Alkuhankaluuksia 17.12.13

 

Paavo soitti ja kertoi olevansa kuumeessa ja pyysi lääkettä. Klaus on häntä hoivannut jo usean päivän, mutta nyt oli selvinnyt että kallis lääke ei ollutkaan antibiootti ja ei siksi tehonnut. Nyt pitää keksiä mistä hankin lääkkeen. Apteekkarit ovat myös lääkäreitä, mutta ilmeisesti mun vanha tuttuni tohtori on pettänyt luottamuksen?

 

Nettitikku ei suostunut pelittämään eilen, vaikka sen sielua tutki Päivikin, joka on hiljattain kamppailut saman ongelman kanssa ja on alan hommissa ollut aikanaan. Jokin vanhan kotoisen systeemin asetus lienee esteenä, kun tässä on tullut välillä kotona käyttäneeksi eri verkkoja.

 

Ostin lähtiessä puhelimen prepaid numerolle jatkoaikaa ja maksoin siitä jotakin. Numero toimii kun siihen soitetaan, mutta itse en voi soittaa ulospäin. Eilen siihen ostettiin lisäaikaa, ei toimi. Pitää mennä selvittämään Vodafonelle.

 

Heräsin yöllä kolahdukseen. Menin katsomaan mutta syy ei selvinnyt, kunnes vessaan mennessä lähti katti ylös katolle avopihalta, joka on siis meillä ruokailutila ja olohuone. Oli eiliset kalantähteet houkutelleet kisua. Edellisyönä minua hiukan valvottivat talon koirat, jotka innostuivat haukkumaan, kun jossakin kauempana toiset koirat metelöivät. Nyt oli melko rauhallista koirien kanssa, mutta kärpäset kiusasivat ja hyttysetkin inisevät öisin.

 

Talon katolla on kyyhkyslakka eli koppi johon niitä ruokitaan. Lentelevät koko ajan ja kukertavat ja välillä tulee kyyhky atriumiin kuten varpusetkin. Se on sinänsä ihan kiva, mutta eilen paskoi lintu lakkiini. Ja kun on ruokavälineet pöydällä, kupit jne, on tietysti hiukan vaara saada vaikka salmonella pahimmassa tapauksessa. Mutta linnunlaulu ja kyyhkyjen kujerrus on kivaa. Nytkin on varpunen olohuoneessa.

* * *

 

Mielenkiintoinen juliste on kadun reunassa vastapäätä kämppää. THANKS PUTIN, welcome to Egypt ja Vladimirin tuttu naama, vieressään nyt valtaa pitävä armeijan komentaja al Sisi. Heti ei mulle aukea ajatus, joka jotenkin kiertyy maailmanpolitiikkaan. Mitä hyvää täkäläinen vallankaappaus on saanut Putinilta? Jos poliittista tukea, se voi vaarantaa jenkkien tukimiljardit. Sehän palauttaisi tilanteen aikaan, jolloin Nasser tukeutui venäläisiin ja nämä rakensivat suuren padon. Sitten myöhemmin Sadat kääntyi jenkkien puoleen ja sai palkkioksi rauhansopimuksesta Israelin kanssa tämän jättituen armeijalleen. Vaarantaisiko Sisi nyt sen?

 

Eeva lähti purkamaan energiaansa fillaroimalla. Tutustuupahan samalla ympäristöön. Täällä wb:llä ei juuri voi eksyä, jos vähänkin seuraa ajoreittiään ja maamerkkejä piisaa. On kova mimmi kävelemään, kun on joskus kävellyt kuninkaiden laaksoon ja takaisin rannasta asti. Toissavuonna teimme pitkiä lenkkejä yhdessä, kun selkäni ei vielä vaivannut.

* * *

On tämä Egyn vetovoima kummallinen ilmiö. Meitä on monta jotka ovat sen piiriin joutuneet ja tänne tuleminen kummasti antaa fiiliksiä. Päde kokee syvää tyytyväisyyttä, Paavo palaa aina vaan. Hein muistelee ihania aikojaan täällä, Hannu ja minä koemme olevamme kuin kotona. Useita suomalaisia naisia on täällä naituina. Brittinaiduista puhumattakaan. Waltari on oivasti kiteyttänyt Sinuhessa: ”ken kerran on Niilin vettä juonut, hän sitä janoaa aina”. Nyt tosin ei sitä voi juoda sairastumatta, mutta joskus se lienee ollut totta, ennen väestöräjähdystä.

 

Kämppään on joku jättänyt saksalaisen Sinuhen, josta on otettu 26 painosta! Charlotte Lilius on kääntäjä, liekö suomalainen? Painovuotta ei kerrota, mutta voipi olla 1991. Kustantamo on kääntänyt useita Waltarin kirjoja, mm Mikael Karvajalan nimellä ”Michael der Finne” ja Turms Kuolematon.

 

 

Paavolla kylässä

Paven kuume oli hellittänyt ja hän uskoi toipuvansa ilman antibioottia, kun kävimme huolehtimassa. Tehottomat lääkkeet Klasu oli käynyt hakemassa kaikkien käyttämästä Feyrus-apteekista, jonka omistaa kopti, kuten useimmiten on laita. Ilmeisesti aputytöt eivät uskaltaneet antaa antibioottia. Mun tohtori Aiman on lähempänä, mutta tavasta poiketen muslimi. Uskon että olisin saanut hänet katsomaan Paavoa ja antamaan tehotipat, mutta nyt sovittiin että antaa luonnon parantaa. Vein tuliaisiksi konjakin, joka ilmeisesti auttaa paranemista.

 

Sain kaljun ajetuksi sileämmäksi, se kun kasvaa hentoa karvaa vaikka hitaasti. Partakin sai silauksen ja kantapäät myös. Sai parturi/jalkahoitaja/hieroja asiakkaan, ekan moneen viikkoon. Gaddis hotelli oli typötyhjänä ja ISIS kovin hiljainen. Kadulla en nähnyt yhtäkään tuttua länsinaamaa, mutta useat kauppiaat toivottivat ”welcome back!” siinä ”pikku-Lontoo” kadulla, jossa Hein`kin piti kuppilaansa. Matin ja Iriksen tanssiravintola SNOBBS oli ihan tyhjä, mutta odotti mahdollisia turisteja. Saanee odottaa kauan, pelkään pahoin.

 

Eeva lähti taas purkamaan energiaansa fillarin selkään. Minä puran sen vähäisen tähän näpyttelyyn. Hannu soitti ja kysyi onko punaista kissaa näkynyt ja sehän se yöllä kolisteli. Ei ole mikään tuttavallinen otus eikä Hannu ollut saanut sitä edellistalvena silittelyetäisyydelle. Koirat ovat jo niin meidät tutuiksi haistaneet, että eivät hauku, mutta tilanteen mukaan louskuttavat pimeinä aikoina vieraanpia ohikulkijoita. Ovat Aishan turvahälytin.

* * *

Suvun veljekset ovat töissä, Hassan Kairossa kaivauksilla, samoin Abdy täällä kai samalla ikuisuuskohteella, eli www.SouthAssasif.com projektissa. Turistille, joka ei ole muutamaan vuoteen käynyt länsirannalla on uutta nähtävää Amenhotep III eli Memnonin kolossien takaisella kaivauksella, jonne viime kaudella saatiin pystyyn useita uusia patsaita. Palaa Unescolta rahaa, jolla monen sadan perheen leipä turvataan koko vuodeksi. Kapeaahan se leipä on, mutta kaikki ovat ikionnellisia siitäkin vähästä.

 

Tässä wb-saviloissa asumisessa on se hieno puoli, että vuokra menee suoraan jonkin köyhän perheen elantoon eikä ulkomaisen hotelliketjun säkkiin. Me on sovittu että maksetaan (ainakin tarjotaan Aishalle) 600LE per sierainpari ruokarahaa. Eilenkin hän toi hienon lounaan pöytään, siististi aseteltuna kuin ravintolassa konsanaan. Hannun tyyli on viime talvena ollut ihan omansa ja aika runsas käsi ruokahankinnoissa ja letunpaistossa.

 

Mahrus tarinoi vaikeuksistaan vuokranmaksussa ja kertoi joutuneensa myymään huonekalujaan huonolla hinnalla rahapulassaan. Minä aina soitan hänelle kun kyytiä tarvitsen ja nyt sitä kaipaan kun pitkät kävelyt ei sovi selälle. Aika tyhjinä olivat tutut ruokakaupat, vihreä kauppa ja Ragabin pojat. Enkä löytänyt ollenkaan sitä kivijalkakauppaa, josta ostin viime kaudella tuoleja ja keittiövarusteita. Aikanaan luulin sitä valtionkaupaksi, kun siellä oli kiinteät hinnat, joka on hyvin harvinaista.

 

Sain parturilta lahjaksi tusinan halpoja rihkamasormuksia, ja ostin lisäksi pehmeitä avaimenperiä, mansikoita ja banaaneja. Aion viedä ne tuliaisina Pappilanpellon päiväkotiin. Pulma saattaa tulla siitä että olen käynyt kahdessa ryhmässä, joissa on yhteensä enemmän muksuja, joten pitänee keksiä jotain lisää. Ainakin luvattu kortti pitää muistaa lähettää.

 

Kyyhkyn lento aiheuttaa hauskan viuhunan, melkein vihellyksen ja linnut kukertavat lisäksi, joten täällä on koko ajan pikku tapahtumaa, ikäänkuin seuraa linnuista. Varpuset visertävät ja pyrähtävät atriumiin tämän tästä.