Lait ja asetukset

Tuli sitten vuokran korotus. Täytyy myöntää että tähän asti olemme asuneet edullisesti. Huhtikuun alusta maksamme 3000LE/kk ja läpi vuoden! Kurssi on nyt noin 9LE/eurosta, joten se vuokra on 330€ luokkaa. (Kotona maksan kanakopista 400€ mutta vain kesältä). Kurssi oli eurolle parempikin muutamana päivänä, joten jotakin lienee tapahtunut markkinoilla. Ehkä Mursi on saanut sovituksi lainan IMF:n kanssa tms.

Yritin neuvotella hiukan lievennystä ehtoihin mutta suvun pää eli isä Muhammed Ali oli asian mielessään päättänyt eikä tinkiminen onnistunut, kuten olisi voinut olettaa maan tavoilla yleensä. Selitin Hannun edullista vuokraa ja mun maksamaa vuokraa Luxorin puolella. Kumpikin näkökanta torjuttiin, laadulla ja sillä että ”oma talo” on aina parempi kuin kerrostalo. No, täytyy myöntää että kun nyt saadaan puutarhaa vähän kasvuun ja pergola pystyyn, onhan tämä asuminen eri tasoista kuin katukuilussa, mopomelussa ja pölyssä.

Joka käänteessä tulee esiin se ero, joka täällä ja länsimaissa liittyy vuokrasuhteeseen tai vaikka asunnon ostoon. Myyjäsuku tavallaan ottaa siipiensä suojaan asukkaan ja huolehtii hänelle asioita, jopa ruokaa ja siivouksen niin kuin Hannulle. Se kuului hänelle edellisessäkin perheessä luonnostaan. Niin on meitäkin autettu kaikessa ja nytkin kun oli auton tarvetta pidemmälle reissulle, se järjestettiin ja tingittiin valmiiksi. Saksalaisrouva kertoi esimerkin jalkansa katkeamisesta, jolloin koko suurperhe oli apuna kaikessa. Joten vuokrasuhde täällä on selvästi erilainen (ja tämä on parempi) eikä siksi vuokria voi suoraan verrata vain neliöihin tai laitetasoon. Myös sijainti ja liikenneyhteydet pitää ottaa huomioon niinkuin aina meilläkin. Tämän parempaa sijaintia ei historiasta kiinnostuneelle voi tarjota. Sekin vaikuttaa kysyntään, sillä nämä ulkolaiset tutkijat olisivat kiljuen tätä kämppää vuokraamassa.

Tästä eteenpäin pitää maksaa rahassa puolet vuokrasta ja puolet kuitataan jo maksetuista. Minun pitikin tehdä äkkiä laskelma kaikesta hankitusta joka kuuluu kiinteistöön. Sitä ei kukaan halunnut tarkastella tai kommentoida, vaan loppusumma riitti. Onhan Abdy koko ajan ollut selvillä rahan käytöstä hankintoihin. Tähän mennessä olen maksanut 23000LE (2560€)  joka siis kuittaantuu ajan oloon etukäteen maksettuna vuokrana.

Neuvottelun jälkeen tenttasin asioita vanhimmalta veljeltä Mahmoudilta, joka oli päätulkki palaverissa, johon Abdy ei osallistunut. Halusi varmaan olla sivussa kun oli niin lähellä meitä tässä yhdyshenkilön asemassaan. Hassan oli mukana. Maksetusta 23 tonnista tehtiin muistilappu, jonka allekirjoitin ja joka meni suvun arkistoon. Kyselin tästä suvun päätöksenteosta ja siitä, onko asiasta laki vain onko kyse vain perinteestä ja hän vakuutti sen olevan laki, että isä päättää kaikesta. Epäilemättä kaikki se juontuu koraanista ja on sieltä johdettu lainsäädäntöön. Tarinoissa ja kirjoissa tämä systeemi on tullut tutuksi, että isä voi valita yhden pojista seuraajakseen esimerkiksi johonkin perintövirkaan tai asemaan ja siinä ei muiden pulinat auta.

Vuokrasuhteista oli myös puhe ja kuulemma joskus 1990-luvulla tehtiin siihen uudet lait ja menettelyt. Kerran vuodessa voidaan vuokraa korottaa ja siitä ilmoitetaan 1kk etukäteen. Ilmeisesti isäntä voi sen määrätä ja ainoa jarru on kysyntä/tarjonta. Esimerkkinä kerrottiin että nämä vuosia samoilla kaivauksilla töissä olevat ihmiset, tutkijat ja tohtorit, usein vuokraavat talon/huoneiston ympäri vuoden, vaikka asuvatkin vain osan aikaa täällä. Lain muutokselle aikanaan oli tarvetta, sillä vanhojen sopimusten mukaan oli voimassa sadankin vuoden vuokrasopimuksia, joissa maan tai talon vuokra oli mitätön eikä sitä voinut muuttaa. Nykymeno ja inflaatio sitten pakotti muuttamaan käytäntöä jotta sopimukset olisivat reiluja myös vuokranantajalle.

Ymmärsin Abdyn puheista että tämän jälkeen hankittavat asiat eivät enää hyvity vuokrissa, joten nyt pitää kaikki harkita eri valossa. Hän tarjoutui perumaan jo tilatut portaat katolle, mutta totesin sen olevan hullua, sillä vaikka se onkin osa taloa, täällä asuvana, etukäteen vuokraa maksaneena haluan katolle katsomaan iltavalaistua maisemaa. Ne luhtitikkaat maksanevat reilun tonnin täkärahaa eli päälle satasen euroissa. Kotona sama raha kuluisi ihan pikkujuttuihin.