Vihreitä näkemyksiä kunnan kehittämiseksi

 

Kaavoihin pitäisi lisätä laajasti sivuasuntojen mahdollisuus sekä kaavoittaa myös alueille pieniä ja edullisia tontteja ”mökeille”.

Niiden avulla voidaan edistää monia asioita.

1. sosiaalinen kestävyys

Sivuasunto luo mahdollisuuksia perheen kasvulle, sillä siihen voi muuttaa aikuistuva opiskelija ja näin pysyä kunnan jäsenenä, jos liikenne pk-seudulle saadaan toimivaksi.

Yleensä iso asunto myydään kun lapset ovat lentäneet pesästä maailmalle. Muutto vie kunnasta parhaita veronmaksajia, koska tarjolla ei ole pienempiä asuntoja.

Yhteiskunta muuttuu siten, että yksinasuminen yleistyy ja on jo nyt merkittävää. Avioerotilanteessa sivuasunto voisi auttaa.

Mummonmökki mahdollistaisi sukupolviasumisen, sillä ison talon leskeksi jäänyt mummo voisi siirtyä asumaan mökkiin ja suvun lapsiperhe asua päätalossa. Näin saataisiin lapsille ja mummoille lähiturvaa.

Yhteisöllisyyttä edistäisi, jos sukupolviasumiselle tarjotaan paremmat mahdollisuudet, eli ydinperheen ei tarvitsisi muuttaa muualle kun perhesuhteet muuttuvat. Ystävyyssuhteet eivät katkeaisi ja juurtuminen paikkaan paranisi.

Ilmiöstä ja sivuasuntojen tarpeesta todistaa takavuosien lisäsiivet ok-taloissa, jotka useimmiten näyttävät rumalta.

 

2. pienyritysten synty ja kehittyminen

Pieni yritys syntyy useimmiten siten, että yrittäjä aloittaa ideansa testaamisen yksin. Jos siihen on tarjolla edullinen tila pihassa, kynnys aloittamiseen on pienempi. Yritys syntyy ja saattaa kasvaessaan myös pysyä kunnassa paremmin. Uudet työpaikat syntyvät vain pieniin ja kasvaviin yrityksiin. Siihen tarvitaan tueksi tehokas laajakaistayhteys, joka on kunnan tärkeä vastuualue ja kehittämisasia.

 

3. vuokra-asuntokannan syntyminen

Kunta on monta kertaa sitoutunut valtiovallan kanssa edistämään vuokra-asuntojen rakentamista, mutta huonoin tuloksin. Edistämällä sivuasuntojen rakentamista syntyisi ”itsestään” asuntoja, jotka perhetilanteen muuttumisen myötä voisivat aina välillä olla vuokrattavia. Niiden syntymistä voitaisiin edistää neuvonnalla (lisää resursseja rakennusvalvontaan, sillä esim. sisäänkäynnin sijainti vaikuttaa suuresti käytettävyyteen) ja mahdollisesti joillakin vero- tai maksupäätöksillä.