Olen ylpeä siitä, että itse loistava ruoanlaittaja - äitini on kehunut kastikkeitani, keittojani ja laatikkoruokia. Se on ollut spontaania jonka osoittaa se, että hän ei aina ole ollenkaan selvillä kuka ruokaa on väsännyt. Tarvitsin apulaitetta saadakseni porkkanoista raastetta, jota kokeilin normaalin makaronilaatikon lisukkeeksi. Etsin mutsin komeroita ja löysin pari laitetta, joilla ehkä olisi ollut mahdollista jotakin värkätä, mutta niiden käyttöön otto olisi vaatinut monen minuutin pähkäilyä, joten otin käyttöön vanhan hyvän raastimen. Kolmen porkkanan raastaminen kävi nopsasti eikä tarvinnut koota jotakin härveliä ja siihen sähköä, vaan raaste oli hetkessä valmis.

 

Tämäkin taas osoitti että ihmisille on kertynyt kaikenlaista turhaa värkkiä, jotka on hyvällä demolla onnistuttu myymään. Mutsin kätköistä löytyi sähköinen pieni hierontalaite, joka oli hyllyn takareunaan työnnetty vuosia sitten. Aikanaan sain hyvällä vaihtokaupalla monipuolisen keittiökoneen, jonka käyttö sitten jäikin aika vähäiseksi. Sen ottaminen esiin ja laitteiden sovittelu ja muisteleminen miten se taas toimikaan, vei niin paljon aikaa ettei tavallinen kotikokki, vaimo tai minä, sitä usein viitsinyt käyttää. Jonkin pikku työvaiheen apu jäi sen alkuvalmistelun ja loppusiivouksen jalkoihin ja tulikin käytetyksi vanhoja käsikaluja.

 

Huono kokemus oli, kun innostuin Pariisista ostamaan katudemosta halvan laitteen jolla voitiin höyryllä silittää paidat vaatepuussa roikkuen. Kätevä ja tehokas, mutta ei toiminut enää kotona. Halpa tuli kalliiksi.

 

* * *

Naisia johtopaikoilla oli Ylen uutisten mukaan jännästi eri kulttuureissa. Yllätyin itse siitä, että selvityksen mukaan Kiina johti tilastoa ja sen mukaan naisia olisi pomopaikoilla 51%. Hurja luku voi olla arviovirhe, sillä tapa arvioida asioita voi olla kovin erilaista. Myös politiikka sotkee tutkimuksia, sillä jos johtajiin luetaan puolueen piirisihteerit, menee homma solmuun.

Mutta mikäli luvut antavat edes suuntaa, olisi länsimailla monesti kirittävää, sillä mm Turkissa ja Etelä-Aasiassa naisia olisi johdossa enemmän kuin Euroopassa. Suomen luku oli jopa laskenut ja on 24% kun jopa Etelä-Afrikassa ja Uudessa Seelannissa on lukema 28%.

 

* * *

Nämä uudet vempaimet joita tunkee joka paikasta, on aika hankalia ymmärtää. Jostakin sain ”tilaajalahjana” kiinalaisen digitaalisen kompassin, jonka käyttöön ottaminen jäi vain sen takia, että paristojen saamiseksi sisään olisi pitänyt löytää minikokoinen ristipää. Ajattelin että se voisi jotenkin korvata gps:n jota mulla ei ollut eikä ole vieläkään. Näiden halpojen kamojen heikkous on olemattomat ja/tai surkeat käyttöohjeet. Eikä kiinalaisen insinöörin ajattelua ole aina helppo ymmärtää.

 

Ostin Pekalta mp3 soittimen, jolle hän oli äänittänyt muutaman lepakon ääntelyt detektorilla kuunneltuna. Se on tarpeen aina lepakkoretken alussa, kun yritän kertoa mitä on odotettavissa tulevaksi. Siitä on ollut iloa jo pari vuotta ja nyt yritin äänittää lisää omia kokeiluja, mutta sepäs olikin vaikeaa! Laiteessa on ”erase” näppäin mutta ei se pelittänyt. Nyt pitää ruveta etsimään netistä apua tai jotain teiniä opastamaan vanhaa ukkoa.

* * *

Tohtoriväittelijä kertoi juuri, että ruotsia opetetaan meillä ihan väärin ja olen samaa mieltä. Itse en oppinut koulussa kovinkaan hyvin ja vasta eka duunipaikka Stocka opetti käytäntöä. Jatkossa työelämä opetti, siis ihan käytäntö paremmin kuin koulu. Sama saksan kanssa, josta sain ehdot mutta reippaana ne sitten suoritin. Käytönnössä työ ja maahantuojana joutuminen kielikylpyihin useaan kertaan opetti enemmän kuin 2v koulussa. BE olen oppinut aluksi tv.stä kai leffoja katsomalla ja sitten vaan rohkeasti turistina ja osittain myös työtilanteissa. Olen samaa mieltä tohtori-inttäjän kanssa.