Savihotelli Marsam

21.12.2012 oli tämä suuren muutoksen päivä useissa luonnonkansojen kalentereissa ja väärin tulkittu Mayojen maailmanlopun ennuste. Kikka ja Annukka pitivät juuri oikealla hetkellä 13.11 meditaatiota pihalla, jossa oli lämmintä. Sisällä on hiukan viileää yön jäljeltä ja iltaisin laskee reilusti alle 20. Minä en ole oppinut oikein olemaan hiljaa itseni kanssa. Olemme ehkä hiukan rauhattomia Päivin kanssa, jolle tarjosin aamupuuron, kun hänellä ei ole keittiötä ja on vain kahvinkettimen varassa.

Lähdin ip kävelylle tutkimaan savitiilihotellia lähistöllä. Paikka on lähellä WB ticket officea, nimi Marsam ja testasin että löytyy netistä kuvia ja kehuvia arvosteluja. Putiikilla ei ole omia sivuja, kun on muutenkin suosittu. Juttelin saksalaisen omistajan kanssa ja hän kertoi että 19 tammikuuta alkaen on täyttä, sillä sinne majoittuu 3 ulkomaista tutkijaporukkaa. Ovat ilmeisesti tyytyväisiä ja pitkäaikaisia vieraita. Tunnelma oli kiva ja huoneet söpöjä risukalusteineen. Tarjolla Stellaa ja viinejä, ruokaa. Sain puhuttua Hannun tiimille huoneet välille 7-19.1 jos kiinnostaa. On laadullisesti ihan eri asia kuin tyypillinen siisti, uusi ja kalsea punatiilihotelli ja hintakin on hiukan edullisempi. Mutta lupasin kertoa ehdollisen varauksen sinne lähipäivinä, jos kelpaa.

Hotellin katolta on näkymä vuorille ja kolosseille yli peltojen. Palasin niiden peltojen kautta, kunhan ensin pistäydyin yhdellä paikassa, jota ulkolaiset pitkämatkalaiset suosivat. Kuppila on Ramesseumin kupeella ja näkymät ovat auringonlaskun suuntaan juuri raunioille. Nytkin siellä istui 6-7 vakioasiakasta (ehkä) ja istuin yhden partasuun viereen juttelemaan. Hän on hollantilainen, joka asuu itärannalla, mutta viihtyy enemmän WB:llä. Sanoi asuvansa vanhassa Hotelli LUXORISSA, joka on hänenkin mukaansa raunio, mutta tunnelmallinen. Sama jonka puutarhassa käyn harvakseltaan yhdellä Stellalla.

Eläkeukko käy lähes joka vuosi täällä, mutta viime vuonna oli tullut harkkaa kotimaan sossun kanssa, kun hän saa eläkkeen päälle pientä avustusta ja säännöt ei sallisi yli 3 viikon reissua. Hän on nyt 5 viikon matkalla. Olen kuullut tarinan suomalaisesta naisesta, joka oli nainut arabin jossakin lännessä, olikohan Hollannissa ja sitten muuttaneet Egyptiin ja nostaneet länsimaan sossusta lapsilisät 6-8 muksun parvesta. Sillä rahalla elää herroiksi täälläpäin. Tämä juttukaveri kertoi samanlaista juttua perheistä, jotka elää Marokossa valtion laskuun. Nyt ovat talouskriisin myötä säännöt kiristymässä. Eläkkeellään saa asua missä haluaa, mutta ei sossun varassa.

Ramesseum on yksi näistä suurista kaivauksista ja kooltaankin iso. On ihan maantien vieressä ja koko ajan on siellä jotakin entistämistä menossa. Ramses II kuolintemppelin laajoja rakenteita on muurattu savitiilistä, kuin muinaisen temppelin rakenteita malliksi. On muureja, leveitä sokkeleita, kaaria. Ne kaarikatokset saattavat olla vanhojakin, mutta nyt ne on sisältä tuettu teräskaarin. Epäilen kuitenkin, että on restauroitu, sillä jos muurit ovat sortuneet, eivät kaarikatoksetkaan ole voineet kestää ajan painetta.

Temppelin keskeiset osat on tehty kovemmasta aineesta, kai hiekkakivestä ja siksi suuretkin rakenteet ovat säilyneet osittain. Kun kiersin raunion pellon puolelta, se näytti ihan erilaiselta ja mahtavammalta kuin tieltä katsoen. Läksin sitten peltotietä kolosseille päin ja kohta jo fillaroi äskeinen juttukaveri perässä. Kertoi että Amenohotep III jättimäisen raunion takana, etelän puolella on pienempi erillinen kaivaus Meretta. Siinä isomman kupeessa on pieni museorakennus ja tämä on sen takana. Täytynee hiippailla sinne joskus, vaikka kaivausalueelle ei virallisesti saakaan mennä. Mutta jos vartija kutsuu teelle kuten äskettäin, hän varmaan sallii yksityisiä yhden miehen retkiä ja kuvaamista, tietysti pikku tipin kanssa.

Peltotiellä katselin että on sen verran alavat pellot, että on ollut pakko rakentaa vesikanaalit korkeammalle, betonista ja tiilestä tehtynä. Pumppu nostaa kaivosta veden näihin kouruihin ja sieltä kastellaan sarat, joita ei siksi voida aurata traktorilla, vaan vanhaan tapaan elikoilla tai käsipelillä.

Pysähdyin katsomaan lintuja, joista Tarja on jo kysynyt. Jotenkin töyhtöhyypän oloinen, mutta hiekan värinen koko selkä ja siivet, vain päässä musta ja valkea viiru, Cursorius cursor.  Retken aluksi katselin läheltä samaa kaunista hyönteissyöjää, jota yritin kuvailla joskus kauan aikaisemmin. Ixuksella ei kuvaa saa. Lintu istuu oksalla ja tekee nopeita syöksyjä palaten taas samaan paikkaan. Kaunis vihreä kokonaan, vain päälaella kullanruskeaa joka niskasta nousee välillä tupsuksi. Musta, melko pitkä, hiukan kaareva ohut nokka Kun pyrähtää nopeaan kaarrokseen, näyttää siipi ihan kultaiselta aurinkoa vasten. Erikoistuntomerkki on yksi pitkä pyrstösulka, ehkä 10-13 cm pyrstön (leveän) yli. Olen pariin kertaan selannut kirjani löytämättä sitä. Ehkä Jim tai joku keksii tämän yleisen lajin? Lintu on kooltaan isompi kuin västäräkki, jonka kanssa käy samoilla herkuilla, tässä peltokasvien latvoista napsimassa jotain.

Peltotieltä saavuin New Memnonin hotellin kyltin kohdalle. (Jos tieltä lähtee pelloille, on syytä mennä kanavan kolossien puoleista reunaa). Siitä pikkuisen ”himaan” päin oli taas ukko paneutumassa yöpuulle aasinsa viereen. Oli patja ja useita peitteitä, ilta hämärsi. Sattui sitten tuttu mies, hotellin ja Nefertari-papyruksen omistaja veljineen kohdalle ja kysyin miksi ukko nukkuu ulkona. Hän selitti, että on latvasta laho ressukka, joka kulkee ympäriinsä päivisin aasinsa kanssa, kerjää vähän, höpisee itsekseen. Kun ihmettelin makuupaikan valintaa meluisalta paikalta, he nauroivat ja kohauttivat olkiaan. Nefertary-papyruksen edessä on ikivanhan mallin mukaiset sotavaunut, filmien rekvisiitaksi joskus tehty.

Hauska juttu oli, kun taas nauroin näitä hurjia kuljetuksia mopoilla. Mp kun kaarsikin omalle portille ja selvisi että siinä Abdy oli tuomassa 120 cm lautasantennia meidän katolle. Joku istui takana ja piti lautasta edessään poikittain. Kohta (nyt on klo 19.39) pitäisi tulla asentaja hoitamaan homman kuntoon ja meille tuli jo aikaisemmin vanha tv-vastaanotin, (yllättäen ja pyytämättä kuin entiselle likalle) jotta kohta nähdään BBC ja AlJazeerakin. Ne yli 500 kanavaa eivät maksa mitään, mutta joistakin himoituista paketeista peritään maksu niin kuin meilläkin. Voipi olla että näissä ilmaisissa ei ole mulle tärkeitä mukana, huominen näyttää.