Pieleen menee koko ajan

Mediaa seuraten kuulee kaikenlaista merkillistä, myös kuntien taloudesta ja hankkeista. Juuri esiteltiin voittaja siltakilpailussa, joka ehkä joskus saadaan Hesan keskustan ja Laajasalon väliin. Vain kevyt liikenne ja ratikat käyttäisivät siltaa. Eikä maksa kuin reilut 200 milliä, noin aluksi arvioituna ja lopuksi sitten enemmän.

Lehtijuttujen varassa olen asiaa seurannut ja niistä on selvinnyt, että liikkumisen ongelmia ratkomaan on monia eri vaihtoehtoja. Kiehtovin idea on korkealla meren yllä kulkevat gondolit, joilla taivaalla riippuvat isot lootat kuskaisivat porukkaa vartissa Hakaniemeen.

Toinen mahdollisuus on lautta Katajannokalta Laajasaloon. Jos nämä kaksi yhdessä toteutettaisiin, olisi kustannus alle 100M€. Eix kannattais? Kaikissa vaihtoehdoissa autot kiertävät Kulosaaren sillan kautta ja sillä hyvä.

Lastensairaalan rahoituksesta uupuu kymmeniä millejä. Juuri Arkkiatri Pelkonen kertoi muisteluja, miten Lastenlinna pantiin pystyyn 1947 eli pahimman pulan keskellä. Silloin oli toiset ajat, sotakorvaukset maksussa, mutta tärkeä hanke saatiin rahoitettua. Nyt on eduskunta lastannut kunnille niin paljon vastuita, että muutaman kympin raapiminen erikseen lastensairaalalle on hankalaa. Jossakin lehtijutussa oli karsea lukema lakien määristä, joita on sodan jälkeen kunnille pantu niskaan. Ennen sotaa kunnilla oli 8 sotevastuuta, nyt pitkälti yli 40 sosiaalietuutta. Vaikka on maan talous ihan eri tolalla kuin silloin, olikohan se kasvu 20X, niin silti tällaiset sairaalakompleksien rakentelut ovat tosi vaikeita.

Yksi syy on tietysti isojen rakennusliikkeiden vaikeasti paljastettava kartelli tai sen tapainen toimintamalli. Kun tarjoajia on vain muutama, nousee hankkeen hinta helposti tuplaksi. Vaikka pelissä on mukana myös EU-alueen muut konsortiot, on juttu sama, sillä kyllä nämä venkulat etelämmissä EU-maissa osaavat kiemurat.

Siinä on suomalainen kuntapäättäjä ihmeessä, kun vain rakennusmassoja vertaamalla voi todeta että hinnoissa on ilmaa ihan poskettomasti, niin mitään ei voi kun ei saa parempia tarjouksia. Urakat pitäisi pieniä moneen palaan ja kilpailuttaa siten, että myös pienet firmat voisivat kilpailla. Mutta isossa hankkeessa se kuvio on niin vaikea hallita, ettei siihen ole enää kanttia kuntien kuvioissa. Hesankin ATT rakentaa vain asuntoja.

Jossakin kabinetissa neuvokset kilistävät ja sopivat että "ota sinä tämä sairaala, me sitten tehdään sillä aikaa 20 päiväkotia, muutama koulu ja terkkari niiden homeisten tilalle, jotka on pakko purkaa. Hyvä kikka se, että tehdään huonoa, kun niin saadaan taas pian uutta bisnestä!”

On kiinnostavaa aikanaan kuulla, mitä maksaa uusi Hesan/ Suomen keskustakirjasto, kun jo on luvassa valtion rahaakin. Musiikkitalo on hyvä esimerkki, kun sen urakkahinta kolminkertaistui rakentamisen kuluessa, luokasta 70 ->200 milliä. Nämäkin luvut on helppo tarkistaa, mutta siitä on vaivaa, joten turvaudun pakinanikkarin oikeuteen kertoa falskeja lukuja. Suhteet ovat oikein, vaikka vedänkin ne pätkivästä muistista. Täsmennyksiä ja korjauksia odotellaan.

Vihdin kokoinen kunta joutuu rahapulassa tekemään tyhmyyksiä, joiden hinta jää salaisuudeksi, sillä lukuja eivät luottamusporukat pääse katsomaan, eikä niitä maallikko osaa analysoida. Rakennusalaa läheltä seurannut tietää, että työmaan perustaminen on iso kustannus. Täällä on useita kertoja tehty koulujen ja päiväkotien laajennuksia jo muutaman vuoden päässä valmistumisesta. Vain yksi koulu tehtiin alusta asti riittävän suureksi ja siihen jäi hiukan kasvunvaraa. Mutta sitten kuntasuunnittelu ei osannut hallita tilannetta ja väestön kasvu kohdistui muihin kyliin. Kerrankin sopiva koulu mutta väärässä paikassa!

Otalammelle valmistui uusi koulukeskus ja jäi pieneksi heti ensimmäisen vuoden aikana.  Niin jouduttiin heti seuraavana vuonna ottamaan vanhat koulutilat taas käyttöön Siinä sivussa on suljettu useita sivukylien kouluja joissa lapset opiskelivat terveissä tiloissa ja ”säästöjen” laskelmat olivat epäilyttäviä heti silloin eikä jälkiseurantaa ole laskettu. Ja nyt muksuja kuskataan bussilla keskustan kouluihin.

Nyt taas on päätetty laajentaa 4 lapsiryhmän tarpeisiin pari vuotta sitten valmistunutta kirkonkylän pää-PK:ta. Ja kovalla hinnalla, tietysti. Olisi varmasti ollut edullisempaa tehdä kerralla isompi. Nyt työmaa häiritsee muuta toimintaa ainakin vuoden, eikä homma ole helppo rakentajillekaan ja se kaikki on pantu uuteen urakkahintaan. Näissä hommissa ”säästöt” tehdään usein ihan väärin.