paloja 4

Microsoftin pomo Ballmer esitteli telkkarissa uusia kehitelmiä, jotka näyttää todella hienoilta. Pieni sormitietokone on samalla pöytäkoneen näyttö. Ne toimivat eriksen ja yhdessä, ihmejuttu. Kunhan tulevat kauppaan, olen kovin kiinnostunut. Mutta saisivat olla helpompia käyttäjälle kuin nämä nykyiset tabletit.

Tv näyttää Australian tulvia ja hirveeltä näyttää. Kun samaan aikaan kotona tulee lunta, on monelle vaikeata ymmärtää, että tämä kaikki on sitä ilmastonmuutosta. Kumpikaan ilmiö ei ole ristiriidassa ilmastotiedon kanssa, ilmasto maapallolla vaan lämpenee, sanoo suomalainen mäntti mitä tahansa.

Kun katsoo telkusta näitä katastrofeja, lähinnä maanjäristyksiä, on pakko ihmetellä miten avuttomia niiden edessä ollaan. Suuri syy on tietysti, että järistysalueilla joudutaan ja on aina tehty talot paikallisista materiaaleista, eli kivestä. Kuitenkin, jos niihin paikkoihin voitaisiin rakentaa taloja puusta, vanerista, ne eivät romahtaisi. Nyt siunaillaan Haitin järistyksen vuosipäivänä sitä, että edes romahtaneita raunioita ei ole saatu raivatuksi ja siitä johtuen ei ole voitu aloittaa uuden rakentamista. Maa on niin surkea, että siellä ei ole edes hallitusta. Avustustoimenpiteet ovat olleet yhtä sekasortoa, koska niitä ei ole helppoa koordinoida. Jokainen avustaja keksii itse omat mallinsa.

Tulee vaan mieleen että Suomi ja SPR voisi tämän tietäen aloittaa vaneritalojen tuotannon ja varastoida etukäteen osia, joista sitten nopeasti voidaan koota taloja. Ne olisivat parempia kuin järistysalueella ennen olleet "pysyvät" slummitalot. Seinien ei tarvitse olla kovin paksut, eristystä ei useimmiten tarvita, mutta vaneri kestäisi tulevatkin järinät. Iso jumbo veisi kerralla 100 mökkiä ja osaava porukka pystyttäisi ne viikossa. Ilmaiseksi annan taas tämänkin hyvän idean, ottakaa vastaan.

***

Taisin myöhästyä! Äskeisen tekstin jälkeen katsoin spr:n sivuilta Haitin järistystä ja siihen reagointia. Olivat ihan ilman minun neuvoa keksineet rakentaa taloja vanerista. Hyvä pojat.

***

BBC kertoi, miten fiksusti ruotsalaiset osaavat ottaa talteen keskusrautatieasemalla väistämättä syntyvän, tuhansien ihmisten aiheuttaman lämmön. Se kerätään talteen ilmanvaihdosta, siirretään veteen ja johdetaan toimistotalon lämmitykseen. Saas nähdä, kuinka kauan meillä menee, ennen kuin kukaan moista miettii. Jospa Sokoksen, Stockan ja Jumbon IV:n ulos puhaltaman lämmön saisi talteen, voisi sillä lämmittää ison korttelin. Mutta kukaan ei mieti, kun se ei kuulu toimenkuvaan. Sitra ohoi !!!