Meille on jostakin syystä syötetty ihan väärä tieto siitä, että uusi, muutama vuosi sitten perustettu uusi kansainvälinen tv-kanava ALJAZEERA olisi jotenkin muslimi- tai arabiväritteinen. Ei ole.

On suuri vahinko jos sitä ei nähdä Suomessa. Todella ammattitaitoisesti toimitettua ohjelmaa ilman mitään väritystä. Ero lienee vain siinä, että Aljazeera kertoo todellisesta tilanteesta Israelissa, nimenomaan myös palestiinilaisnäkemyksen. Siihen ei ole ollut kanttia muilla kanavilla, koska niiden rahoitus tulee jenkkilästä. Kun taustaa rahoittaa arabiraha, voidaan kertoa muukin totuus kuin amerikkalainen tai euroopalainen. Kriittistä kamaa.

Kun olen nyt seurannut reilun viikon ajan ALJAZEERAn jatkuvaa uutisvirtaa ja hyvin samanlaista toimintapaa kuin CNN, olen vakuuttunut Aljazeeran paremmuudesta. Se on monipuolisesti taustoja valottava, hyvin asiantunteva. Se käyttää huippuasiantuntijoita haastateltavina. Ja se pääsee paikkoihin, minne länsikanavat eivät pääse. Valitettavasti en näe BBC:n ja CNN:n lähetyksiä samaan aikaan jotta vertailu olisi pätevää. Katselin kuvaa ja selostusta Jemenin ja Saudi-Arabian rajalta, jossa käydään Jemenin sisäistä sotaa jossa Jemenin hallitus väittää Saudien tukevan

kapinallisia. Kuvat todistivat saudeilla olevan sormensa pelissä. Tätä tietoa tuskin länsikanavat olisivat voineet itse saada esiin. Aihe myös todistaa että Aljazeeran toimitus on itsenäinen ja uskaltaa kertoa arkoja asioita myös rahoittajiensa puuhista. Kanavan toimittajissa on paljon arabeja ja eri maista kotoisin olevia kasvoja, joiden englannista kuulee murteen vahvana. Sellaiset reportterit päsevät lähelle asioita, koska he eivät edusta läntistä näkemystä vaan lienevät usein kohdemaansa kansalaisia. Aljazeeran uutisointi kattaa todella hyvin koko pallon ja ohjelmassa onkin paljon juttuja maista joista lännessä tiedetään hyvin vähän. Mukana on jatkuvasti juttuja kolmannen maailman maista, köyhästä etelästä. Ja koko palloa ajatellen se on tasapuolista ja tärkeätä.

Ohjelmaa toimittavat osaavat, muilta kanavilta ostetut huiput ja tekniikka on hallussa. Kanava tuottaa hyvin samantyyppistä ohjelmaa kuin CNN tai BBC:n uutiskanava. Katsokaa jos voitte.

Metkaa on, ettää saman talon eri huoneistoissa aljazeeralla oli eri kanavanumero! Egypti on ihmeellinen maa!