muita nippeleitä

Minua usein jää ihmetyttämään jokin pikku sattumus,

Kissan tassun jäljet seinässä, niin korkealla ettei katti siihen yllä. Siis joku on sitä nostanut ja kisu on jättänyt 2 mustaa jälkeä valkoiseen seinään. Mitä on tapahtunut?

Kauppareissulla katselin taas rakennustyömaata. Neljä hyvin nuorta miestä teki raudoitushommia ja nosteli 6 m pituisia betonirautoja, 12mm harjaterästä ylös. Tavara on aika velttoa noin pitkänä ja nämä käyttivät köyttä vetäessään rautoja 4-5m korkeuteen. Muutoin raudat oli autosta pudotettu kadulle, josta autot ajoivat niiden yli. Hiukan jäi arveluttamaan, kuka maksaa jos joku rikkoo renkaansa. Kadussa on isoja kuoppia ja pahalla onnella rauta voi jäädä törröttämään ja tehdä reiän. Olisi siinä ainakin hirveää huutoa!

Kun nämä kaupunkitalot rakennetaan kiinni toisiinsa, joskus jopa tartuntaraudoin liitetään betoniosia yhteen, siitä seuraa ilmiö, että ääni siirtyy talosta toiseen. Kun aika usein tulee valuvirheitä betonirakenteisiin, joudutaan niitä isolla lekalla tai moskalla korjaamaan. Minäkin heräsin useana aamuna läpi korttelin kaikuvaan jyskytykseen, kun jossakin korjattiin muotintekijän virhettä. Naapurustossa rakennetaan ainakin kahta uutta taloa ja kolmea korotetaan usealla kerroksella. Heti aamulla alkaa lautapoikien vasarat paukkua joten pitkään ei onnistu nukkumaan.

Tutussa kioskissa poikkesin mehulla. Siinä omistajaukko teki sivubisnestään, täytti kannulla maitopulloja. Isosta saavista hän lappoi muovikannulla tavallisiin vesipulloihin maitoa. Iso 1,5L maksaa 10 ja pikkupullo 4LE. Yleistä on nähdä maidonmyyjä puuhassa jakelemassa maitoa tonkistaan, jotka on köytetty vartavasten hitsattuihin pitimiin kulkupeliinsä, joka on joko fillari tai kevyt moottoripyörä. Maitoa mitataan pienempiin kannuihin ja kuljetaan kerroksiin tai korihissillä ylös. Onpa sitä maitoa ostettu muovipussiinkin.

Syödessä leipätasku-vihannespataa kiskassa, katselin kadun vilinää. Panin taas merkille naisten rohkeat värivalinnat vaatteissaan. Täällä on väriskaala kuitenkin erilainen kuin meillä. Ruskea-marjapuuro-pinkki-yhdistelmän noteerasin. Yleensäkin väreissä esiintyy usein punaruskeaa, beigeä, mustaa ja näiden yhdistelmiä. Kyllä välillä näkee niin upeita asuja ja niiden ylväitä kantajia, ettei meikäläisen pikkukylän kujilla koskaan.

Taitaa se ryhdikkyys naisilla johtua paljolti perinteestä kantaa tavaroita pään päällä. On paljon parempi asento kuin reppua tai tuohikonttia kantavalla. Siinä pysähtyi kassi-Alman paikallinen versio ostamaan jotakin. Hän kantoi päänsä päällä palmusäleistä tehtyä häkkiä, jossa oli kaikenlaista tarviketta. Saattoi olla koditon kulkija, vanha nainen. Kodittomuus varmaan johtuu eri syistä kuin meidän ”almoilla”. Mutta ryhti oli ylväs.

Häntä palveli ihan asiallisesti paikan kokki-tiskimyyjä Muhammed, joka halusi jutella minun kanssani. Hän ei osaa juurikaan yleiskieltä, huonoa enkkua, mutta jotenkin siinä vaan selvitettiin mun tekemiset, eläkeläisyys, perheasioita, asuminen yms.