MB ja vaalit

Kuuntelin äsken radiosta Suomen Kairon lähettilästä, joka kertoi vaaleista. Ent. pääministeri ja kenraali Safiq on vanhan vallan mies, joka ilmeisesti ei voi voittaa, arvaan minä. Amr Mussa on ollut myös vanhan vallan hommissa , mutta on jotenkin onnistunut häivyttämään sen ja asemoinut itseään uudistajaksi. Kukahan uskoo?

Lähettiläs analysoi hyvin MB:n ehdokkaita ja sen porukan uskottavuutta. Veljeskunta on rikkonut ainakin kolme tärkeää lupausta, joita se on politiikassa tehnyt vuoden aikana. Ensin se ilmoitti, ettei aseta parlamenttiin ehdokkaita kuin sen verran, että saa täytettyä 35% paikoista. Lupaus rikottiin ja MB tavoitteli 100% paikoista ja sai 57%. Toinen lupaus oli ettei MB aseta ehdokasta pressaksi. Kun sitten yksi sen entisistä johtomiehistä asettui ehdolle, tuli pelko että heppu valitaan, vaikka oli riidan jälkeen erotettu. Tämä Aboul Fatouh kun oli tullut tunnetuksi mb:n johtomiehenä ja siis vahvana muslimikandidaattina. MB nimesi ensin ehdokkaaksi varapuhiksensa, mutta vaalilautakunta hylkäsi hänet jollakin tekosyyllä, kuten se hylki monia muitakin.

Sitten nimettiin MB:n apuelimen eli ”oikeus ja vapaus”-puolueen puhis Mursi ehdolle pressaksi. Kaveri on aika tuntematon, mutta porukalla on vankka koneisto ja kova ote kannattajistaan, joten se voi sanella ketä äänestetään. Kolmas roisi temppu ja sanansyönti tehtiin, kun MB ilmoitti aluksi, että perustuslakia ruvetaan värkkäämään sovussa ja konsensusperiaatteella. Se olisi tarkoittanut kaikkien eri tahojen sanalle sijaa, mutta lopputulos oli että MB runnoi 100 valitun joukkoon enemmistöksi itsensä vielä vanhoillisemman salafistiporukan kanssa. Se konnuus kuitenkin torpattiin sillä, että asiassa vedottiin oikeuteen ja se sitten kumosi perustuslain suunnittelujengin vaalit ja keskeytti perustuslain laadinnan.

Tahririn arabikevään nuoret sanovat nyt, että MB on varastanut vallankumouksen ja syyttävät sitä vielä salaisesta sopimuksesta sotilasjuntan eli SCAFin kanssa. Sillä sopimuksella olisi valta jaettu jo etukäteen kenraalien ja mb:n kesken. Se noudattaa sitä arvausta, jonka olen jo aiemmin pariin kertaan esittänyt, että kenut eivät luovu vallasta. Se voisi hyvin toteutua sitä kautta, että MB:n ehdokas voittaa pressanpallin ja sitten kun sitä perustuslakia ei ole saatu voimaan, niin sumplitaan juttuja niin että kenraalit ei joudu syytteeseen ja saavat edelleen rahastaa armeijan verottomien bisnesten avulla.

Jos niin käy on uusi kapina valmis. Sen onnistuminen vaan on vaikeaa, jos vanhan polven kenraaleilla on edelleen valtaa ja joukot komennossaan. Tilanteesta ovat huolissaan USA, EU ja NATO, sillä kaikkinainen rähinä Välimeren pohjukassa horjuttaa haurasta tasapainoa. Syyrian sotku ei kaipaa lisämausteeksi sitä,että Egypti irtisanoisi 30 v kestäneen rauhansopimuksen Israelin kanssa. Jos Egyptin kansannousu alkaisi uudelleen sotaisana tappeluna, sillä olisi vaikutusta myös naapurustoon, joka sekään ei ole rauhallinen. Libyassa on edelleen kaikki yhtä sotkua ja siellä tapellaan öljyvaroista. Libanon on kovin rauhaton, Irak edelleen kahinoi sisäisesti ja taustalla Iran pelottelee Israelia ja väsää pommia.

Parikin tutkimuslaitosta on tehnyt selvityksiä egyptiläisten mielialoista, mutta päätyneet kovin erilaisiin arvioihin. Brookings sai kyselyssä mielenkiintoisia tuloksia. 10.5. mennessä tehdyissä haastatteluista julkaistu juttu kertoo, että Aboul Fatouh sai 32% kannatuksen, Amr Mussa 28%, Shafiq 14% , Morsi ja liberaali ehdokas Sahabi 8% ja muut murusia.

Egyptiläiset sanovat että tärkeimmät tekijät ehdokkaassa ovat puolue (24%) ehdokkaan kokemus ja osaaminen (21%) ja ehdokkaan kanta talouteen (19%). Vain 9% kyselyn vastaajista asetti uskonnon tärkeimmäksi tekijäksi valinnassaan. Luottamuksen kandidaattiin piti 31% porukasta hyvin tärkeänä henkilöstä riippuvana juttuna ja yleisesti väitetään ettei nämä vaalit olisi puolueisiin sidottuja.

Monessa haastattelussa kansa on sanonut, että on ihanaa äänestää, kun on tunne että oma ääni myös vaikuttaa. Nämä ovat ekat pressanvaalit koskaan, jossa äänestämällä on voinut todella vaikuttaa. Aikaisemmin piti vaan äänestää joko Mubaa tai häntä vastaan!

Eräs uutinen kertoi, että Muban jättiomaisuudesta ei ole saatu palautettua kansan käyttöön kuin murusia, sillä Egyptin viranomaiset eivät ole lähettäneet tarvittavia dokumentteja ulkomaisiin pankkeihin, joita tarvitaan siihen, että takavarikossa olevat rahat voidaan lähettää Kairoon. Kun korkeat viranomaiset ovat täysin kenraalien näpeissä, ei kovin nopeaa toimintaa voi odottaakaan. Tantauwi ja kumppanit kun voisivat itsekin menettää ulkomaisia sijoituksiaan, jos jutut saadaan ihan avatuksi. Koko yläportaan korruptoitunut porukka on ollut kahmimassa valtion rahoja ja haalinut niitä ulkomaille, kiinteistöihin ja tileille.