Hotelli UNION sijaitsee rantakadun poikkikadulla, respa viidennessä kerroksessa, joka on hyvä asia maisemien yms kannalta.

Huvittava asia on että portaat ja huoneiden pöytätasot ovat marmoria, joka meillä on kallis materiaali, täällä se on ristiriidassa muun sisustuksen kanssa. Sillä maalipinnat lohkeilee ja pinnat rapistuu. Remonttimiehiä ei ole käynyt paikassa vuosiin. No, se korvautuu hinnassa, maksoin 3 yöstä hiukan vajaa 500LE eli päivän kurssilla noin 40€ ???

Hotelli sijaitsee lähes keskellä rannan loivaa kaarta, joten vasemmalla kaartuu pitkä niemi ??? jonka päässä on muinoin seissyt Faroksen majakka, yksi antiikin seitsemästä ihmeestä. (testaa mitä muita muistat!) Majakka näkyisi suoraan kun katsoisi merelle ikkunasta.

Aamiainen normaalin vaatimaton, tuodaan pöytään 7-11 välillä aulassa, josta on upea maisena merelle. Sateisenakin aamuna näky oli kaunis, kun pilvimaisema muuttui koko ajan. Katselimme horisontissa kulkevia suuria aluksia, jotka välillä peittyivät sumupilveen, välillä näkyivät kirkkaasti kun pilvi aukesi auringolle. Hetken ruma talorivistö näytti kauniilta ja valkoiselta, kun aurinko välähti rannalle sekunneiksi. Kadoten taas raskaiden pilvien taa. Siitä hetkestä on nyt puolisen tuntia ja koko taivas on sumutuhnua. Illalla kun kävimme syömässä lähellä, saimme tihkua niskaamme ja sitten keskiyöllä heräsin kovaan puuskaan. Menin parvekelasituksen ääreen ja tunsin käteen miten tuuli puski ja sade lotisi parvekkeelle. Joku edeltävä asukas oli yrittänyt torjua tuulta ja vetoa pakkausteipillä ikkunapokissa, ilmeisen kauan sitten, sillä teipistä oli väri haihtunut eikä sen poistaminen ole kiinnostanut siivoojaa. Tänne tulijan kannattaa varautua sateeseen. Arvelen muiden ketomana, että täällä on hyvä sää vain muutaman kuukauden aikana vuodesta. Silti paikka on Cairolaisten kesälomamesta. Meikäläiselle parasta aikaa ilmeisesti kevät, niin kuin Välimerelle sopii.

Liikenne on egyptiläishurjaa. Lentokenttätaksikin ihmetteli, kun kolmikaistaisella kadulla alkoi tulla vastaan vasemman kaistan täydeltä autoja. Ajattelin ensin että poliisi oli tehnyt poikkeusratkaisun, mutta kohdassa mistä terrorikaista alkoi ei poliisia näkynyt. Omin lupinsa olivat kamikaze-autot liikkeellä torvet soiden. Hermot olivat pettäneet kun oman katupuolen 3 kaistaa eivät olleet liikkuneet. Tosin niillä kolmella kaistalla on täkäläisen tavan mukaan aina 4-5 autoa rinnan sikinsokin.

Näitä juttuja saattaa kertyä varastoon, jos nettiyhteys ei pelaa. Huoneesta saan yhden tolpan tehon eikä yhdisty. Katsotaan nyt.

Kirjastoretki

Lähdin yksin kävelemään päämääränä kirjasto. Oli hyvä niin, koska A:n kanssa oltaisiin ajettu taksilla suoraan. Nyt harhailin hiukan ja löysin Suez Canal St varresta komean temppelin, koptien kirkon. Coptic Orthodox Patriarchate on paikka ja kirkon määre Saint George Church. Hyvä opastus ja sain pari kuvaa kännyllä. Siellä on lastentarha ja sillä erillinen huone hartaushetkille. Taisi olla myös ompelimo tms vaatehuoltopaikka. 2 eri kirkkosalia ja monta tasoa, käytäviä ja parvekkeita. Remppa oli tekeillä ja rakennus hyvässä kunnossa. Annoin tueksi 20LE. Kirkossa on illalla 18.30 iso juhla Pyhän Jorin kunniaksi. Joku teki hänestä marttyyrin joskus. (kvn) Ehdotan samassa hotellissa asuville Annukalle ja Carolalle meno sinne. Carolaa kiinnostaa vanha musiikki ja siinä myös pentatoninen 2000 vuoden takaa. Siinä on mukana vain triangeli ja helistin. Kysyin onko täällä sellaista ja neiti sanoi ei ja tuntui että hän ei edes tiennyt aiheesta. Kirkon jälkeen oli aurinko esillä ja piti riisua puseroa pois että jaksoi kirjaston suuntaan.

Menomatkalla katselin isoa sankaripatsasta, jonka ympäristö oli sottainen ja patsaan jalustaan liimattu vaalimainoksia. Myös itse sankari oli nimikylttiinsä saanut puhekuplan, jossa arvatenkin oli herjaa. Metropole hotellin tyttö tiesi sankarin, mutta en viitsinyt kirjata. Hän pahoitteli ettei heillä ollut karttoja turistille (oli tilauksessa) mutta sain sitten lähihotellista, aika kehnon, sillä siitä ei saa kokonaiskuvaa. Paluureitti oli eri kautta ja taas oli patsaspäitä, jotain kulttuurisankareita. 4 päätä alustoilla, yksi graniittikuutio tyhjänä.

Kysyin nuorimieheltä syytä ja piruuttani veikkasin että Mubarakin pää olisi poistettu. Poika taisi käsittää vitsin ja nauroi mutta ei tiennyt selitystä päättömyydelle.

Liekö taas esimerkki kreikkalaisten halusta vääntää nimet omaan suuhun sopivaksi, kun pääkadun Aleksanteri Suuren katu kirjoitetaan täkäläisten mielestä asuun El Eskander El Akbar. Kopti sana johtuu kreikan sanasta joka tarkoitti Egyptiä. Nyt länsikielet raiskaavat muita, jaloja ja vanhoja ja huono englanti lienee jo yleisin puhuttu toinen kieli.

Kirjastolla oli lakko ja mielenosoitus pihalla. Heti tuli yksi hyvää englantia puhuva nuori nainen tarjoamaan infoa aiheesta. Lakkovahdeilla oli nimi esillä länsikirjaimin ja kielitaitoa, sillä he haluavat tehdä asiansa tunnetuksi myös UNESCON jäsenmaille. Lakolla vastustetaan korruptiota yleensä ja erityisesti KIRJASTON pomoa. Kirjasto pitää kirjoittaa suurella, sillä sehän on Unescon toimesta ja sen jäsenmaiden kansalaisten rahoilla rakennettu korvaamaan joskus historian melskeissä poltettua vanhaa, maailman laajimmat kokoelmat sivistystä ja viisautta sisältänyt kirjastoa. Pitäisi taas kaivaa polttajan porukka netistä, mutta jokin barbaarijengi se oli. Ettei vain olisi ollut arabien hommia? Palaan aiheeseen paremmalla ajalla.

Lakkovahti antoi siis heidän julistuksensa jossa he toteavat johtajan jatkuvasti vetävän isot rahat liiviinsä ja antaa kirjaston pikku hiljaa rappeutua. Yritin kysellä tytöltä, miksei länsimaat, rahoittajat puutu asiaan? Vastaus oli että korruptio on niin syvällä rakenteissa, että sitä on vaikeata estää. He toivoisivatkin että Alex:n kirjastolle saataisiin ulkomainen johto. Pitäisi olla isompi johtoporukka minun mielestäni, sillä yksinäinen pomokin on aika lirissä näiden korruptioporukoiden keskellä. Kyllä Unescon kaltaisen elimen pitäisi jo osata tämäntapaiset asiat. On tuo rosvous niin vanha ilmiö.

Kun olin viettänyt sisällä pari tuntia, menin taas juttelemaan tytön kanssa. Pyysin häntä syömään kun nälkä oli itsellä. Voitais jutella istualtaan. Hän lähti mukaan ja opasti kai opiskelijoille tuttuun paikkaan, katukahvilaryppääseen jossa oli laaja tarjonta edullista ruokaa, cocista yms. Tilasin siinä wrapin jota pojat hyvin siististi ja muovihanskalla täytti, juustoa, vihanneksia ja mulle kanaa. Tyttö haki jostakin hedelmämehu-tetran, kun kieltäydyin cociksesta. Ei suostunut ottamaan maksua, jonkinlainen periaate tässä.

Jatkettiin juttua ja hän jakoi välillä infoa toiseen länsituristi-pöytään. Kertoi että jotkin turistit kavahtavat ottaa A4 paperia ja selitin että nämä ovat niitä tyhmiä jotka eivät seuraa maailman menoa. Ovat vain nähneet mellakoita Tahririlla tammikuussa. Ovat nyt olleet 18 pv lakossa ja heidän vaatimuksensa ovat allekirjoittaneet 1750 työntekijää. Ihmeen paljon on porukkaa, mutta kirjasto onkin paljon muuta kuin yleensä. Se on monipuolinen kulttuurin keskus. Kirjoitan siitä erikseen. Esim Yasmin tekee konservointia vanhoille asiakirjoille. Kertoi olleensa ranskalaisessa nunnakoulussa ja puhuvansa paremmin ranskaa. Lakkolaiset näyttivät mun tullessa pomonsa puhetta videolta, jossa tämä puhui palturia. Pomo on Ismail Serug El Din. Ukko selittää heidän olevan valehtelevia terroristeja ja itse olevansa rehellinen. Ukko on Muban porukkaa ja on esim lahjoittanut Susan Mubarakille ikivanhan astian jostakin museon kokoelmista. Kuitenkin nämä lakkolaiset ovat nuoria ja koulutettuja ihmisiä. Vannovat tappelevansa siihen asti kunnes ukko lähtee. Kyselin ovatko olleet yhteydessä Tahririn aukion nuoriin porukoihin. Olivat olleet mutta tuki jäi teoreettiseksi, sillä ne porukat valmistautuvat vaaleihin. Vaalien pito on tosin vielä avoinna, mutta sitä suuremmalla syyllä se on demokratialiikkeen tärkein asia nyt. Sitten kysyin ovatko yrittäneet yhteyksiä ulkomaisiin medioihin. Hän ei liene ihan ydinporukkaa lakkolaisten keskuudessa eikä tiedä kaikkea mitä on tehty. Ovat Feisbookissa ja ryhmä pitäisi löytyä kirjoittamalla biblioteka Alexandria, kokeilkaa. Kehotin yrittämään esille Al Jazeeralla, BBC:llä jne, koska vain länsimaiden painostus voisi toimia. Hän kysyi haluanko tulla aukiolla heidän mikkiin puhumaan, mutta kieltäydyin vedoten huonoon kielitaitooni. Enhän myöskään tunne kuvioita yhtään, ainakaan vielä. Omia www sivuja heillä ei vielä ole ja kehotin niitä tekemään, kun on osaavaa porukkaa.

Jos jollakulla olisi kontakteja kansainvälisiin medioihin, voisi auttaa?

Kysyinkin vielä eikö porukka pelkää poliisia. Vastaus oli ettei tarvitse kun toimivat ihan rauhanomaisesti, eivät riko mitään. Onhan sekin jo lievää edistystä, että uskaltavat edes tällaista. Korruptio on tosi syvällä yhteiskunnan rakenteissa (lue Jacobian talon tarinoita) ja vaikeaa kitkeä. Se voisi onnistua jos Unesco ryhdistäytyisi. Olivat pyytäneet apua Dalai Lamalta, tuloksetta. Tämäkin osoittaa etteivät nuoret ihan osaa toimia ja siksi kysyin, miksi eivät kirjelmöi suoraan Unescolle? Hänestä se olikin uusi ajatus. Nämä nuoret eivät näe asioita kuten me lännessä ja heillä on vielä opittavaa. Saa nähdä mitä tästä tulee? Upeata taas päästä läheltä seuraamaan tapahtumia. Vaalitkin tulossa täällä ja kotona. On ihan pakko tulla Pekkaa äänestämään Kairon lähetystöön.

Yasmin Gazzarine antoi numeronsa jotta voin palata asiaan jos tulen vaalien välillä Alexandriaan.