pe 12.11.2010 luxor

Olin ostoksilla "Kodin Anttilassa" joka sijaistsee TV-kadulla, kohdassa jossa Medina yhtyy siihen. Toisella puolen kuin Medina, yksi kortteli kohdasta alaspäin "telkkarin" alkua kohden. Kauppa on kahden kivitalon välissä, osa siitä on telttakatosta. Taempana jatkuu lasi-taloustavara- ja koneosasto kivitalon sisään. Sieltä saa kaiken mitä kotona tarvitsee ja yleensä aika edullisesti.

Ostin läppäriini hiiren mukavuussyistä. Pientä etsimistä piti harjoittaa ja kysellä, jotta sopiva kauppa löytyi sivukadulta Ali Ebn Abi Taleb st, noin 100m Telkkarilta. Sitäkään en itse löytänyt, mutta vastapäisen Elisalatin myymälän heppu pani putkansa peltioven kiinni ja lähti mukaan oppaaksi. Opasta tarvittiin sillä kauppa oli kiinni, joten kaveri huuteli ylös kerroksiin ja pian sieltä tulikin poika avaamaan lukon. Tämän sivullisen esittelystä sitten valitsin pikku hiiren, maksoin hänelle 50LE, hän antoi pojalle jotakin ja lähdimme ulos. Kysyin että omistaako hän molemmat kaupat, hän nauroi ja sanoi että vain omansa, puhelinshopin. Kaikkialla lähikauppiaat tuntevat toisensa ja auttavat, kun joku on lounastauolla. Tietävät missä kukin asuu jne.

Panee meikäpojan pohtimaan mihin katoaa se hinnan ero ja kuka tienaa, kun laite täällä maksaa reilut 7 euroa ja kotona sama laite Suomessa ja Euroopassa luokkaa 40 euroa. Sama köyhä kiinalainen sen tekee molemmille markkinoille. Eikä taatusti täkäläinen maahantuoja jätä pienempää katetta, voittoa itselleen, kauppamiehiä kun ovat.

Ostin PAK:n vanhaan kännykkään Vodafonen ladattavan kortin ja sen hinnaksi tuli 34LE ja siihen lisäksi puheaikaa ja tekstareita 50LE edestä. Mitähän vastaava kortti meillä maksaa?

Kävelin Medinaa kämpälle päin, ostin melonin, pikkusia sitruunoita ja leipää. Kaikissa pikkuisen turistilisää hinnassa, mutta en jaksanut tinkiä. Perjantai päivänä ei ollut tavanomaista hälinää ja liikennettä, joten oli melkein viihtyisää kadulla tänään. Luulen, en ole ihan varma vielä, että se hyvä ja suht kallis kalaravintola on kadonnut. Selitys lienee, että oli liian kallis. Luxor alkaa heräillä lamasta, sillä nyt on rakennutyöt käynnissä Medinalla ja isoa taloa valetaan kämpän lähellä. Työmaa on iso, sillä valuporukassa maan tasolla oli 9 ukkoa ja vastaavasti katon tasalla saman verran. Valoivat kerroksen tasannetta, laattaa. Rakennuksen koko on 8x8 pilaria ja jos pilariväli on 3 m on talon pohjalla kokoa 21x21m.