ke 1.12.2010

Aamulöysäilyn ohessa luin PAPERIHESARIA, joita Leena oli viitsinyt kantaa mukanaan. Kyllä on hyvä käyttöliittymä tämä vanha keksintö. Häneltä sain pari muutakin lehteä, joista nautin hitaasti ja pitkään, mm ristisanoja. Osan uutisia olin lukenut lehtien nettipostista, joten mitään uutispuutosta en ole kokenut.

Hesarista sain kimmokkeen lukea www.tehtavasuomelle.fi lyhennetyn version Jorma Ollilan vetämän Suomen brandityöryhmän työstä. Siihen menikin pari tuntia, sillä yritin paneutua asiaan. Parempaa tekstiä kuin kritiikeistä voisi päätellä. Voi todella olla että tavoitteet, kuten puhtaat järvet 20v aikana ja viljelystä luomuna yli puolet samassa ajassa, ei voine toteutua, mutta ajatukset ovat oikeita. On jännää huomata, että Ollilaa on pidetty kepulaisena, mutta tämä työ ei ole yhtään kepun politiikan mukainen. Siinä halutaan irti turpeenpoltosta ja tehoviljelystä, ja hyvä niin.

Joitakin kohtia merkkasin paperille itselleni, jotta vielä pureksin asioita. Tilastokeskuksen ilmaisuus pitää tarkistaa, sillä se kai ei ole kattava.  Ainakin joku juuri kirjoitti yleisönosastossa asiasta valittaen, että tutkijat joutuvat ostamaan aineistoja. Ollila hoi! Tiedon laaja saantioikeus oli keskeinen osa päätelmiä ja siihen sopii hallituksen näkemys, että laajakaista pitää saada järkihintaan joka taloon. Tavoitteissa tai ainakin Suomen hyvässä menestyksessä tähän saakka, pidettiin keskeisenä asiana ilmaista ja tasokasta koulutusta. Miten tähän ideaan sitten sopii EK:n vaatimus, että ulkomaiset opiskelijat maksavat vuosimaksuja opiskelustaan. Toisaalta työryhmä pitää tärkeänä, että Suomeen saadaan ulkomaisia opiskelijoita. Vain maksuton opiskelu voisi heitä houkuttaa. Se olisi ainoa syy tulla kylmään ja pimeään opiskelemaan.

Raportissa oli minulle uusi käsite: Tacit Factory - hiljainen paikka keskittyä ja tehdä etätyötä sekä saada kontakteja ja levittää osaamistaan. Hieno ajatus, jota on viljelty tutkijoiden keskuudessa jo pitkään. Luovat ihmiset kerääntyvät kaupunkeihin, joissa on virtaa, vapauksia, säpinää, rentoutta, ideoita, erilaisuutta. Siihen on aina sisältynyt myös seksuaalista sallivuutta ja homot ovat näiden luovien keskittymien tyypillinen piirre. Täällä Luxorissa luovuus ei näy, vain homous näkyy.

Liekö Ollilan vaikutusta mutta paikkatietoa ja sen avulla tiedon hallintaa karttoina raportti korostaa. Olen samaa mieltä, kartta on hyvä keino havainnollistaa ja saada tieto kootuksi. Vesijalanjälki tuli hyvin esiin ja on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi mittari tuotteille.

Yksi asia oli mielestäni pielessä, nimittäin johtamisen malli. Tähän asti suomalaisia on naapurimaissa pidetty hyvinä johtajina kun ovat soveltaneet mallia "Managing by perkele". Nyt Ollilan ryhmä kehuu ryhmätyötä ja opettavaa johtamista. Itse tykkään ideasta, mutta toimiiko se kansainvälisesti? Täällä Egyptissä mitään ei tapahdu, ellei pomo käske. Aloitteellisuus on täysin mahdoton ajatus. Kyllä vie vuosia, ennen kuin tämänlaatuinen porukka oppisi seuraamaan hyvää esimerkkiä ja olemaan aktiivinen.