Yleensä tapahtuu ilkeitä ja kummallisia

 

BBC haastatteli Irakin varapressaa, joka yritti selittää syitä maan sotkuiseen tilanteeseen. Siellä kun koko ajan kuolee ihmisiä autopommeihin ja muuhun tappamiseen, eikä mistään saa selvää. Uskonnon sunni- ja shiiahaarat tappavat toisiaan sivullisesta käsittämättömällä tavalla. Ja seassa häärää monia ryhmiä, Al Qaidaa, talibaneja, ym sekalaisia jihadisteja. Samanlainen sotku pahenee Syyriassa ja myös Afganistanissa, jossa kansa todella pelkää talibanien paluuta kun lännen joukot lähtevät.

* * *

 

Obama piti tärkeän puheen. Osaa sen homman, puhumisen. Kohta saadaan syvällistä analyysiä missä sananselittäjät kertovat meille mitä hän sanoi ja mitä se kaikki merkitsee. Minä ainakin tarvitsen sitä, että joku kääntää ja tulkitsee. Mutta vakuuttavasti hän perusteli miksi viestinnän dataa kerätään ja melkein vakuutuin että hän oli tosissaan ja lähes pystyi vakuuttamaan minutkin, että jenkit onkin kilttejä eikä ilkeitä.

 

USAn sisällä on ollut kovaa kuohuntaa siitä, että NSA ym vakoilevat omaakin väkeä, kuuntelevat puheluita, textareita ja seuravat sähköposteja. Ihmiset ovat kauhuissaan yksityisyytensa menettämisestä. Turhaanko? Tämä kaikkihan paljastui Snowdenin vuodoista. Moni pitää häntä sankarina ja olihan se kova temppu paljastaa jenkkien härskiys vakoilussa.

*

Tulihan niitä tulkintoja Obaman puheesta, mutta varovaisia. Analyytikot tuntuvat uskovan, että jenkit todella siistivät vakoilun rutiinejaan. Obamahan kertoi määränneensä uusia toimia ja monenlaisia rajoituksia vanhoihin törkymenetelmiin.

* * *

 

Kiinaa piinaa tuttu saasteilmiö, joka on jo monta päivää pysäyttänyt normaalin elämän Pekingissä. Kaameita kuvia hernerokkasumusta, joka onkin savua ja pienhiukkasia. Toisaalta Kiina on ilmoittanut kaksinkertaistavansa tuulivoimaloiden määrän vuoteen 2016 mennessä, ja se on iso askel, mutta tuskin auttaa, kun samaan aikaan kuitenkin jatketaan hiilivoiman kasvua.

 

Kiinassa on tehty kaikenlaista hienoa, esim nopeita junayhteyksiä korvaamaan lentoja, mutta hirveän nopea talouskasvu ei armahda luontoa, vaan sitä tärvätään surutta, koska talouskasvu on tärkeintä. Hallitus on halunnut pitää kansan tyytyväisenä ja se on vaatinut palkkojen korotuksia, lisää asuntoja ja tehtaita, lisä puhkua samaan hiileen. Joka hiili sitten savustaa koko pallon ilmaa.

* * *

 

Kiinnostavaa, miten kaikissa uusissa EU-maissa on valtaan, ministereiksi noussut nuoria ja väistämättä siis kokemattomia poliitikkoja, joiden nousun syynä on hyvä kielitaito, joka aina tarkoittaa sujuvaa englantia. Voipa silti olla että nuoret puhuvat myös ranskaa tai venäjää, mutta se ei näy länsimediassa.

 

BBC haastatteli Dubain hallitsijasheikkiä, joka n.60v iästään huolimatta puhui sujuvaa englantia. Lienee koulutettu Briteissä, kuten kai suurin osa saudiprinsseistä. Tällä sheikillä tuntúu olevan terveitä näkemyksiä maailman menosta, taloudesta ja politiikasta. Ei voi olettaakaan, että sille pallille kohonnut ei osaisi asioita, mutta silti oli Dubai lähellä konkurssia 5-6v sitten.

* * *

 

Uusi paavi, tämä Fransiscus, on ottanut reippaan tyylin ja uuden asenteen jo vuosia salailtuun katolisten pappien sikailuihin monessa maassa, jossa papit ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi lapsia. Asioista on tiedetty, mutta usein piispat ovat painaneet asiat piiloon ja syytteitä ei ole pystytty nostamaan. Nyt ne asiat nostetaan esiin ja 400 pappia on saanut siirron tai erotettu. Saas nähdä moniko pannaan linnaan? Tuskin yhtään, veikkaan minä.

* * *

 

BBC haastatteli hardtalk-sarjassa entistä USAn ulkoministeri R. Gatesia ja jutussa käsiteltiin laajasti Lähi-Itää, ”arabikevättä”, Afganistania, Natoa, jenkkien hölmöyksiä, joista terävä haastattelija teki kiusallisia kysymyksiä. Aika hyvin Gates vastaili, mutta joutui kiertelemään asioissa. Katso, jos löydät jutun.