Green Prophet kertoo uusimmista vihreistä ideoista lähinnä arabiaa puhuvista maista. Kirjaan tähän muutaman aika huiman vision.

Ovat siellä jossakin Arabian niemimaan tutkimuslaitoksessa ensin risteyttäneet kamelin ja laman jolle on annettu nimeksi Cama. Sitten sitä hybridiä on kloonattu ja nyt on ajatus että sitä kloonia käytetään tuottamaan maitoa, jolla olisi terveysvaikutuksia. Siis jonkinlainen kävelevä lääketehdas. Itse asiassa samaa testattiin Suomessakin jossakin Savossa takavuosina suurella kohulla. Meillähän niistä vasikoista kohuttiin paljon mutta sitten se juttu lässähti ja elikot meni kai teuraaksi. Taustalla oli brittiläinen iso lääkefirma. Suomi oli valittu kokeilumaaksi kai puhtaiden olosuhteiden ja rehun takia, en tiedä.

Nämä eläinkokeilut ovat sitä geeniteknologiaa jota muuten kavahdan aika rajusti. Samaan sarjaan epäilyttäviä asioita jouduin liittämään mielessäni nanoteknologian, kiitos Haapalan Jarin. Hän aivan terävästi huomautti, että kun jokin on äärimmäisen pieni kama, siis vaikkapa nanohiiliputki, sen käyttäytymistä muun elämän kannalta on tosi vaikeata havainnoida ja vahtia. Kun sen mittaamiseen ja tarkasteluun tarvitaan huiman suuri tarkkuus, ei sitä sitten jossakin tuotteessa, kuten vaikka siinä sähköä tuottavassa maalissa, voi ollenkaan maallikko havaita. Kun se maali sitten seinältä rapisee ja hilseilee, menee se vesiin ja mitä sitten? Onhan ihmisessä toki paljon hiiltäkin, mutta jospa se ei juomavedessä olekaan hyvä juttu. Niin pieniä partikkeleita ei voi edes suodattaa pois, luulen. Vai pitääkö sitten kehitellä nanokokoisia suodattimia, mutta jos jokin on pienin mahdollinen kooltaan, voiko tiheämpää seulaa sitten valmistaa vaan se pikkuriikkinen mahtuu aina seulan läpi? Menipäs vaikeaksi tämä filosofia.

Toinen huima, mutta isokokoinen idea olisi kattaa 10 000 neliökilometriä Arabian niemimaasta kolossaalisen katoksen alle, jossa katto muodostetaan auringonvaloa keräävistä taipuisista paneeleista eräänlaiseksi verkoksi. Tämä katos sitten suojaisi maaperää liialta valolta ja kuumuudelta, joka mahdollistaisi myös kasvien kasvatusta. Giganttinen aurinkovarjo keräisi mahtavan määrän sähköä jolla muita toimintoja voidaan pyörittää.

Mittakaava katoksella olisi sellainen että se peittäisi Rovaniemen ja Lieksan ja vastaavasti useamman pikkuvaltion siellä hiekkaerämaan reunoilla.