Muutaman sairaspäivän aikana on kertynyt muistikuviin kaikenlaista sirpaletta.

Syyrian lipussa on ainakin Suomen lähetystön sivujen mukaan 2 tähteä keskellä olevalla valkoisella raidalla. On kuitenkin näkynyt tv:ssä kolmitähtisiä. Oliskohan uusi lippu kapinallisten versio?

Filippiinien tuoreen maanvyöryn syyksi esitetään laitonta kullankaivuuta. Vyöry tappoi toistasataa ja saman verran on kateissa. Taustasyynä on aina laiton puiden kaataminen alueilta, jotka ovat jyrkkiä rinteitä. Kun sinne sataa äkkiryöppynä hillittömät sateet, on tällaiset vyöryt automaattinen seuraus, koska maa ei ime eikä kasvillisuus hidasta.

Tv esitti kuvia myrskyistä ja sääennuste kertoo niistä melkein joka päivä, ainakin ennusteita mahdollisista. Mielenkiintoista on että eri puolilla niillä on eri nimiä. Amerikoissa nimi on hurrikaani, Intian suunnalla cykloni ja enemmän idässä taifuuni. Syntytapa on samanlainen. Kyse on aina siitä että merivesi lämpiää yli sietorajan. Se nostaa ilmaan hillittömät määrät kosteutta. Siihen ilmannousuun sitten aina liittyy pyörteeksi kehittyvä tuuli ja systeemi ruokkii itseään. Alkusyy on siis turhan lämmin vesi ja sen määrä lisääntyy kun ilmasto lämpenee. Olen itse kokenut Saimaan rannalla sen voiman pari kertaa. Meillä nimenä ilmiölle on trombi. Näin kerran hyvin lyhyenä kun vesi kuohui ja nousi pinnasta kuohuna hetken, mutta ilmiöltä loppui puhti siihen. Toisen kerran trombi pyöri mökin ympäri ja kaatoi metsää hehtaarikaupalla lähimetsästä, mutta säästi meidän tontilta melkein kaiken eli männyt. Muutama kuusi kaatui ja jouduin raivaushommiin.

Ilmastonmuutoksen merkkinä muutama päivä sitten syntyi Brasiliassa yllättävä tulva ja tuhot ovat tavan mukaan valtavat. Surkeaa tässä kehityksessä on aina, että energian tuotanto, teollisuus ja liikenne länsimaissa (ja Kiinassa) pääasiallisina syyllisinä saavat aikaan tämän surkeuden, mutta se kohtaa aina pahimmin syyttömiä kansoja köyhissä maissa.

Syyrian vapaustaistelussa esiintyi uusi johtaja, kahden tähden kenraali, joka oli siirtynyt ”Syyrian vapaan armeijan” joukkoihin. Nimeksi ehdin kirjata Kamal Mustafa El-Sheykh, mutta viimeinen osa nimestä voipi olla väärin. Tässä vaiheessa se ei ole kiinnostava, mutta veikkaan että nimi tulee tutuksi myöhemmin. Telkassa esiintyi 2 ruusua olalla komea upseeri, Riad Assad joka lienee jatkossa kapinan äänitorvi.

Syyrian tilanne menee vaan karmeammaksi joka päivä, sillä Arabiliigan tarkkailijat eivät ole hillinneet hallituksen törkeitä otteita, vaan tappaminen jatkuu. Siksi kapinalliset vaativat että tarkkailu todetaan heti epäonnistuneen ja sen sijaan saadaan muita kansainvälisiä painostuskeinoja. YK on ilmoittanut haluttomuutensa osallistua aseellisesti, mutta toki turvaneuvoston pitää keksiä joitakin muita asioita millä roistohallitusta voidaan painostaa. Asiantuntijat ovat selostaneet, että hallitus ja sen taustavoimat ovat yksi epäselvä syöpäsolumöykky, josta ei voi erottaa hyviä toimijoita erikseen, vaan kaikki kietoutuvat samaan korruption sitomaan saastaiseen verkkoon. Se puolestaan tietää verta, sillä tämä porukka ei antaudu, sillä suurta osaa johdosta odottaa köysi. Siksi tämä kouristus on näin karmeaa tappamista. Syyrian johdolla ei juuri ole tukea, koska arabimaat ovat vetäneet tukensa. Ainoa poliittinen tukija on Iran. Kamppailu voi kestää vielä viikkoja ja kuukausia Libyan tapaan. Juhannukseen mennessä homma lienee selvä, toivottavasti jo pääsiäiseen.