la 27.11.2010 passikuvassa

Päätettiin lähteä viisumeita pidentämään. Lentokentällä sen saa automaattisesti kuukaudeksi. Nyt olisi tarkoitus pidentää 12 kk ajaksi, että seuraavaa reissua varten ei tarvitse ostaa ensin lyhyttä erikseen. Medinan ja Josephin kulmassa on kuvaamo, jossa otetaan hää-, synttäri- ja passikuvia. 4 kuvan sarja värikuvia maksoi 25LE ja veikkaisin että kotona saman euroissa. Poika otti rutiinilla kuvat, puhui hyvää eng ja tiesi mitä teki. Korjaili kuvaa ruudulla nopeasti, poisti kiillon ja ryppyjä, lopputulos mallia parempi. Unohdin tietysti passini, joten eikun takaisin. Matkalla katselin isoa jonoa ukkoja ja arvelin sitä hautaussaatoksi. Kun tulin kotikadun alkupäähän, sille ravintolaosalle, oli kadun sivussa pitkä jono pikkubusseja ja ne täynnä kalabeija-turbaani-miehiä. Kävelin siitä hollantilaiscafeen, jossa PAK odotti. Olivat ihmetelleet samaa touhua ja Hein oli soittanut jollekin tietolähteelleen. Selvisi, että ukot ovat lähdössä kotikyläänsä huomisen vaaleja varten. Täällä siis äänioikeus on vain kotikylässä ja vaalit pidetään kouluissa. Yhtään naista en busseissa nähnyt, mutta PAK totesikin, että vain miehet ovat täällä töissä, vaimot ja perheet siellä kotikylässä. Äsken kysyin taxi-Jasserilta, aikooko hän äänestää. Joo, menen heti aamusta, vastasi tämä noin 40v. näyttävä mies. Kun kysyin onko ehdokas tiedossa ja heitin että onko se nainen, hän purskahti nauramaan kuin hyvälle vitsille. Sanoi sitten jatkoksi, että hän äänestää sekä naista että miestä, vitsi.

Nyt meni pieleen meidän viisuminpidennys, sillä virastot pantiin kiinni 13 maissa ja seuraavan kerran aukaistaan maanantain. Ehditään silloinkin. Hein kysyi haluammeko passit takaisin samana päivänä. Kysyin miksi se olisi tärkeää ja vastaus oli, että joskus turistilta kysytään kadulla passia. Sanoin ettei minulta ole koskaan kysytty ja jos kysyisivät, olisi poliisille helppo juttu tarkistaa, että siellähän se on, passitoimistossa.

Heinillä oli brunssiasiakas, brittimies. Rupesivat juttelemaan, kun britti kysyi mistä Hein saa pekonia. Vastaus oli Soukista, eräältä kristityltä kauppiaalta. Hän sanoi vielä vitsinä, että älkää kovasti levittäkö tietoa, sillä vuokraisäntä on muslimi ja kahvila joutuisi ehkä lähtemään, jos selviäisi, että hän paistaa täällä sianlihaa. Britti kertoi olleensa aamulla neljännen kerran tällä reissulla Karnakissa, monta tuntia. Kysymykseen, löytääkö hän aina uutta, oli vastaus, että koko ajan löytyy uutta tutkittavaa. Hän on egyptologi ja luennoi ja kirjoittaa kotimaassaan. On joka vuosi 3 kk täällä vaimonsa kanssa. Totesi Heinin toimivan oikein, kun on vain talven täällä ja 7-8 kk Hollannissa. Hein sanoi kerran olleensä täällä toukokussa, mutta oli pakko lähteä viilempiin oloihin, kun mittari ulkona terassilla näytti yli 60 astetta. Hän joskus kertoi heidän juuttuneen hiekkamyrskyn takia Luxorin kentälle, josta lentoyhtiö kustansi heille hotellin. Odottivat hotellissa 3 pv lentoa.

Kahvit juotuamme soitin siis Yasserin ajoon ja suunta Aboudi kirjakauppaan McDonaldsin vieressä, Luxorin temppelin lähellä. Kadun nimi on Mabad Al Karnak. Laadukas kauppa, hintalaput ja viivakoodi. Kirjojen lisäksi siellä on tarjolla turistille kaikki mitä kaipaa, matkamuistoja, kortteja, matkaoppaita, karttoja. Löysin sieltä myös lintu-, kasvi-, nisäkäs- ja matelijakirjat. Tytöt huiskivat koko ajan pölyjä, joten pöydät ja hyllyt pysyvät siisteinä. Omistajat puhuvat hyvää eng., arvaus kopteista ei osune harhaan? Kaupassa on kuulemma noin 2300 nimikettä, joista 1700 eng kielisiä opuksia. Kaikki käsittelevät vain muinaista Egyptiä tai on oppaita nykyisille turisteille. Tolkuttomasti ovat eng käyttävät kirjailijat, tutkijat ja e-hörhöt kirjoja väsänneet. Näkyi myös näitä raamattua ja e-historiaa yhteen sovittavia mystikoiden kirjoja, joissa väitetään esimerkiksi, että faarao Ekhnaton oli myös Mooses. Siis jotenkin henkisesti sama tyyppi, vaikka eli eri aikaa. Tämä on tätä sielunvaellustarinaa, uudesti syntymistä eri rooliin ja aikaan. Kaippa minä sitten olen joskus ollut faaraon arkkitehti (hah!), kun sen suuntaiset asiat ovat minulle tärkeitä.

PAK osti 3 kirjaa (395) Egypti-kokoelmaansa ja minäkin pienen tiivistelmän (40) tämän kaupungin temppeleistä ja nähtävyyksistä. Siinä on kaikenlaisia havaintokuvia, joita on kiva katsella vaikka ei tekstistä juuri ymmärtäisikään. Ajattelin tässä tulevia seuralaisiani, joilla eng kielitaito ei ole vahvinta osaamista. Ovat hyviä ihan muissa asioissa. Kirjakaupassa oli herttaisia puisia puzzle-eläimiä (40), joita varmaan tulee ostettavaksi lapsenlapsille. Isommat oppaat (70) ovat näyttäviä hyvine kuvineen. Painokuvin koristellut mukit (50) houkuttivat ostamaan, mutta jätän sen ilon seuralaisilleni. PAK väitti, että samat mukit maksavat Cairossa vain vitosen, uskoisiko.

Kirjaostoksilta kävelin SOUKin eteläportin kioskille ostamaan falafel-pullia. 15 pyörykkää pussiin, 2 LE myyjälle, joka tinki lisää. Annoin vielä yhden ja hän jatkoi tinkimistä. Sanoin etten ole turisti ja pyysin rahat takaisin. Sitten kauppa jo kelpasi hänellekin ja sain vihannespyörykkäni. PAK totesi selostukseeni että hän ei jaksaisi tätä tinkimistä harrastaa.