Mamut muuttelee

YLE kertoo, että Suomeen muutti viime vuonna tuplasti enemmän väkeä eteläisen Euroopan talouskurimuksen maista. Tulijat ovat nuoria, hyvin koulutettuja ja nuoret perheet arvostavat meikäläistä koululaitosta, joka on vaikuttanut valintaan. EU-alueen porukat kun ovat vapaita liikkumaan ilman mitään lupia tai seremonioita. Samasta syystä tilastot ovat epätarkat, kun ketään ei ”merkata”.

Tällä asialla on metka kytky Egyptiin, josta Luxorin vuokraisäntäni muutti puolestaan toissa vuonna Italiaan, joka heille tarjosi paremman elannon kuin EGY. Muuttoa helpotti se, että Caballa puhuu italiaa ja vaimo Monica on italiatar. Molemmat ovat olleet matkailuhommissa, Caballa oppaana risteilyillä. Mukana muutti koulupoika ja ehkä myös jo aikuinen poika. Enempää en asiasta tiedä, mutta oireellinen ilmiö on. Rutiköyhistä oloista on ”ihanaa” muuttaa kurjiin oloihin Italiaan!  Ilmiö tulee laajenemaan kun olot köyhtyvät, työttömyys lisääntyy jos se enää voi edes teoriassa kasvaa.

Tätä muuttoilmiötä voimistavat tulevat muutokset ilmastossa, joka pakottaa ihmiset matalilta rannikoilta korkeammille seuduille meren nousun vuoksi. Toisaalta sateen puute ajaa porukkaa muualle Afrikan sisäosista, joiden kuivat kaudet ovat pidentyneet jo vuosia. Keniassa maasaialueiden kuivuus on ollut suuri katastrofi, josta maailma ei ole juurikaan kuullut. Näistä hitaasti etenevistä luontokatastrofeista kun ei saa dramaattisia dokkareita tai lehtikuvia.  

Jospa tuo edellisen jutun muoviongelma todella konkretisoituu suureksi, globaaliksi onnettomuudeksi ennen kuin ilmastomuutos sen tekee. Lähinnä rajut sääilmiöt ja merenpinnan nousu saavat aikaan suuria, totaalisia muuttovirtoja, joita sitten väistämättä seuraavat tappavat kulkutaudit pakolaisleireissä.  Jokin ilmiö varmuudella tulee ylitursunnutta ihmiskuntaa karsimaan, sillä luonnolla on ollut taipumusta oikaista virheensä. Liikakasvuunsa tukehtuva ihmispopulaatio vähenee jollakin tavalla ja nopeasti. Siinä murroksessa ei raha, tavara, öljy tai muukaan auta. Vain puhtaalla vedellä ja kasvukelpoisella maalla on arvoa.

Yritetään pitää Suomi elinkelpoisena niiltä osin, mutta tämä ihanuus joudutaan jakamaan sitten kun suuri rutistus alkaa, vielä tällä vuosisadalla. Sitä ei voi estää millään, ei edes halla-aholaisuudella.