Kodak

Tein aikanani paljon bisnestä Kodakin Carousell projektoreiden kanssa, kun myin ja tuotin multivisioita. Se homma kuoli hyvin äkkiä, kun video muutti markkinat ja digi tuhosi filmin.

Luin jostakin että Kodakilla olisi ollut hallussaan suuri määrä patentteja, joilla se olisi voinut pehmeästi mennä uuteen kauteen, osallistua digikuvan kehitykseen. Mutta sen tarinan mukaan yhtiön johto valitsi toisin ja suuryhtiö lähes katosi.

Kodakin nimi nousee aina esiin Luxorissa jossa vielä logoa näkee kauppojen kylteissä. Mistä lie kertookin, mutta filmejä ei enää saa ostaa, eikä kuvia kehitetä, muuta kuin ne harvat jotka haluavat paperikopion digikuvistaan. Eikä se paperi ole enää Kodakin tuote.

On muuten arvostettu lahja egyptiläiselle tavikselle, kun hänelle antaa kuvan itsestään jossakin arkisessa tilanteessa, kuten minä olen jakanut kuvia savitalossa jotakin tehneille duunareille.

Koko asia tuli mieleeni kun näin yhden tv-filmin lopputeksteissä Kodakin nimen. Siinä jäi mulle epäselväksi missä roolissa vanha kumppani oli filkassa.

Kodakin tarina on kertomus suuresta firmasta joka teki vääriä päätelmiä kehityksestä. Sillä olisi ollut resursseja mennä täysillä mukaan muutokseen, mutta firman johto mokasi. Muistan elävästi kun Niemisen Raimo kertoi palkintomatkastaan USAn Rochesteriin firman pääpaikkaan, jossa kaikki oli hulppeaa.

Video ja kuvan digitaalinen käsittely tuhosi diakuvaan perustuvan bisneksen, jossa mun firmalla oli vahva asema. Mutta se kaikki sortui hyvin nopeasti videon rynnistykseen, johon ei silloinen brittiläinen päämies Electrosonic ehtinyt reagoida. Pari vuotta aikaisemmin kuningatar Elisabetin vientipalkinnon voittanut firma kaatui vuotta myöhemmin kuin mun kuin oma AV-tekniikka oli pakko panna nurin.  E-sonicin muuten osti suomalainen Helvar, sillä firmoilla oli osaamista samalta alalta eli valojen himmentimistä.

Merkillinen juttu, mutta Suomessakin on kaatunut moni firma jolle on hiukan aikaisemmin annettu tasavallan presidentin vientipalkinto. Joten älkää tavoitelko sitä kunniaa, yrittäjät.