TV kertoo että vaalit ovat sujuneet hienosti ilman levottomuuksia. Jonot ovat pitkät ja esitelty äänestystapahtuma hitaanlainen, sormien musteeseen kastamisineen ja kaksine äänestyslappuineen. Lisää hitautta saattaa tuoda se, että vanhemman polven äänestäjät eivät kaikki osaa lukea. Siksi alun perin määrättiin 2 vaalipäivää ja niitä varmasti tarvitaankin.

TV jutuissa on monasti todettu että nämä vaalit ovat historialliset, sillä Egyptissä ei ole vuosikymmeniin ollut vapaita vaaleja. Siksi ihmiset ovat innostuneita ja haluavat äänestää, koska nyt on tunne että näitä ei väärennetä ja ääni todella vaikuttaa.

TV esitti (AlJaz) että noin 17,5 milj äänestäjää olisi uurnilla nyt ja kaikkiaan äänikelpoisia on 50M. Vaaleissa on 27 aluetta, tuhansia riippumattomia ehdokkaita, 50 puoluetta ryhmittyneenä 4 blokkiin, jonkinlaiseen periaatteelliseen vaaliliittoon. Jostakin syystä vaaleissa on 3 kierrosta, viimeinen 3-4 tammikuuta. Ääntenlaskenta saadaan valmiiksi ehkä 13.1 vasta, joten jännitys jatkuu kauan. Sitten ovat ylähuoneen vaalit 29.1 ja sen jälkeen kai vasta koko parlamentti voi järjestäytyä.

Hitaita prosesseja länsimaihin verraten. Meillä kerrotaan tulos  pari minuuttia vaalipaikkojen sulkeuduttua, tosin ennusteena, mutta se pitää aika hyvin paikkansa. Vanhempi polvi politiikan harrastajia muistaa huiman kerran, kun Vennamo teki veret seisauttavan tempun ja sai suurvoiton -70 luvulla. Sitä eivät osanneet ennustaa mitkään prognoosi-ohjelmat ja hämminki oli huikeaa.

Vaalit täällä ovat monimutkaiset ja on kova tarve saada ne sujuvampaan muotoon. Se ei käy käden käänteessä tietenkään. Onhan vaalijärjestelmän muutos vaikeaa meillä kotona ja esim. briteissä. Kunhan nyt ensin saavat uuden perustuslain kasaan. Tosin tohtori selitti, että se käy nopeasti, koska vanha on ihan hyvä, mitä tulee linjauksiin. Tarkennusta hänen mukaansa tarvitaan vain pressan toimikauteen ja joihinkin valtaoikeuksien uuteen jakoon. Valtaa pitää ottaa pressalta ja antaa enemmän hallitukselle. Mitenkähän olisi syytä turvata oikeuslaitoksen riippumattomuus? Se on kaikkialla avainjuttu. Miten turvata kansalaisten tasavertaisuus ja uskonnon merkitys maassa?