on erään veneen nimi nimi Niilillä

Maggie myy matkoja nyt Heinin kuppilan lähellä. Aivan vaalea englantilaisnainen on pyörinyt vuosia Luxorissa. Putiikin paikka on vaihtunut pääkadulta tähän kaikkien ulkomaisten firmojen kadulle.

Malakin luona parturissa oli heppu, joka puhui hirmu nopeasti. Hän sitten hiukan hidasti, kun totesin etten saa selvää. Oli syntyjään skotti, joka muutti 4-vuotiaana Lontoon lähelle. Aika kamalaa ääntämistä, ei kuitenkaan ihan villeintä cocknia. (mitenkähän tuokin pitäisi kirjoittaa?)

Lähtiessäni parturista kummastelin, että kuuluu kiivasta varpusten sirkutusta, ja siellä olikin pari pesäpuuhissa Gaddis hotellin alasalin katon reunassa hirmuisen ahtaassa kolossa.

Qweens Papyrus on tämän tutuksi tulleen ”perhemafian”tukipiste. Hassan itse vitsailee mafiasta. Heidän kanssaan tulemme Annukan kanssa asumaan seuraavat talvet, jos hanke toteutuu, niin kuin nyt näyttää. Meikäläisen korvaan kuulostaa hauskalta, että veljesten isä on nimeltään Muhammed Ali.

Menin lautalle ja tulin Mahrusin kyydissä. Kun halusin viinikioskille, hän käytti tilaisuutta hyväkseen ja osti ilmaa renkaisiin. Sen tekee nuori poika ja hommasta maksetaan 2LE. Firmalle on tietysti kulua kompressorilaitteista ja sähköstä, kun ei ole bensan myyntiä tukemassa. On pelkkä rengasliike.

Mafiaperheellä (täytyy keksiä kauniimpi nimike) on itsellään elikoita, puhveli, lampaita, kanoja ja hanhia. Hanhien ääntelyä kuuluukin papyruskauppaan. Ovesta näin kauniita pieniä lintuja, joita en ennen ole nähnyt. Täytynee netistä kaivaa tietoja joskus. Kirkkaan keltainen rinta, musta selkä ja pitkä, kaksihaarainen pyrstö. Siro muoto, västäräkkiä muistuttava, mutta pienempi ja soukempi vartalo. Lentää jopa hetken paikallaan räpyttäen.

Kun tuli puhetta uima-altaasta, sanoi rakentaja-Abdy, että kevyitä, pyöreitä, muovialtaita saa täältäkin edullisesti. Honkkkari ja Etola myy Suomessa 6-7m läpimittaista, reunakorkeus luokkaa 70 cm, ihan pilkkahinalla. Pakettiin sisältyy myös pumppu ja suodatinasiat ja hinta vain muutaman satasen. Täällä hinta on reilusti halvempi. Sellaista kyllä alkaa kaivata kun lämpö kipuaa 30 tietämille.

Jos uskoisin sielunvaellukseen, kuten nämä pari tuttua, voisin hyvin olla joskus ennen jonkun faaraon arkkitehti ja/tai hautamaalari. Näin ainakin fantasioi Annukka. Siksi kai tämä Habun alue niin vetää puoleensa, kun täällä niitä hommia on tehty ja osattu tuhansia vuosia sitten.

Ilmeisesti olin tehnyt vaikutuksen tähän arkeologi-veljeen Abdyyn, sillä hän oli jo ehtinyt kertoa minusta naapurille, joka myös havittelee rakentavansa johonkin lähistölle vuokrattavan talon. Tein nimittäin vapaalla kädellä hetkessä luonnoskuvan talosta lähes mittakaavaankin, silmämääräisesti. Hän kun on työssään tekemisissä ulkolaisten arkeologien avustajana ja varmaan tottunut lukemaan piirroksia ja ymmärsi että osaan sen. Hän tänään tenttikin osaamisiani ja sanoin hiukan koristellen saaneeni sisustusarkkitehdin koulutusta. Se ei ihan pidä paikkaansa, sillä olen näyttelyarkkitehti. Nimitys ei ole virallinen eikä tunnustettu, mutta oli aikanaan käytössä, kun tarvittiin nimeke näyttelysuunnittelijalle. Olisin siinä kylmiltään joutunut ideoimaan naapurille talon, mutta onneksi numeronsa ei vastannut. Voipi olla syksyllä töitä tiedossa? Haluavat ottaa vaikutteita lännestä, sillä asiakkaat ovat sieltä. Keksin jo palkkionkin hommasta, vaadin ilmaiset hiivaleivät aina kun olen paikalla. 2LE on leivän hinta, joten joudun syömään paljon että pääsen palkoille.

Kun pojat ovat töissä historian parissa ja omaavat kontakteja, heille on helppo nakki hankkia vanhoja sisäovia ja kaappeja tulevaan savitaloon. Eikä maksa paljon! Tavoitteena on kalustus perinteen mukaan. Pohdin jopa sitä, että makuuhuoneiden lattiat jätettäisiin savelle ja siihen päälle kaislamattoja. Se olisi lämpimämpi kuin laatta. Laattaa kuitenkin tarvitaan olohuoneessa, keittiössä ja suihkutilassa.

Hassan oli kehitellyt mielessään kyyhkystornia. Se tulisi puutarhaan, palmun viereen. Siihen asennettaisiin sopivan kokoisia ruukkuja, ihan Hassan Fathyn tyyliin. Kysyin että miten ne sitten pyydystetään, mutta hän sanoi ettei niitä syödä, ovat vain viihdykkeenä. Sopii minulle hyvin. Voisi vaikka laittaa mehiläispöntönkin, kun puhui kukkapensaista. Naapurissa on tarhuri ja palmuruokopaja.

Jos siihen hankitaan uima-allas, sen eteen pitää saada näkösuoja. Niitä täällä tehdään risuaitana meikäläiseen pajupunontatyyliin.