Telkkarissa näkyy fiksu ratkaisu äänestykseen. Äänilaatikko on sekä kopiokone että loota. Ihmettelin ääneen ja jossakin kirjoituksessakin sitä hölmöilyä, mitä meillä tehtiin viime vaalien kanssa. Vihti oli parin muun kunnan kanssa kokeilussa, joka meni mönkään. Ei ihme, sillä ohjelma oli tilattu Tieto OY:ltä, joka on aina epäonnistunut isoissa tietohankkeissa, kuten sähköisessä reseptissä. Kun jokin firma kasvaa liian isoksi, kuten atk-asioissa on käynyt Tieto Oyn kanssa, se menettää kaiken luovuutensa ja turvaa bisneksen vain olemalla iso. Kikka pelaa ilmeisesti sen varassa, että tilaajana on valtio, kuntayhtymä tai ministeriö, joka ei osaa määritellä toimeksiantoa riittävällä tarkkuudella.

Tästä sitten seuraa että toimeksintoa voidaan pyöritellä ees-taas, koska ei ole tilaajapuolella riittävää osaamista. Aikaa ja rahaa kuluu, valmista ei tule. Valtiolta on kupattu satoja miljoonia näissä projekteissa, jotka eivät ole koskaan valmistuneet. Sähköinen äänestys oli malliesimerkki mokatusta hankkeesta. Siinä tuli nenille hallitukselle, kunnille, atk-hankkeille ja demokratialle.

Ihmettelin jo silloin, miksi ei voida toimia kuten veikkaus tekee ja nyt venäläiset. Äänestyslipusta mustataan ehdokkaan numero, vaalilippu ajetaan skannerin läpi ja saadaan sähköinen laskenta äänistä. Lopuksi äänestyslippu pannaan ( ja venäjän systeemissä putoaa ) sinetöityyn laatikkoon. Siten äänet saadaan heti laskentaan, mutta jää vielä mahdollisuus tarkistuslaskentaan, sillä liput on säilössä. Yksinkertaista ja helppoa.