Solar power

Sisältää yläkäsitteenä kaiken mitä auringon voimalla saadaan aikaan, kuten sähkön tuotanto tai veden lämmitys. Sillähän voidaan hyvin helposti tuottaa myös lämmintä ilmaa jota on helppo käyttää kylmissä oloissa, kuten Suomessa. Sitä taas ei täällä Luxorissa kaivata, mutta jäähdytyksestä olisi suurta iloa. Se taas on kotikonstein tai edes ostettuna vaikeampi pala. YouTubessa on kyllä jenkkiläisiä videoita, joissa IV-laite käy aurinkopaneleilla, verkkosähkön sijasta. Ehkä täällä ei vielä ole saatavilla niitä kojeita jotka pyörivät heikkovirralla. Samaten jos hankkiin tehokkaat a-panelit, pitäisi voida käyttää myös tv, jääkaappi, tuulettimet, valot ja muut laitteet solarpowerilla. Euroopan markkinoilla niitä laitteita on koska on ollut kysyntää mm. veneisiin, perävaunuihin ja mökeille.

Tällaisessa tekniikan murroskohdassa olisi helppoa ja järkevää ottaa rinnalle käyttöön 110V tasavirta, koska sillä käy energian siirto pienemmin häviöin, mutta siinä on vaaransa koska sitä voidaan laitetasolla sotkea 220-240V virtaan. Laitteitahan maailmalla valmistetaan ja käytetään kuten jenkkilässä. Siitä tasavirrasta olisi (mun heikon sähköosaamisen mukaan) helpompi muuntaa näissä laitteissa käytettävää heikkovirtaa, 12/24V. ABB rakentaa jo Ahvenanmaalta kaapelin mannersuomeen 110V teholla siirtämään saarilla tuotettavaa tuulivoimaa kantaverkkoon.

Kuten Jorman kommentistakin sai kuulla, on monia eri tapoja lämmittää vettä auringolla ja se on helpoin tapa ottaa hyöty irti. On aika käsittämätöntä ettei Egyptin kaltaisessa kuuman auringon maassa ole tehty mitään käytännön tasolla. Perussyy on sähkön alhainen hinta. Perinne sanoo että ollaan niinkuin esi-isät ja eletään vanhaan malliin. Minulla on vahva usko että juuri se jarruttaa näiden perinteeseen nojaavien maiden kehitystä. Tässä saumassa minulla on ollut asian laajasti ymmärtävä kaveri joka myös osaa ja haluaa tehdä uutta. Toisaalta halusimme esitellä sellaista tekniikkaa, joka on jokaisen ulottuvilla ja itse tehtävissä edullisesti.

Mutta niitä malleja ja esimerkkejä kaivataan. Jenkkilässä oli joku tutkinut asiaa ihan tieteellisesti ja havainnut, että kun yhden talon katolle ilmestyi A-paneli tai keräin, pian niitä oli naapureillakin. Näin se ihmismieli vaan pelaa.

Eli en itse ole tehnyt mitään kannattavuusanalyysiä, mutta laskeskelin vain että jos sähköstä vähintään puolet kuluu veden lämmitykseen ja jos siitä saadaan pois tuollaiset 70%, se tekisi näillä sähkön hinnoilla kuoletusajaksi 50LE/kk säästöllä tuollaiset 40 asumiskuukautta. Eli jos täällä pyörii 7kk vuodessa, olisi kuitti joskus 6v. päästä, mutta asukkaalle reilussa kolmessa. Tämä kululaskelma tarkentuu lähiaikoina, mutta tarkkojen muiden lukujen saaminen menee syksyyn sillä kulutusta ei ehditä mitata.

Seuraavaksi ehdottelen, että Abdy tekee suvun päätaloon juuri tuollaisen tankkilämmittimen ja puhuu ympäri kaverinsa Hamdyn tekemään uudistaloonsa kupariputkilla teholämmittimen. Näin saataisiin kolme eri mallia ja niistä hiukan vertailua ja olisi sitten näyttää kiinnostuneille eri versiot.

* * *

Jouduimme lennosta muuttamaan suunnitelmaa, kun alkoi tuntua siltä että putket suoraan pellin uriin toimii tehokkaammin ilman pulloja. Putkimies oli samaa mieltä ja niin sitten se pulloversio tehdään jonnekin muualle. Se etuna on tunnottomuus tuulelle, joka on tämän peltilevyn heikkous. Abdy oli sitä mieltä että tehdään peltiputkituksen päälle kotelo lasikatteella. Se on hankala toteuttaa, kun ei alunperin tehty kehikkoa. Polykarbonaattilevy olisi helpompi, mutta kalliimpi.

Putkimies haluaa käyttää saksalaista kuumaliitosta ja siksi kalliimpaa putkea. Homma voidaan toteuttaa halvemmilla putkilla ja liimaliitoksin, joka sopii paremmin itsetekevälle. Nyt tuli mittavirhettä väleihin, josta täkätavan mukaan syytettiin milloin mitäkin. Ehkä se kuumaliitos ei ole ihan mittatarkka? Silmälläkin näki että pikku välipätkät putkihärvelissä olivat eri mittaa.

Taas tuli hyvia neuvoja ja ehdotuksia, kuten serkku Muhammed, joka ehdotti jatkuvaa mutkilla olevaa putkea. Piti selittää, että siinä kuuma vesi ei kulje helposti alaspäin. Nyt kaikki ylöspäin osoittavat putket voivat kuljettaa lämmennyttä vettä ylös josta se painuu yhdysputken kautta säiliöön. Tässä on käytännön oppitunti fysiikan laeista kaikille. Sovimme jo Abdyn kanssa että jätämme sisään tulevan tuorevesi-putken vihreäksi ja maalaamme kuumaa vettä vievän punaiseksi. Näin systeemin idea hahmottuu katsojalle heti ja helposti. Kyllä tämäkin ensi tuntuma kertoo siitä, että juttu herättää huomiota ja siitä ollaan kiinnostuneita. Kyllä joutuu Abdy vielä moneen kertaan selittämään asioita. Nyt se on hänelle helpompaa, kun ollaan perusteellisesti pohdittu myös periaatteet. Hän totesi vaan että hän voi sitten tehdä tämän pulloversion oman (suvun) talonsa katolle. Jos sinne hankkisikin useamman teräspöntön ketjuksi, jotta ei tule isoa painoa yhteen pisteeseen. Silloin saattaisi tarvita pumpun mutta sellainen on jo talon systeemissä.