Politiikan liepeiltä

Pari nuorta kaveria kävi taas korjaamassa nettiyhteyttä. Toinen puhuu hyvää e-kieltä, toinen vain arabiaa, mutta hän olikin sitten vain seuralainen, mukana roikkuja. On kivempi tehdä hommia kun saa rupatella. Ehkä tämä kaveri pääsi mukaan ihmettelemään vierasmaalaisten touhuja? Tämä nettinikkari sitten päästi mut eroon yhdestä riesasta, jota en Suomesta saaduilla neuvoilla ollut osannut hoitaa. Microsoftin hävytön tapa myydä omia tuotteitaan on todella roisi. Sillä painostetaan osaamaton netin käyttäjä ostamaan jopa tarpeettomia ohjelmia. Asennutin kotona NORMAN virussuojan ja palomuurin koneeseen jota nyt hakkaan. Nyt on koko ajan ollut kiusana käynnistyksessä, että MS oma ohjelma hidastaa starttia ja suoraan valehtelee, että Norman on poissa käytöstä. Rikollista! Kaveri osasi poistaa kiusan.

Kysyin mitä nuoret miehet äänestävät perustuslaista ja sanoivat EI. Jatkoin tenttaamista, ovatko Mursia vastaan, olivat. Mutta yllätyin kun tämä puhuva kertoi olevansa Mubarakin puolella!? Nuori, ammattiin koulutettu heppu ja puolustaa vanhaa varasta! Hän perusteli sillä, että Muban aikana kaikilla oli rahaa, nyt ei ole. Mursi vaan puhuu mutta ei tee. Muba teki eikä vain puhunut. Että tällä tasolla on politiikan osaaminen ja ymmärrys! Ronskit yksinkertaistukset purevat kun ei ole kokemusta ja näkemystä demokratiasta ja yhteiskunnan mekanismeista. Uskon että ero näiden landepaukkujen ja Kairon nuorten opiskelijoiden välillä on suuri ja se näkyy tässä hyvin.

Tosin Mahrus, joka seurustelee taxikuskien, matkailuväen, vossikoiden jne kanssa veikkaa että Luxorissa tulee vahva EI. Jotkut tällä länsipuolella ovat olleet samaa mieltä, mutta luulen että monella on uskoa siihen, että kunhan vaan saadaan laki voimaan, niin kaikki rauhoittuu, turismi piristyy ja raha alkaa pyöriä. Ovat kovin optimisteja!

Int.Herald Tribune kirjoittaa että alhainen äänestysinto (33% ?) ja pieni marginaali äänissä voi aiheuttaa lisää riitaa. Ovatkohan lukeneet mun blogia? Jutun mukaan Kairossa olisi 56% äänestänyt perustuslakia hylättäväksi. Tämä äänestys on jo kuudes kerta Muban kaatamisen jälkeen, joten vaaliväsymys ei ole ihme. Moni myös sanoo äänestäneensä KYLLÄ vain jotta kaaos saadaan loppumaan. Mutta voimakkaat protestit ja mellakat eivät lupaa hyvää jatkossa. Kamalaa on että tuoreimmissa mellakoissa on kuollut 10 ihmistä. Kuohuntaa on jatkunut kolme viikkoa, Kairossa ja deltan teollisuusalueilla.

Samassa lehdessä oli hyvä analyysi Egyptin mahdollisista kehityspoluista jossa vertailukohtana pidettiin Intiaa ja Pakistania. Intian etu itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen oli siviilihallinto ja kyky keskinäiseen debattiin. Vaikka Intiassa on useita uskontoja, niiden välillä ja osavaltioiden ja puolueiden välillä saatiin aina pidettyä keskusteluyhteys ja parlamentti toimivana.

Egyptin ongelmaksi näki kirjoittaja armeijan vahvan roolin, koska se on johtanut autoritaariseen johtamisen kulttuuriin, kuten Pakistanissa. Intiassa valittiin juuri turvallisuuspalvelun pomoksi vähemmistöä edustava muslimi, jota voisi verrata siihen, että Egyptissä armeijan komentajaksi valittaisiin kopti. Egyptillä on nyt etsikkoaika, opitaanko demokraattiset menettelytavat ja keskustelukulttuuri vai sorrutaanko enemmistön diktatuuriin, joka ei lupaa hyvää koko arabimaailman kehitykselle. Muban jälkeiset ajat ovat osoittaneet huonoa suuntausta, sillä nyt menossa oleva perustuslain uudistus ei lupaa hyvää demokratialle, koska perustuslaki ei takaa tasapuolisuutta ja unohtaa kokonaan puolet kansasta, naisen aseman turvaamisen.