Tekniikkako maailman pelastaa?

 

Olen ihmetellyt lentokoneiden siipien päihin ilmestyneitä lisukkeita, ikään kuin siiven taivutusta ylöspäin. Niitä on eri kokoisia ja muotoisia ja ne törröttävät eri kulmissa siipeen nähden. Nyt T&T uutinen kertoo, että Boeing on testannut asiaa ja päätynyt kaksiosaisiin ulokkeisiin, jotka töröttävät siivestä ylös- ja alaspäin. Se kuulemma vähentää siiven turbulenssia ja näin vähentää koneen polttoaineen kulutusta 2%. Määrä tuntuu vähältä, mutta jos sitä ynnäilee koko kulutuksesta, se onkin iso määrä ja säästö, jenkkilässäkin 200 M$.

 

Elisa tarjoaa vanhemmille mahdollisuutta vakoilla muksujaan! Näiden puhelimiin voi asettaa Orwell-maisen kaukovarjostimen. Tuntuu aika kaamealta ajatukselta, mutta ehkä joku sitäkin haluaa? Systeemin yksi ominaisuus on se, että sen avulla voi tietää onko kakaran kännyssä akku hiipumassa. On fiksu systeemi, kun mun upouusi kännykkä ei osaa kertoa samaa mulle (kuten vanha noksu uikutti etukäteen) vaan simahtaa kesken puhelun. Siis jos tilaisin Elisalta tämän perhepalvelun, se kertoisi asiasta, jota Samsung ei osaa taskussa. Käyttöohje ei kerro enkä ite ole keksinyt miten siitä saisi ennakkovaroituksen. Kikka, hoksaatko sinä?

 

Koko ajan kehitetään tekniikkaa, joka päälle puettuna osaa tarkkailla käyttäjää ja neuvoa asioiden hoitoa. Milloinkahan kehittävät palvelun joka tietäisi missä mun känny tai avain on? Jotain siihen viittaavaa luin jostakin, sillä tämä älykäs teipattava siru voisi olla ratkaisu ja ne seurustelevat kuulemma jonkin aparaatin kautta. Eli voisi taskussa tai ranteessa olla koje, jonka valikosta voisi valita vaikka ”lompakko” ja lompsa alkaisi piipata. Se ainakin helpottaisi rosvojen hommia.

 

Microsoft rahastaa sillä, että kun se aikanaan kehitti ainoan oman tuotteensa, joka toimi kelvollisesti eli tämän XP-käyttiksen, se on keksinyt lopettaa sen tuen eli jatkuvan ylläpidon. Nyt kuulemma HUS joutuu tekemään erikseen sopimuksen ylimääräisestä tuen jatkosta, koska XP:n on luotettu ja sen varaan on värkätty monia atk-sovelluksia, jotka nyt uhkaavat pysähtyä tai tökkiä. Eikä sairaaloissa oteta sitä riskiä. Samaan on joutunut kovalla rahalla turvautumaan moni muukin, kuten Turun kaupunki. Uusi kelju tapa rahastaa, sikamaista! Täysin uusi ansaintakonsepti – tee ensin hyvä tuote ja sitten kun sitä on myyty paljon, lopeta huolto ja tee siitä poikkeuksia vain kovaan hintaan. Milloin autotehtaat keksivät kopioida idean? Tai lentokonetehtaat? Sotavärkkejä kehittävät voisivat rahastaa raa'asti, kun sanovat että ensi viikolla teidän ohjustorjunta ei pelaa, ellette maksa 100M$ ja tietty juuri silloin kun joku Putin tai muu hullu riehuu.

 

Putin on nyt kiristänyt kaasuhanaa Ukrainaan. Uhittelu EU:n suuntaan on jatkuvaa. On surkeaa, että monessa maassa ollaan kovin sidottuja öljyyn ja kaasuun, kun kuitenkin vaikkapa Ukrainassa olisi riittävästi aurinkoa, jotta voitaisiin hoitaa ainakin osa energian tarpeesta osan vuotta. Toivottavasti juuri uutisoitu aurinkopaneelien tehon lisäys tasolta 17% -> tasolle 45% saadaan tuotantoon. Se ratkaisisi paljon, mutta pelkään pahoin että homman teollistaminen viipyy. Mutta siinä olisi todellinen mahdollisuus!!!