Matkalla omasta hygieniasta kannattaa huolehtia. Jo pelkästään vesijohtoveden erilainen bakteerikanta voi aiheuttaa lievää ripulia. Siksi kaikki matkaoppaat suosittavat juotavaksi pullovettä. Itse olen jo vuosia totuttanut omaa mahaani pesemällä hampaat vesijohtovedellä. Kun sitä on tehnyt monessa maassa, saattaa olla että se on antanut hiukan paremman kyvyn vastustaa uusia pöpöjä. Tähän olisi kiva saada asiantuntevia kommentteja.

Itse olen nyt kolmena peräkkäisenä sesonkina säästynyt ripulilta kokonaan ja aikaa olen viettänyt Egyptissä kuukausikaupalla.

Eräällä matkalla sain valistusta fiksulta kumppanilta, joka oli työnsä vuoksi tekemisissä suurkeittiöiden kanssa ja pomona isossa ruokaorganisaatiossa. Häneltä opin sen, että useimmissa turismimaissa esiintyy salmonellaa ja siksi siellä ei pidä ottaa lautaselleen vain yhdeltä puolelta paistettua munaa. Se on tapana esim. Englannissa, mutta sietää varoa. Itse paistelen munat aina kahtapuolta, varmuuden vuoksi. Onhan selvää, että jos munan kuorella esiintyy pöpöä, se joutuu munaa rikottaessa helposti valkuaiseen. Vain korkea lämpö tappaa salmonellan.

Tässä blogissa sain hyvän neuvon, jota olen sittemmin noudattanut. Ensi työkseni ostan etikkaa ja pyyhin sillä hotellihuoneessa tai vuokrakämpässä kaikki paikat joita tulee sormin kosketeltavaksi. Siis vesikalusteet, kahvat, katkaisimet ainakin. Sen voi tietysti tehdä myös käsidesillä. Etikalle on käyttöä muutoinkin, hedelmien ja vihannesten desinfioinnissa. Sen voi etikan puuttuessa tehdä myös sitruunalla. Kaadan (vesijohto-) vettä astiaan, lorautan reilusti etikkaa ja/tai sitruunaa ja upotan siihen tomaatit, omenat ja viinirypäleet, jotka ostan kaupasta.

Jos joutuu käyttämään vesijohtovettä ruokaan, on sitä keitettävä 15 minuuttia, jotta kaikki pöpöt kuolevat. Tämän opin Afrikassa kehityshommissa olleelta tuttavalta. Toinen tuttavaperhe käytti vihannesten puhdistukseen klooria, mutta sen kanssa pitää olla paljon tarkempi kuin etikan. Tarkat minuuttimäärät saat etsiä netistä.

Aina kun tulen kävelyltä, kaupasta jne pesen kädet ensityöksi. Sen teen huolellisemmin kuin kotona, sillä kotoiset pöpöt ovat helpompia, kun niihin on kehittynyt luontainen vastus. Ravintolassa käytän vielä käsidesiä ennen ruokailua. Setelit ja kolikot ovat hirveitä bakteeripesiä ja siksi niiden käsittelyn jälkeen käsihygienia on tärkeää. Katso vielä lisäohjeita:

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/kasihygienia/