IRAKin ja Syyrian kauhut jatkuvat

 

Sunnikapinallisten yhteenliittymä, Al Qaidan osasto ja äärimuslimien johtoporukka isis, on hyökännyt Irakissa uskon voimalla ja täysin pätevästi varustettu ja miesmäärältään ylivoimainen hallituksen armeija perääntyy. Uskomatonta, että 5000 ISIS-fanaatikkoa on lyönyt 200 000 sotilasta! Surkea armeija, huono johto.

 

Nyt sitten jenkit ovat ihmeissään, miten tilannetta voisi korjata. Lähtivätkö liian aikaisin maasta, jonka infran olivat tuhonneet, sekä materiaalisen että henkisen. Ja sama uhkaa toistua Afganistanissa. On puhetta lentopommituksista Irakissa ja Syyriassa ja jenkkilaivoja on jo Persianlahdella sitä varten.

 

Irakin tilanne on luonut uuden ja oudon kumppanuuden. Vuosia ovat olleet USA ja Iran napit vastakkain, monesta syystä ja sille on pitkä historiansa, lähtien Iranin shaahin syrjäyttämisestä. Viimeisimmät hankaukset ovat olleet lännen epäily Iranin ydinhankkeista ja siitä johtunut taloussaarto ja poliittinen patti. Nyt yllättäen saadaan lukea että Iran on lähettänyt tai aikeissa lähettää joukkojaan Irakin Shiiahallituksen avuksi tappelemaan tätä ääriliikettä, sunnilaisten ISIS-joukkoja vastaan. On hyvä muistaa, että Syyrian Assadin porukka on myös shiioja, tarkemmin sen sivuhaara alaviitit.

 

Nyt jenkit pohtivat miten auttaa näitä kahta porukkaa sodassa, jossa näkyvä jakolinja on uskonnon suuntaukset sunni-shiia. Irakin pahikset ja Syyrian hyvikset ovat sunneja. Sotkun ymmärtämistä vaikeuttaa jenkkien kannalta liitot naapurivaltioiden diktaattorien, kuten Egyptin ja Saudien sunnivaltiaat. Kaiken taustalla haisee öljy, tietenkin. Jenkithän ovat tehneet näitä takinkääntöjä useinkin, mm Afganistanin kanssa. Ensin jaettiin aseita neukkuja vastaan sotineille ja sitten myöhemmin saatiin tulta samoista putkista, kun jenkit menivät afgaaneja ”vapauttamaan” ja demokratisoimaan maata ja häätivät pois talibaneja, siinäkin huonosti onnistuen.

 

Toinen kummallisuus oli uutinen, että Turkki toimittaa aseita Pohjois-Irakiin näitä ääri-islamisteja vastaan tappeleville. Mutta kummaksi asian tekee se, että nämä ovat kurdeja, joita vastaan Turkin armeija on taistellut vuosikymmeniä. Uutiset kertoivat, että yli 300 000 irakilaista muslimia on paennut Kurdistanin alueelle, jossa on ollut suhteellisen rauhallista. Kurdit ovat kaikki nämä sekavat vuodet pitäneet puolensa Irakin ja Syyrian pohjoisosissa ja rakentaneet toimivaa yhteiskuntaa. Nyt voisi tulla tilanne, että kurdit saavat enemmän itsenäisyyttä, jos käy niin kuin ennustellaan eli että Irak jakautuisi kolmeen osaan. Siitä ovat puhuneet juuri shiiat, jotka toivovat että Syyriasta lohkaistaisiin pala joka liittyisi yhteen Irakin shiiojen kanssa. Mutta ainakin Assad panee kampoihin. Aika sekavaa!?