Mubarak ja silmänpalvojat

Lentokentän ja golfkentän suunnassa oli myös tieviivat maalattu. Hassuinta oli kun ukko maalasi mustalla värillä peittoon asvalttiin tulleen valkean pyöränjäljen, joka oli syntynyt auton ajaessa tuoreen maalin yli. Sillä kai haluttiin hämätä se, että tiemaalaukset oli juuri tehty ja vain tätä vierailua varten. Muutoin tiemaalaukset saavat kulua ja olla haaleita tai poissa kokonaan, kukaan ei välitä.

Taksikuski selitti samaa jonka itsekin näki, tiet olivat ihan tyhjinä, vain turisteja ja sotilaita. Liikenne on katkaistu useilla reiteillä, eikä kansaa päästetä normaalilla tavalla liikkumaan. Poliiseja ja sotilaita on ylenmäärin. Eilen kuulemma junalla tuotiin asemalle mustapukuisia sotilaita komppanioittan. Tänään oli sotilaita komennettu tien varteen noin 20-30 metrin välein. Ressukat saivat seistä siinä (+31) selin tielle, katsellen peltoja ja niiden kautta tulevia mahdollisia hyökkäyksiä. Väkivaltaisista kumouksista on vuosikymmenien varrelta muistoja. Itse Mubarak nousi valtaan Sadatin murhan jälkeen. Ampuivat miehen ja monta muuta sotilasparaatin katsomoon. Suomenkin suurlähettiäs oli lähellä luotisadetta.

Nämä sotilaat oli varustettu pitkillä, yli metrisillä pampuilla, mutta ei tuliaseilla. Pohdimme olivatko pamput puuta vai kumia Useimmilla oli vielä vahva narunpätkä näkyvillä ja mietimme minkälainen ase se voisi olla. Ainakin olisi narua käsillä, jos murhaajia tai mielenosoittajia pitäisi sitoa!

Sotapoikia oli joukkueittain myös isoissa risteyksissä, odottamassa ohiajavaa autoletkaa. Joka siis saattaisi viipyä vielä tuntikausia. Onkohan sisäinen mieliala jotenkin herkkä? Jonkinlaista kuohuntaa on lehdissä kerrottu olevan pinnan alla. Maassa on vahva oppositio, tämä muslimiveljeskunta, joka kuitenkin on kielletty. Se toimii kirkkojen suojissa ja on siksi vaikutusvaltainen, vaikka sillä ei olekaan virallista asemaa parlamentissa. Diktatuurejahan nämä maat ovat, vaikka parlamentteja valitaankin.

Äsken kuului pitkään hälytysajoneuvojen sireenejä, minuuttikaupalla. Lähtiköhän porukat johonkin pressan rauhaa turvaamaan, kun asemat ja varikot on kuulomatkan päässä.

Golfkentän risteyksessä oli juhlaliputus ja peräkkäin kolme kankaista riemukaarta, joita täälläpäin maailmaa näkee tilaisuuksia juhlistamassa. Nauroimme, että Mubarak on tulossa golfaamaan kanssamme. Mutta kuski tiesi että hän on menossa saman tien päähän, pikku kaupunkiin. Kenttä jäi siis taas yhtä peluria paitsi. Mutta huomenna tulee ainakin 3 suomalaista pelaajaa, ainakin rehellisempää ja reilumpaa. Eikä tarvita armeijaa tai mellakkapoliisia pitämään katsojia kurissa.