden vieressä ei ole edlleenkään laskutilaa, mutta sitä on reilusti molemmilla sivuilla, pinnat kiveä

 

Valaisimia paikka kaipaa vaikka valoa onkin jo riittävästi. Mutta sillä ei ole kiirettä ollenkaan. Laattalattialle on aseteltu räsymattoja, joka on kiva aamukahvin ja -puuron keittelijän jalalle.

lokakuu%2014%20016-normal.jpg

Kuva on kadun puolen makkarista joka odottaa mahdollisia vieraita tai alivuokralaista. Maan tyylin mukaisesti kaikkialla on koristelua, jopa hörsöilyä verhoissa jne

 

Sisustaja oli kääntänyt makuuhuoneen sängyn toiselle seinälle ja sekin tuntuu hyvältä. Makustelen vielä valoja siellä. Erikoista ja tavallisuudesta poikkeaavaa on ikkunat aamuaurinkoon, joka paistaa päämakkariin ja keittiöön. Alunperin historiaa osaavat ja kaivauksilla työskentelevät ovat aina aloittaneet varhain aamulla, koska silloin on vielä viileämpää. Työt lopetetaan alkuiltapäivästä kaivauksilla. Jokin kaivuuporukka on aluksi tämän talon pystytykseen ja suunnitteluun suuresti vaikuttanut. Sen näkee kaikesta ja olen asiasta keskustellutkin ja kuulin Abdylta selityksen.

 

Lopputulema on tietysti se, että vuokrapyyntö on selvästi korkeampi kuin viime talvena, koska puitteet ovat komeasti kohentuneet. Siitä sitten myöhemmin.