Nyt taitaa olla menossa moskiittojen vaellus. Tänä iltana niitä parveili sadoittain ulkovalon houkuttamana seinällä ja kun oli valo työpöydän ledilampussa, on niitä nyt elävinä ja kuolleina kymmenittäin. Ovat sitkeitä niin että yksi litistäminen ei riitä. Ovat paljon pienempiä kuin meikähyttyset, mutta purevat ihon punaisille pikku näppylöille. Nämä pirulaiset vaeltavat lauman myös näppäimistöllä ja ovat niin nopeita ettei tappamaan ehdi. Pujahtavat aina koneen sisäänkin. (Haaveilen että saisin jonkun putsaamaan koneen sisältä ja päältä, pois pölyt ja moskiittojen raadot). Lopulta niitä oli lattiakin yhtenä liikkuvana mattona, jolloin panin muurahaismyrkkyä jauheena sekaan ja luudalla lakaisin vipeltävää kasaa hetken ees-taas ja lopulta lakaisulaatikkoon.

Kaskaat pitävät tuttua sirkutustaan, joka on todella kovaa ja peittää taakseen sammakoiden kurnutuksen. Linnut ovat aktiivisia ja etsivät pesäpaikkoja, sisältä ja ulkoa. Melkoista sirkutusta on aina auringon laskun aikoihin.

Sisälle asti on nyt jo useasti tullut saammakoita ja äsken kuulin outoa kahinaa pihalta, kun ikkuna on auki. Selitys kahinalle oli iso rontti loikkimassa pihan pyöreäkivisellä soralla.

***

Meillä on nyt yhteinen mielenkiinnon kohde, aurinkoenergia ja

Abdy on tehnyt alkeellisia testejä auringon voimasta. Tässä on nyt menossa henkinen valmistautuminen ja oman uskon vahvistaminen hänellä. Minä olen kotona Suomessa aikanani tehnyt testejä ja muutamia systeemeitä lämmittämään uima-allasta. Nyt netissä on monia samoja ratkaisuja joita tein eli  puutarhaletkua kiepille matalaan mustaksi maalattuun laatikkoon, jonka takasivulla eristelevy ja etusivulla muovi. Lootassa aurinko lämmittää tehokkaasti vettä joka kiertää letkussa. Vesi tuli niin kuumaksi että kädessä jo kirvelsi.

Sain netistä esiin kansainvälisen yhdistyksen joka edistää aurinkoenergian käyttöä ja yllytän Abdya liittymään sen Egyptin porukkaan. Näin alkuvaiheessa sellainen verkottuminen toimii tehokkaasti ja tietoa tarvitaan itselle ja sitten muille jaettavaksi. Kyllä siitä voi bisnestäkin kehittyä hänelle.

Minulla on tavoitteena saada sanomaa auringon hyödystä yleensä vaan tutuksi täällä enkä tavoittele hyötyjä muuta kuin ympäristölle ja maapallolle. Siksi kannatan sitä taktiikkaa, että ensin jaetaan vaan tietoa ja levitetään ideaa jokamiehen halvasta veden lämmittimestä, jonka jokainen voi itse väsätä. Näissä köyhissä oloissa on oltava halvat materiaalit ja tyhjiä pulloja on maa pullollaan. Kun muovinen vesiputki on edullista ja helppo kasata itse katolle, voi idea levitä. Täällä kun on kova halu tehdä itse ja edullisemmin ja toisaalta ihmiset ovat käteviä, mutta se teoriatausta puuttuu. Siksi malli ja esimerkkejä pitää saada aikaiseksi. Onneksi netti on turvoksissa hyvistä demovideoista. Vahinko vaan että englannin osaajia on liian harvassa ja juuri mitään ei löydy arabiaksi.

Kun sitten ideaa aletaan ymmärtämään ja sen edullisuus menee laajemmin tajuntaan, voi alkaa kaupitella valmiita ja tehokkaampia teknisiä systeemeitä, kuten kupariputkesta tehtyjä keräimiä ja siihen perään boilereita. Kiina tuottaa jo niitä huimia määriä maailmalle, mutta laitteen hinta on liian kova tänne, kun sähkö on poskettoman edullista. Mutta tilanne tulee muuttumaan vääjäämättä ja siihen saumaan kannattaa tähdätä ja valmistautua keräämällä kokemusta ja osaamista, teoriasta ja käytännöstä. Tässä on nyt vinkki Putki-Ahmedin veljelle Karimille joka on alan töissä Suomessa ja voisi toimia välikätenä tuomassa ideaa ja tekniikkaa maahan ja selostaa asiat arabiaksi.