Maalaustyöt ym

Kävin aamusta talolla katsomassa maalareiden hommia sopimassa väreistä ja siitä että se ulko-ovi on sittenkin pakko maalata uudelleen. Sitä kun on uusittu saranapuolelta ja osia pitää vielä korjata. On syytä asentaa alaosaan ovien ”väliin” sulkurauta kuten yläosassa on vanhastaan. Alaosasta se on lahonnut pois. Samoin huullettu peitelista joka peittää ovien raon, pitää uusia. Ovet ovat liian matalat ja alas pitää lisätä pituutta 6-7cm. Päätin että sinne asennetaan messinkinen ”potkusuojus” joita on aina ravintoloiden heiluriovissa ja joskus myös kerrostalojen ”ulkouksissa”. Oven ikä näkyy kyllä puuosien kulumissa ja se oli putsauksen jälkeenkin aika hurjassa kunnossa. Olisi ollut korni jättää osa vanhaan väriin ja osa uuteen, kun ei voi jättää maalaamatta uutta karmia. Vain ulkopuolen ikkunaluukut jäävät nyt vanhaan malliin ja väriin.

Keittiön seinien yläosa laatan päällä maalataan kaikkilaastilla, samoin katto. Muiden tilojen kattoon tuli nyt vesiohenteinen sisämaali, ei kuitenkaan latexia. Kattojen palkit ovat vanhaa tavaraa yhdestä purkutalosta, mutta ne oli sen verran sottaiset, että päätin maalata ne peittoon, kun väritys vaihteli ja niissä oli sotkuisia kohtia. Muodosta ja mittojen heittelystä näkee että on vanhaa kamaa.

Sähkötöitä vähän fiksataan, pistorasioihin uudet kannet ja rasiaan 2 tai 3 reikää piuhalle. Yhdet lisärasiat tarvitaan makkari-työhuoneisiin, kun täkäläinen suunnittelija ja toteuttaja ei osaa hoksata meikätarpeita. Sama keittiössä eli lisää paikkoja pistotulpille. Yleisvalaistus on tietysti kauhea. Suoraan korkealle kattoon on asennettu pelkkä lampunkaluste ja niihin on tökätty kierteinen e-säästölamppu. Se on tehokas ja kirkas, mutta ei kaunis. Niihin pitänee keksiä jokin uusi plafondityyppinen ratkaisu. Sähköyliherkät älkää tulko kylään. Sen tosin estää jo tontin kulmalla kulkeva suurjännitelinja joka on suurin epäkohta koko hankkeessa. Saas nähdä miten tullaan juttuun sen aiheuttaman sähkökentän kanssa. Suomessa ei vielä tarpeeksi osata suunnittelussa ja teknisissä määrityksissä varoa sähkö- ja magneettikenttiä, eikä täällä liioin. Mutta siitä aiheutuu suuria ongelmia pitkän päälle. Kaikkialla käytetyt kännykät ja PC:t sekä läppärit lisäävät ihmisten, varsinkin nuorten rasitusta.

Perheen pihalla mulle näytettiin metallikehikko 3x3m, korkeutta reilu 2m, josta olisi tarjolla saada aurinkokatos talon katolle. Sen päälle katteeksi sitten joko pelkkiä palmunlehviä tai niistä väännettyjä mattoja. Seinät voi tehdä kankaasta, rättimatoista tai samoista luonnonkuitumatoista. Suosin luonnonmateriaaleja mieluummin. Onneksi ei tarvitse suojautua sateelta.

Katolle ei voi rakentaa mitään raskasta, ei esim savitiiliseiniä tai kunnon huonetta. Sen estävät osittain rakennusmääräykset ja toisaalta pelko talon vajoamisesta. Kapillaarinen veden nousu vaivaa seutua ja tuhoaa hitaasti New Qurna mallikylän, jonka suunnitteli 1940-luvulla kuulu arkkitehti Hassan Fathy. Mallikylä on ihan lähellä. Tämä talo saattaa kestää paremmin kuin sen kylän savitalot, koska tässä on sentään betonista sokkeli ja savitiiliseinät on rakennettu vasta sen päälle maanpinnan tasolta.

Piirtelin keittiön kalusteita ja otin mittoja niitä varten. Ne tehdään tilaustyönä, joka on täällä tapa ja helppo nakki. Tiskipöytä vaan on asennettu 100cm tasoon joka on liian korkea jopa minun komealle 174cm varrelleni. Sanoinkin että siihen on pakko rakentaa eteen koroke, jotta en joudu ihan aina tiskariksi. Annukalla kun on mittaa reilusti vähemmän. 15cm koroke keittiön tiskipöydän edessä on kyllä hassu homma! Se pitää sitten vastaavasti huomioda alakaapin ovien mitassa ja jättää kaapin pohja normaalia korkeammalle.

Tarkistin veljeksiltä, että keittiön kuivauskaapin pohjalle saadaan ritilä ja se onnistuu kun menemme valitsemaan sopivat ”toispuoltjokke”= lue turkulaisittain. Keittiön seinässä on nelikumainen aukko n. 30X30cm ja siihen voidaan asentaan tuuletin heittämään ruokakäryt pihalle. Huuvia ei kai juuri käytetä. Tiskipöydän levy on röteesti kiviainesta, jonkinlaista keinomarmoria. Altaille oli sahattu soikea aukko ja hylkypala oli onneksi siisti työn jäljiltä. Siitä saadaan kiva pikku sohvapöytä, kun teetetään jalat ja välihylly alle. Mahmoud ehdotti että olisi tarvetta myös kenkäkaapille jollainen heilläkin on ulko-ovella. Tulija heittää tossut jalasta ovella, suomalaiseen tapaan. Sopii hyvin kun on siistit laattalattiat. Ne on helppo pitää putaana kostealla pyyhimellä.

Kämppään on suunniteltu paikat pikku tuulettimille ja niille on sähköasennukset valmiina, samoin kattoon tuulettimille. Ulkoseiniin on asennettu samanlaiset lamput kuin sisälle kattoihin, siis aika kaameat valot. Pitää kehitellä jotakin parempaa. Onneksi ovat hoksanneet vetää myös pistorasiat ulos että voi naputella pihalla tms.

Pihalle on suositus laittaa reilut alueet seinien ja muurin lähelle pelkkää pyöreää pikkukiveä. Onneksi sitä tavaraa, vaaleaa pyöristynyttä kiveä maassa riittää ja se on kai halpaa. Kumma juttu muuten, sillä sen kaiken täytyy olla iältään samaa luokkaa kuin on se valaslaakso, joka on ollut meren pohjaa välillä 125-40 milj. vuotta sitten. Se meri on hionut massoittain kiveä tähän maahan. Pihalle on luvassa Niilin mutaa kasveille joka on eräs maailman paras kasvualusta. Ihan lähellä on se pikku taimikauppakin, joten puutarhan alulle saaminen on helppo nakki. On sitten sovittava jotakin kastelusta kuumalla kaudella, ettei puut kuihdu ja mene vaihtoon. Joku, ilmeisesti kaupunki kastelee kaikkia tienvierustan pensaita aika usein, ja reilusti vettä käyttäen.

Kehittelin heti aamusta hyvän ratkaisun siihen pulmaan, että leveä rautaportti ei estä uteliaita katseita. Jos läskit ulkolaiset haluavat herättää pahennusta ja oleilla pihalla vähissä kuteissa, on se kätkettävä katseilta. Altaalle on keksitty paikka ihan pihan aidan kulmaukseen johoin ei kadulta näe juurikaan. Siihen kulman suuntaan asennetaan kevyt aita ja se aita tekee pari metriä portin takana 90 asteen kulman ja jatkuu portin eteen. Kun oikea kulma jää tyhjäksi siitä pujahdetaan pihalle ja siitä on näkymä myös Annukan ikkunasta portin läpi kadulle. Sitä näkyä saa katsoa, kun näkyy vain naisen pää kadulle. Aita voidaan kasata puupylväistä jotka upotetaan alapäästään betonikakkuun ja yksi pää aidasta saadaan kiinni muuriin. Tarvitaan vain muutama poikkirima ja niiden varaan ripustetaan useammasta osasta itse peittävä aita. Se punotaan jostakin luonnonkuitumatoista kuten kattosuojan osat. Silloin koko talo on väriltään vaalea okra, ovet ja ikkunat ”ryssänsinistä” ja metalliosat mustia. Muistuttaa Carterin talon väritystä ja Hassan Fathyn taloja. Ei paha!