Olimme Päivin kanssa Jaban kutsusta katsomassa ”Hannun viljelyksiä.” Pikku pelto ei voi olla kuin yhden talon paikka eli 1 grad, joka on 175 neliötä. Vertasimme länttiä Päivin talon pohjaan, hän kun on rakentanut juuri samat neliöt.

Otin muutaman kuvan, mutta en osaa laittaa niitä tähän, joten raportti saa riittää. Ihmisruoka-kasvit ovat hennolla oraalla ja elikoiden safkat on selvästi pidemmällä, kai aikaisemmin istutettuna. Pelto kaipaa kipeästi vettä ja siitä oli pitkällistä selvittelyä. Vesihommat täällä eroavat kovasti Suomen oloista.

Erikoista on että pellon kulmalla on betonirenkaista pieni kaivo, jossa kuulemma kulkee suolainen vesi pois laajemmilta pelloilta kanavaan. Ilmeisesti siellä on salaojaputkia. Päättelimme, että se suolainen vesi kai sitten laskee pohjalle, kun vettä kuitenkin käytetään kasteluun. Jaba selitti että hänellä on suunnitelma kaivattaa toiseen kulmaan varatulle pikku pläntille om pohjavesikaivo putkella. Se joku ksaivomies tekisi jotenkin käsityönä hakkaamalla n.5cm metalliputken suoraan maahan. Se kummastuttava asia on että tämän suolaisen vesikerroksen alla onkin sitten suolatonta tai ainakin vähäsuolaisempaa vettä. Katsoimme myös naapurissa meillekin tuttua pumppukaivoa. Jaban mukaan siihen on helppo liittää sähköpumppu. Mutta Hannu on koko ajan selittänyt että se pumppu joka tarvitaan ja jonka ostoon hän on varautunut, olisi uppopumppu ja vesi otetaan kanavasta.

Äsken oli Päde saanut vielä vahvistuksen, että hankkikaa se pumppu! Helppo, nopeasti toteutettava juttu on siis ostaa uppo-sellainen, 50jm johto ja saman verran siirtoputkea. Taitaa maksaa lähes 3000 puntaa. Itse muistelen ostaneeni Honkkarista uppopumpun muutamalla kympillä ja jäin epäilemään hintatietoa 1500LE. Motonet tarjoaa eri malleja välillä 30-60 euroa. Tuskaisia ovat nämä fellahin valinnat!