Olen jo vuosia potenut kaamosmasennusta ja se vaan pahenee. Univaikeutta ja siitä johtuvaa väsymystä, ärtyneisyyttä joka taas kiusaa läheisiä. Siksi olen valinnut pitkän matkan valoon. Vaikka tällaiselle ilmastosta huolestuneelle on moraalinen taakka lentää, tulen omaatuntoa lepyttääkseni maksamaan lennosta hyvityksenä "ilmastonpilaamissakon".

Egyptillä kohteena on monta hyvää syytä. Luxorissa on takuuvarmasti aurinkoa, sillä siellä ei juuri pilviä näy eikä sadetta saada. Oli kuulemma 4 vuoden sateeton jakso. Lyhyt suora päivälento, sama aikavyöhyke, viisumi kentältä, "kaikki" puhuvat englantia. Monella reissulla on kertynyt suhteita ja tuttuus helpottaa asioita. Kulttuuria, lähinnä historiaa joka paikassa ja aina läsnä. Upeita museoita, komeita temppeleitä, faaraohaudat ym, ym.

Jos joskus menet Assuaniin, mene ensin uuteen, hyvin tehtyyn museoon katsomaan miten Philaen temppeli ja Abu Simbel pelastettiin suojaan tuolta Nasser-järven nousulta. Koko hanke on ollut ristiriitainen ja monella tapaa huono. Mutta huonot puolet ovat tulleet esiin konkreeettisesti vuosia padon jälkeen. Neukku-Venäjä padon rakensi ja toisti siinä omat mokansa luontoa manipuloiden. Araljärven tuhoaminen on surkea esimerkki, joka ei näytä ainakaan kiinalaisia pelottavan. Tosin ensimmäiset padot Niilille rakensivat engelsmannit 1800-luvulla. Patoasioissa jenkit ovat yhtä hulluja ja Maailmanpankki on niitä tukenut. Intiassa ovat jo sentään heränneet ja jokin patohanke onkin jäissä siellä.