Pakistan, Intia, Venäjä, Egypti, Sierra Leone... ja USA

Pakistanissa korkein oikeus on nostanut syytteen pääministeriä vastaan. Liittyy presidentin asemaan ja korruptioon. + )  Hän on jotenkin estänyt tutkimukset presidentin rötöksistä. Tämä oli jotenkin sekaantunut rahanpesuun!  Ei korppi korpin silmää noki. Samassa sotkussa koko porukka.

Lahjonta kaikissa muodoissaan on niin syvällä näiden maiden elämässä, että siitä on tosi vaikea pyristellä eroon. Luin hiljattain kirjan Intiasta (nyt ei muistu kirjan nimi) jossa ihan kaikki oli ostettavissa, työpaikat, poliittiset asemat, bisneksen mahdollisuudet, luvat, ajokortit, ihan kaikki. Kirjassa kuvattiin dramaattisesti, miten poliittiseen vaikutusasemaan noussut kansanjohtaja joutui myymään suosionsa ja hyppäämään vahvemman poliitikon tukijaksi. Kiristys ja korruptio vaikuttaa kaikessa.

++)  Intiassa korkein oikeus on perunut 122 puhelinoperaattorin lisenssiä, koska ne oli annettu alle markkinahintojen. Siis ostettu lahjusten avulla. Telekommunikaatioministeri on pidätetty. Kriitikot sanovat että tämä rötös on koko hallituksen tekemä, ei yhden päättäjän tekosia. Aika iso kähmy voikin olla kimppateko.

Nyt oli pitkä raportti Intian Länsi-Bengalin maanviljelijöiden tilanteesta. Esimerkkitapauksena oli nuori maanviljelijä, joka oli 3 viikkoa aikaisemmin tehnyt itsemurhan velkojen vuoksi. Kielitaitoni ei taaskaan riittänyt, kun en hallitse näitä erikoissanastoja. Kyse oli kuitenkin riisin hinnasta, joka on aivan liian alhainen viljelijän kannalta. Aikaisemmin olen lukenut tietoja siitä, miten jenkkiyhtiö MONSANTO on kehittänyt tapoja joilla se riistää näitä köyhiä viljelijöitä. Systeemi perustuu siihen, että Monsanto on kehittänyt viljelyyn myrkkyjä, mm meilläkin tunnetun ja liian paljon käytetyn Round Upin, joka mainoksen mukaan on luonnolle vaaraton. Mainos on potaskaa, sillä nyt tiedetään sen vaikuttavan haitallisesti ympäristöön.

Takaisin Intiaan – rosvofirma myy kasvinsuojeluaineen joka pitää hyvin kurissa tuholaiset, mutta tappaa myös kasvit. Paitsi Monsanton kehittämiä lajeja. Niitä myydään siemenenä vain kytkettynä myrkkykauppaan. Kun viljelijä kerran sortuu käyttämään myrkkyä, hän onkin kauppiaan orja, sillä siemen, suojelumyrkyt ja riisin/vehnän ostoketju on kytketty yhteen. Myrkyn käytön jälkeen ei menesty kuin erikoissiemen, jota myydään vain sopimuksella, että sato myydään takaisin konsernille riistohintaan. Tällä satokaudella maakunnassa on 28 viljelijää riistänyt itseltään hengen tässä ahdingossa.

Pakistanissa on tuhatvuotiset perinteet korruptiolle. Siellä ”demokratia” pyörii kahden kilpailevan puolueen järjestelmällä. Kumpaakin puoluetta johtaa perhedynastia ja se aiheuttaa koomisia tilanteita. Intian tapaan sielläkin perheen jäsenyys pätevöittää politiikkaan ja valtion johtoon. Se nähtiin kun rva Bhutto ammuttiin, niin hänen leskensä huudettiin puolueen johtoon ja valtiollisiin tehtäviin. Nyt on vastapuolella heikompi tilanne, sillä sen perheen pojat ovat ihan liian nuoria ministereiksi. En ole selvillä siitä kumpi puolue on nyt niskan päällä. Kumpi tahansa niin raha ja omaisuudet vaikuttavat taustalla. Ja rahaa saadaan lisää jenkkien sotatouhuista.

USA:ssa korruptio taas pelaa sen varassa, että sota- ja öljyteollisuus rahoittaa sotaseikkailuja, sillä aseille tarvitaan testipaikkoja ja sivutuotteena saadaan öljysopimuksia, kunhan hoksataan valita oikeat kohteet ja tuetaan tarpeeksi hallitsevaa klaania, joka johtaa ja pyörittää omaa ”demokraattista” puoluetta. Tätä yksinkertaistettua konseptia sekoittaa kuitenkin usein ristikkäiset edut ja tavoitteet. Siihen sotkuun sekosivat molemmat Bushit, kun tukivat ja aseistivat vuoron perään eri porukoita. Ensin työnnettiin aseita Afganistaniin, kun siellä tappelivat Neuvostoliiton joukkoja vastaan. Nyt ne aseet ovat väärään suuntaan tähtäämässä, kun talebanit tappelevat Natoa vastaan. Vuoron perään jenkit tukivat Irania ja Irakia, kun ne sotivat keskenään. Kun sitten jenkit höökivät Irakiin, olikin vastassa omia vanhoja aseita ja entisiä ”kavereita”.

+++)  lue HS 3.2.2012 Kaija Virran juttu pääkirjoitussivulla otsikolla "Hadithan siviiliuhrit jäivät sovittamatta" jossa hän käsittelee Jenkkien sotarikoksia mm IRAKIissa. Törkeätkin teot salataan ja tuomiot ovat kovin lieviä, jos mitään.

Tässä kaikessa on paha kanto kaskessa Israel, jonka etuja yritetään suojata, mutta kovin vaikeaa se on. Kun tukee sekä diktatorisia arabihallintoja että Israelia, on ristiriita jo sisäänrakennettu. Kun nämä öljysheikit ovat nyt panemassa hirmuhallitsija Assadia kuriin Syyriassa, ovat jenkit aikamoisessa välikädessä. Onhan siinä jotakin hassua, että USA osti rahalla rauhan Lähi-itään, kun se painosti Egyptin ja Israelin sopimukseen ja rauhaan. Nyt se avustaa molempia maita valtavilla summilla vuosittain ja kuitenkin sopu on hauras. Vielä vaikeampaa on tulossa kun arabikevät jatkuu ja voimistuu. Saudien hallitus on hauras ja luhistuu äkkiä. Onneksi Kuningas ehti ostaa Suomesta 100 kpl panssareihin asennettuja kranaatinheittimiä. Kyllä vanhalla Tampellan osaamisella aina muutama kansannousu torjutaan. Kuulin anekdootin, että Lähi-idässä kranaatinheittimen nimitys on tampella. Niin kuin meillä rautasänky oli heteka.
Korruptio on maailman maissa kuin luusyöpä. Se nakertaa valtion tukirankaa sisältä päin. Karmeaa on että siihen on niin helppo sortua ja sitä monessa maassa niin vaikea vastustaa. Mikään ei pelaa ilman pikku lahjusta. Egyptissä sen turistikin oppii vähän pidemmällä reissulla. Venäjällä sen oppi neukkuaikana jokainen nopeasti.

Lehtiä lukemalla on tullut selväksi että maailmalla ei voi käydä asekauppaa kuin korruption voimalla. Siitä saimme karua opetusta kun Patria joutui kansainvälisen tavan mukaan hoidetusta kaupankäynnistä kiinni, sillä lahjonta on laitonta useissa maissa joissa se kuitenkin rehottaa. Patria jäi ensin kiinni kaupoista Egyptissä, sitten Tsekissä ja Puolassa. Kuinkahan paljon ”konsulttipalkkioita” maksettiin Saudi-Arabian heitinkaupassa? Viisaasti kyllä Patrian johto käyttää lahjonnan paremmin hallitsevia kumppaneita, ettei taas joudu johto vastuuseen. Valtion pitäisi harkita koko bisneksestä luopumista, mutta sitä jarruttaa oman armeijan varustamisen tarve. Vai onko sitä tarvetta enää olemassa? Pitäisi kysyä Pekalta kun seuraavan kerran tavataan.