Re:Egyptin pyramidit tehtiinkin ehkä valamalla

Satuin lukemaan viime tammikuulta Tekniikka&Talous lehden artikkelin pyramidien rakentamisesta. http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/article364441.ece?fail=f

Vastasin siihen näin:

*** Lukekaapas kirja Harry Kivijärvi, Kuinka pyramidit rakennettiin? Muinaisten kansojen kivityö. Otava 1990
Vaikka uloin kerros olisikin tehty valamalla, se ei ole ristiriidassa Kivijärven pyöritysteorian kanssa. Hän on myös jatkanut muiden teorioita kivien kuljetuksesta käyttäen veden nostovoimaa. Kanaviahan jo faaraot käyttivät rutiinisti. Itse pohdin että tarvittavat puuosat olisi voitu polttaa pois kivien ympäriltä, löytyykö tuhkaa saumoista? Muiden esittämä yleinen teoria kivien kiskomisesta köysillä ei voi toimia. Mihin ne vetäjät menivät kun tuli ulkokulma vastaan ja piti kääntyä 90 astetta? Myöskään väkipyörä ei ole ratkaisu, sillä sitä ei voisi kiinnittää mihinkään.
Luin artikkelin vasta äsken, kun täällä Luxorissa talvea viettäessä on aikaa penkoa vanhaakin. ***

Olen jutellut monen kanssa Kivijärven teoriasta, viimeksi brittiläisen egyptologin kanssa. Hän oli kai täynnä itseään, kun ei viitsinyt syventyä teoriaan. Hänkin heitti peliin typerän teorian kivenlohkareiden laahaamisesta miesvoimalla pitkillä köysillä. Sen teorian kumoaa helposti kysymällä, mitä vetäjät tekivät kun piti kääntyä kulman ympäri? T&T jutussa todetaan ettei ollut käytössä väkipyörää, mutta kun katselee Niilillä Felukoita, ovat ne kaikilta osiltaan kopioita hyvin vahasta mallista ja niissä käytetään purjeen nostoon taljaa. Toisaalta historian tutkijat ja arkeologit ovat todenneet, että kivilouhimosta pois satamaan johti sileä, suora tie. Samoin Niililtä pyramideille oli ensin kanavaa ja sitten sileä katu. Memononin kolossit on louhittu Assuanin seudulta ja rahdattu yhtenä möhkäleenä paikoilleen. Siihenkin on tarvittu veden nostovoimaa ja sen kaiken selostaa Kivijärvi hyvin uskottavasti. Asiat liittyvät olennaisesti yhteen.

Jostakin olen lukenut (tai katsonut tv:stä?) siitä, että suurella todennäköisyydella pyramidit rakennettiin faaraon sotilaiden voimin, ei orjatyönä. Perusteluna se, että näin suureen projektiin on tarvittu hyvä organisaatio, sillä jo tuhansien miehien ruokkiminen ja majoitus vaati hyvää huoltoa. Se taito organisoida vuosikymmenten ajaksi valtava koneisto, oli seurausta faaraon armeijasta ja sen huollosta. Toisaalta armeijaa ei voitu jättää ilman tehtävää rauhan jaksoina, sillä se olisi käynyt jouten ollen rauhattomaksi. Pyramidin pystytys oli siis hieno tehtävä ja tavoite, sillä kun oli suuri symboliarvo. Pyramidi korosti kansan voimaa ja jumalien suuruutta. Faarao oli elävä jumala. Vain vahva faarao saattoi suojella kansaansa pahoilta voimilta.

Siksi kunkku panosti asioihin, joilla oli kansan elämän kannalta merkitystä, kuten matematiikkaan ja sen osa-alueeseen maanmittaukseen ja kartoitukseen. Niilin tulvan jälkeen maat piti aina uudelleen palstoittaa, ettei synny vääryyksiä ja riitoja. Oheisjuttuina ja kaiken pohjana tarvittiin tähtitiedettä ja siinä sivussa syntyi horoskooppi. Denderan tempppelin katossa on 12 kuviota ympyrässä, josta johdetaan nykyiset horoskoopit. (Tämä on raju lyhennys ja yksinkertaistus, mutta lisää löytyy halukkaille netistä - ihan itse kaivamalla. En ole pedantti tutkija joka osasin ja viitsisin kerätä lähdeluetteloa) Tässä kuitenkin yksi: http://www.helsinki.fi/~pjojala/luolaneron_klaani.htm